Bitcoin breekt uit trendlijn! Dit is waarom 7.800 dollar mogelijk is, een analyse

De week begon wisselvallig, maar gisteren schoot de bitcoinkoers ineens met tien procent omhoog! Met deze stijging is de prijs weer ruim boven de 7.000 dollar (6.465 euro). Kan bitcoin deze trend dit weekend volhouden?

Bitcoin breekt uit, maar nog niet met overtuiging

Goed nieuws in ieder geval, gisteren is bitcoin uit een trendlijn gebroken. Deze lijn strekt zich uit van februari tot en met nu. Elke candle op de grafiek stelt vier uur voor. In de cirkel zie je de uitbraak uit de trendlijn duidelijker afgebeeld.

De uitbraak is positief voor degenen die hopen op een prijsstijging. Tot nu toe is het bitcoin namelijk maar liefst vijf keer niet gelukt om uit de dalende trendlijn te breken. Nu dat wel gelukt is wordt de kans op een verdere stijging groter.

Het kan zijn dat de koers de trendlijn eerst nog een keer gaat testen. Dat betekent dat de koers de trendlijn nog een keer opzoekt, voordat het zijn weg omhoog vindt.

Ook andere weerstand doorbroken

De afgelopen tien dagen deed de koers maar liefst vijf pogingen om een belangrijke weerstand te doorbreken. Deze weerstand is de rode lijn op de grafiek, de 50-dagen Moving Average (MA). In normaal Nederlands is dat het voortschrijdend gemiddelde van de afgelopen 50 dagen.

In de afgelopen weken daalde de waarde van bitcoin telkens wanneer de prijs een poging deed om de rode lijn te doorbreken. Vandaag is de eerste dag sinds februari dat de koers boven de 50-dagen MA staat.

Een uitbraak boven de 50-dagen MA is een hoopvol teken. De vorige keer dat bitcoin boven de lijn uit steeg was begin dit jaar, de eerste groene pijl op de grafiek. In ruim twee maanden tijd vloog de koers met ruim 40 procent omhoog.

Hebben we de bodem al gezien?

We zoomen een flink stuk uit op de grafiek, want je kijkt nu naar 2014 tot en met nu. De grafiek onder de bitcoinkoers is de Relative Strength Index (RSI). Dat is een indexcijfer die het momentum van de koers laat zien. Volgens deze indicator kan het zomaar dat we de bodem al gezien hebben.

Dat vereist wat meer uitleg. De RSI is een cijfer tussen de 0 en de 100. Aan de bovenkant van de paarse band is bitcoin overbought. De koers is hard gestegen, en in de meeste gevallen leidt dat tot een daling.

Aan de onderkant van de band is bitcoin oversold. Dat betekent dat de koers langdurig in waarde is gedaald, of dat de koers in korte tijd flink is gedaald. Dat was in maart het geval.

Een lage waarde op de RSI geeft de koers ruimte om te stijgen. Op de grafiek zie je twee eerdere momenten dat de RSI zich aan de onderkant bewoog. Op beide momenten vond bitcoin de bodem, en vond daarna een grote stijging plaats. In 2015 tot aan de top van 2017 steeg bitcoin met 8.760 procent, in 2018 tot aan 2019 met 335 procent.

Momentum wordt positiever

Ook op een andere indicator zien we dat het momentum positiever wordt. Je kijkt hier naar de bitcoin koers van 2019 tot aan nu, elke candle op de grafiek stelt nog steeds een week voor.

De onderste grafiek is de MACD, een andere indicator die het momentum van de koers laat zien. En ook deze indicator laat iets positiefs zien.

De MACD is een afgeleide van een snelle MA (12-weekse Moving Average) en een langzamere MA (26-weeks Moving Average). In de meeste gevallen geeft de MACD de richting van de trend aan: stijgen of dalen.

Doorkruist de blauwe lijn de oranje lijn? Dan zie je dat er groene balkjes vormen, de trend is dan positief. In TA-taal wordt dat ook wel een bullish cross genoemd. In 2019 zorgde de eerste bullish cross voor een stijging van 335 procent, en begin dit jaar steeg de koers met ruim 40 procent.

Op dit moment is het misschien nog wat vroeg om een uitspraak te doen over de MACD. Wel zie je dat de rode balkjes lichter kleuren. Dat betekent dat het negatieve momentum aan het afzwakken is. Blijft dit zo doorgaan, dan kan dit omslaan naar een positief momentum. En dat is voor de lange termijn een heel goed teken.

Wat verwachten we van de koers?

Onze verwachtingen veranderen niet veel ten opzichte van onze vorige analyse. Wel zijn we weer wat optimistischer door de uitbraak uit de blauwe trendlijn. Maar we blijven objectief, dus schetsen we twee scenario’s. Het positieve scenario zie je op de grafiek hieronder aan de groene pijl, het negatieve aan de rode pijl. 

Bullish
Blijft de koers boven de trendlijn, dan is 7.400 dollar (6.830 euro) de eerste weerstand. Lukt het bitcoin om ook daar uit te breken, dan komt 7.800 dollar (7.200 euro) in zicht.

Bearish
Maar wat als de prijs weer terugzakt? Eerst zal bitcoin ondersteuning vinden op 6.600 dollar (6.090 euro), de oranje lijn op de grafiek. Als de koers ook daar onderdoor duikt, dan is de volgende ondersteuning 5.800 dollar (5.355 euro). Dat is de rode balk op de grafiek, al twee keer eerder vond bitcoin daar een ondersteuning.

Altijd op de hoogte blijven van de bitcoin koers? Op deze pagina volg je altijd en overal live de koers:

Check live bitcoin koers


Frank Smits heeft zijn master behaald in Communicatie- en Informatiewetenschappen. Zijn specialisme is het analyseren van de koers. Frank voorziet een grote rol voor bitcoin in de digitale samenleving. Bekend van o.a. Twinkle Magazine en Internet Marketing Unie.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.