Bitcoin op punt van uitbreken, in één keer naar 7.700 dollar?

Het lijkt wel alsof bitcoin ook in een lockdown zit. Vanaf dinsdag beweegt de koers zijwaarts in een marge tussen 6.520 dollar (5.911 euro) en 6.930 dollar (6.282 euro). Dat terwijl de koers maandag nog met 15 procent is gestegen. 

Vaak komt er na een lange periode van rust een grote beweging. Is dit stilte voor de storm?

Er komt een grote beweging aan

Wat er ook gebeurt, we kunnen binnenkort een grote beweging verwachten. Dat zien we aan de Bollinger Bands-indicator. Je kijkt naar de bitcoin koers  van eind februari tot nu. Elke candle op de grafiek stelt vier uur voor.

Hoe moet je de Bollinger Bands zien? De indicator bestaat uit twee onderdelen:

  1. De middelste lijn is het voortschrijdend gemiddelde van twintig tijdseenheden.
  2. De boven- en onderkant van de band zijn twee standaardafwijkingen van de middelste lijn.

Oke dat klinkt allemaal erg wetenschappelijk, maar één ding is handig om te weten. Als de band nauwer wordt, dan is dat vaak een voorbode voor een grote koersbeweging. Dat zagen we bijvoorbeeld op 7 maart en op 11 maart. Na een periode van stabiliteit dook de koers hard omlaag.

De Bollinger Bands zegt overigens niets over de richting van de beweging. Het is dus onduidelijk of de koers omhoog of omlaag gaat, maar we kunnen in ieder geval wel vuurwerk verwachten.

Welke grote beweging dan?

Op de grafiek zien we twee belangrijke zones waar de koers naartoe kan bewegen. Stijgt de prijs van bitcoin dit weekend? Dan ligt de weg vrij naar 7.700 dollar (6.990 euro). Dat is de groene balk die we op de grafiek hebben getekend. In december was dit een belangrijke weerstand geweest. Ook deze keer kan de koers hier weerstand ondervinden.

Maar gaat bitcoin omlaag, dan zijn alle ogen gericht op 5.800 dollar (5.260 euro). Dat is de rode balk op de grafiek. Afgelopen zondag werd dit niveau getest als ondersteuning (eerste groene pijl), en daarom kan deze zone nu opnieuw een ondersteuning zijn.

Weerstand of ondersteuning, that’s the question

Bitcoin zoekt nu een trendlijn op die al sinds eind juni vorig jaar actief is. Elke keer bleek deze trendlijn een te sterke weerstand (rode pijltjes). Tot begin dit jaar, in januari brak de koers eindelijk door de trendlijn heen. Alles leek bitcoin voor de wind te gaan, investeerders durfden weer hoge koersverwachtingen uit te spreken.

Maar in maart dook de koers weer onder de trendlijn, en werd het laagste punt van dit jaar bereikt, 3.800 dollar (3.450 euro). Bitcoin herstelt snel, op dit moment zoekt de koers de trendlijn weer op.

Boven zie je het grote plaatje, maar hieronder zie je de situatie van afgelopen maand duidelijker. Sinds het dieptepunt van maart bevindt de koers zich in een stijgende trend. Lukt het bitcoin om door de dalende trendlijn heen te breken? 

Nog steeds ondersteuning op lange termijn

Een goed teken is in ieder geval dat de prijs van bitcoin ondersteuning blijft vinden op de 200-weken Moving Average. Dat is het voortschrijdend gemiddelde van de afgelopen tweehonderd weken. In heel de historie van bitcoin is de koers nog nooit onder deze lijn gedoken. Kijken we puur naar deze lijn, dan lijkt 5.570 dollar (5.060 euro) voorlopig de bodem.

Wat gaat de koers doen? We houden de ontwikkelingen voor je in de gaten! Ondertussen kan je op onze uitgebreide koerspagina de koers van bitcoin 24 uur per dag bekijken:

Volg de actuele koers van Bitcoin


Frank Smits heeft zijn master behaald in Communicatie- en Informatiewetenschappen. Zijn specialisme is het analyseren van de koers. Frank voorziet een grote rol voor bitcoin in de digitale samenleving. Bekend van o.a. Twinkle Magazine en Internet Marketing Unie.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
  • Goed om te lezen! Ik hoop dat hij weer even zal gaan stijgen. Mag sowieso niet klagen hoor…. Doe al aan handelen sinds half 2017 en heb al pieken en dalen meegemaakt. Wat verwachten jullie in deze tijd nog meer? Kunnen jullie ook een link leggen met de energiemarkt of benzineprijzen?

    27 maart 2020