Prijs bitcoin stijgt naar recordhoogte van 75.000 dollar in Zimbabwe, terwijl koers hier daalt

Bitcoin is de afgelopen vijf dagen onderhevig aan een flinke correctie. De crypto wordt nu weer verhandeld voor minder dan 10.000 dollar. Bitcoin leverde ongeveer dertig procent in sinds de piek van 13.700 dollar.

Dat deze correctie niet erg is, maar zelfs normaal is, leggen we in een later artikel uit.

Beleid Zimbabwe zorgt voor prijsstijging

Maar niet overal op de wereld is de koers aan het dalen. In Zimbabwe blijft de vraag naar bitcoin stijgen, er wordt nu zelfs tegen een premium van 650 procent gehandeld op het peer-to-peer handelsplatform LocalBitcoins Zimbabwe! De bitcoin met de hoogste prijs is maar liefst 75.000 US dollar.

Bekijk actuele koers BTC

De ingestorte economie en het onderdrukkende beleid van Zimbabwaanse overheid, zorgt ervoor dat een deel van de Zimbabwanen die het zich kunnen veroorloven, liever hun waarde in andere valuta bewaren. Maar het regime is het daar niet mee eens. Er is sinds kort een volledig verbod op het hebben van buitenlandse valuta’s.

Vorige week heeft de Zimbabwaanse regering in een nieuwe beleidswijziging haar Zimbabwaanse dollar opnieuw geïntroduceerd. De reden? De overheid wil dat de instroom van Amerikaanse dollars wordt gestopt. Of dit een goede of slechte maatregel is laten wij in het midden, de lokale bevolking is er in ieder geval niet blij mee. Er wordt zelfs met weemoed teruggekeken naar de tijd waar de Zwitserse dinar, de Irakese valuta, de standaard was.

Cryptocurrency handel illegaal

Er is nog een reden waarom een bitcoin zo duur is op LocalBitcoins Zimbabwe. Het is namelijk illegaal om cryptocurrency te verhandelen in Zimbabwe. Bovendien heeft het vorig jaar alle lokale beurzen die actief zijn in het land verboden. Als gevolg hiervan zijn beleggers overgestapt naar P2P-platformen (peer-2-peer, van persoon tot persoon). Bij P2P wordt geen administratie bijgehouden door een derde, centrale partij. De handel vindt direct plaats tussen twee personen.

Handelsvolume P2P schiet omhoog

Wereldwijd roepen overheden van alles over cryptocurrency. De een wil het verbieden, de andere wil strengere maatregelen en weer andere overheden zijn wat coulanter. Ofwel, er is nog geen globale consensus bereikt. Maar overheden kunnen er ook een potje van maken, waar normale inwoners de gevolgen van moeten dragen. In landen waar de economie op z’n zachts gezegd niet lekker draait, zie je dat P2P-platformen populair zijn.

Zimbabwe is daarin geen uitzonderlijk geval. In Zuid-Amerikaanse landen zoals Venezuela, Argentinië en Brazilië is er ook een verschuiving richting bitcoin zichtbaar. Handelsplatformen zoals LocalBitcoins halen dan ook recordvolumes, maar er is een mogelijkheid dat dit niet lang meer duurt. LocalBitcoins heeft vorige maand namelijk de optie om contant te betalen van hun platform verwijderd. Wellicht is er een verschuiving zichtbaar naar decentrale exchanges (DEX). Bij een DEX vindt de handel plaats tussen koper en verkoper, en worden de coins niet eerst bij een derde partij bewaard.

Delen:

Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
 • Het komt allemaal goed!!!!?!

  2 juli 2019
 • Leuk artikel over Zimbabwe
  maar de koers die jullie hierin vermelden is wel heel leuk
  Bitcoin leverde ongeveer dertig procent in sinds de piek van 13.7000 dollar. ????????

  Groeten
  Ad

  3 juli 2019

Deze site is gericht op de Nederlandse markt. Klik hier voor België.