Bitcoin op weg naar 8.000 euro? En kan je de prijs voorspellen met energiekosten?

Woensdag steeg de bitcoin koers ineens met 15 procent! De vraag blijft dan altijd: had je het aan kunnen zien komen? Het antwoord is ja. Maar dat is altijd achteraf.

In deze analyse kijken we ook naar bitcoin en energiekosten. Kan je de koers voorspellen door de energiekosten van bitcoin mining te berekenen?

Terugblik: waarom steeg de bitcoin koers?

Maar eerst een terugblik. Aan de hand van divergentie had je de beweging omhoog kunnen zien aankomen. In de meeste gevallen is dit namelijk een voorbode voor een stijging. Divergentie houdt in dat de koers lagere dalen maakt. Tegelijkertijd maken indicatoren juist een stijgende beweging. Op de grafiek hieronder hebben we de RSI en de MACD als voorbeeld genomen.

De bitcoin koersbeweging van afgelopen week doet een beetje denken aan eind oktober. Ook toen daalde de koers en stegen de waardes van indicatoren. Eind oktober vloog bitcoin als een raket omhoog, zo ver is de koers nu nog niet gekomen. Maar kijk je naar de RSI, dan heeft de bitcoin prijs nog genoeg ruimte om te stijgen.

De RSI bevindt zich namelijk nog in de paarse band en is nog lang niet overbought. Binnen enkele dagen kan de bitcoin koers dus nog wat omhoog.

Bitcoin koers breekt uit trendlijn, we mogen weer omhoog kijken

Woensdag schoot de bitcoin koers omhoog. Door die beweging is bitcoin uit een belangrijke trendlijn gebroken. Dat zie je terug op de grafiek hieronder.

Zo’n stijging gaat vaak gepaard met een correctie, en dat was deze keer ook het geval. Bitcoin daalde met vijf procent, maar beweegt nu weer zijwaarts. Ook is het positief dat de koers ondersteuning vindt op de trendlijn. Dat geeft de koers een stevig fundament om verder te groeien.

Maar koers bevindt zich nog steeds in een dalend kanaal

We moeten wel objectief zijn, op lange termijn is de koers nog steeds gevangen tussen twee dalende trendlijnen. Dat noem je ook wel een kanaal.

Bitcoin maakt af en toe grote bewegingen omhoog, zoals eind oktober en afgelopen week. Toch zijn de bodems van de koers telkens een stukje lager. Zolang de prijs niet uit het kanaal breekt spreken we dus nog steeds over een dalende trend.

Pas echt bullish zou zijn als bitcoin een overtuigende beweging omhoog maakt richting 8.100 euro. Dat is namelijk de bovenkant van het kanaal. Misschien een goed voornemen voor bitcoin in 2020 😉

Kan je de bitcoin koers voorspellen met energiekosten?

De koers van bitcoin bestaat niet alleen uit kopers en verkopers. Ook bitcoin miners hebben invloed op de koers. Afgelopen dinsdag schreven we dat miners de koers kunnen beïnvloeden door het verkopen van bitcoin. Nu gaan we iets dieper in op de kosten die miners maken.

Miners onderhouden het bitcoin netwerk. Dat geeft bitcoin veiligheid. Wil je de bitcoin blockchain aanvallen, dan moet je meer dan de helft van de rekenkracht van alle computers op het netwerk in handen hebben. En dat is nu bijna onmogelijk.

Die computers gebruiken natuurlijk energie. En energie kost geld. Dit kan je zien als de onderliggende waarde van bitcoin. De waarde van bitcoin is niet gebaseerd op niets, maar op apparaten die dag en nacht draaien.

Charles Edwards van Capriole Investments bedacht een manier om deze waarde in dollars uit te drukken. Hij noemt dit de energy value van bitcoin. Of in andere woorden: hoeveel dollar kost het gemiddeld om een bitcoin te minen?

Hij gebruikt daar deze formule voor:

  • Vermenigvuldig de rekenkracht van het netwerk (in gigahashes) met de energie die daarvoor nodig is (joule per gigahash).
  • Deel dat door de groei van het aanbod van bitcoin.
  • Vervolgens vermenigvuldig je dat met de energiekosten in dollar per joule.

De lijn die je hieronder ziet is de verhouding van de bitcoin prijs ten opzichte van de energy value. De nul is dus precies de energy value. En honderd procent is bijvoorbeeld een bitcoin prijs die dubbel zo hoog is als de energy value.

Wat je ziet is dat de bitcoin prijs in een bull market stukken hoger is dan de energy value. Daarna valt de koers helemaal terug naar de energy value.

Wat ook opvalt is dat de bitcoin koers zich nooit lang onder de energy value bevindt. Dat is ook wel te verklaren, want bitcoin miners zullen nooit lang met verlies minen.

Op deze grafiek ziet Edwards sinds 2011 een patroon terugkeren:

  • Eerst wordt de koers lager dan de energy value.
  • Bitcoin schiet omhoog, maar de stijging stokt wanneer de prijs 50 procent hoger is dan de energy value (de rode cirkels).
  • Hierna duikt de koers nogmaals onder de energy value. Dat is de echte bodem, en hierna begint de nieuwe bull market. Volgens Edwards bevinden we ons nu in die fase.

Met slechts twee voorbeelden uit het verleden heb je niet veel data om mee te vergelijken. Toch geeft de grafiek je weer nieuwe inzichten over de bitcoin markt. Is het tijd voor een nieuwe bull market?

Kleine miningbedrijven draaien verlies

Charles Edwards bedacht ook de bitcoin productiekosten. Dat zijn de gemiddelde kosten om een bitcoin te minen.

Hij neemt hierbij niet alleen de elektriciteitskosten mee, maar ook de gemiddelde uitgaven die nodig zijn om een bitcoin miningbedrijf te onderhouden. Daar zijn geen concrete cijfers van, dus gebruikt hij een gemiddelde van data van onder andere CoinShares en BitFury.

Volgens deze data bestaan de kosten van een miningbedrijf voor 60 procent uit energiekosten. De overige 40 procent bestaan uit andere kosten. Denk bijvoorbeeld aan verzekering, rente, salaris van personeel en afschrijving van apparatuur.

Met al deze gegevens krijg je deze grafiek:

De onderkant van de rode band zijn de ‘kale kosten’. Ofwel de elektriciteitskosten om bitcoin te minen. De bovenkant van de band zijn de totale kosten, hier zijn alle andere kosten dus bij meegenomen.

Beweegt de bitcoin koers zich in de band? Dan kunnen bitcoin miningbedrijven nog wel de elektriciteitskosten betalen, maar moeten zij bezuinigen op andere kosten.

Vaak hebben grotere miningbedrijven zoals Bitfury wel een buffer om dit verlies kort op te kunnen vangen. De apparatuur is bijvoorbeeld al gekocht, en onderhoud hiervan kan worden uitgesteld. Toch moet deze situatie niet al te lang duren, want dan moeten deze bedrijven serieuze maatregelen nemen. Denk aan het afsluiten van apparatuur of het ontslaan van personeel.

Maar hoe staan we er nu voor? Laten we iets inzoomen op de grafiek:

De bitcoin koers bevindt zich aan de bovenkant van de band. Sommige (kleinere) miningbedrijven draaien dus mogelijk verlies en moeten bezuinigen. De absolute bodem van de band ligt nu op 4.400 dollar, althans volgens de formule van Edwards. De zone waar bitcoin zich nu in bevindt kan goed dienen als bodem, want het duurt vaak niet lang dat de koers zich in de band begeeft.

De artikelen van Charles Edwards zijn het lezen waard! Wil je ze zelf teruglezen? Dat kan hier:


Frank Smits heeft zijn master behaald in Communicatie- en Informatiewetenschappen. Zijn specialisme is het analyseren van de koers. Frank voorziet een grote rol voor bitcoin in de digitale samenleving. Bekend van o.a. Twinkle Magazine en Internet Marketing Unie.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.