Technische analyse: Bitcoin in aanloop naar halving 9.400 dollar volgens deze formatie

In de loop van het weekend is de bitcoin koers met maar liefst 20 procent gedaald, tot aan 8.100 dollar (7.500 euro). Voorlopig blijkt 10.000 dollar (9.245 euro) nog een te sterke weerstand in aanloop van de bitcoin block halving. Wat kunnen we van de komende dagen verwachten?

Er zijn weer gaten te vullen

Dat deze koersbeweging in het weekend plaatsvond, biedt perspectief. Het kan zijn dat de koers kan stijgen, wanneer investeerders op CME Group het gat in de koers willen vullen. Bij CME Group kan je handelen in bitcoin futures. Deze beurs gaat in het weekend dicht, maar ondertussen beweegt de bitcoin koers op beurzen zoals Bitstamp en BTC Direct gewoon verder.

Daarom kan er een ‘gat’ ontstaan in de bitcoin koers op CME Group. Deze gaten noem je ook wel gaps. Afgelopen weekend was er weer zo’n gap. Sterker nog, met een gat van 13 procent is dit de grootste gap ooit.

De openkoers van maandagnacht is een stuk lager dan de slotkoers van vrijdagavond. Dat zie je op onderstaande grafiek dan ook terug. Links zie je de koers op CME Group, rechts de bitcoin koers op Bitstamp.

De theorie gaat dat investeerders zo’n gat graag willen vullen. Of in andere woorden, de koers moet de dag erna de waarde binnen het gat gaan opzoeken. En dat gebeurt binnen de openingstijden van de CME Group.

In dit geval betekent dat de koers kan gaan stijgen naar een waarde tussen 8.800 dollar (8.135 euro) en 10.000 dollar (9.245 euro).

Dit is waarom 9.300 dollar mogelijk is

Een flinke marge, maar een koersformatie laat een specifieker doel zien. We hebben het over de inverse head and shoulders. Op de grafiek hieronder zie je de bitcoin koers uitgedrukt in dollars, elke candle op de grafiek stelt een uur voor.

Een inverse head and shoulders herken je op deze manier:

  1. Eerst vormt zich een bodem. Dat is de eerste shoulder.
  2. Daarna komt een lagere bodem. Dat is de head.
  3. Ten slotte stijgt de koers naar een hogere bodem. De tweede shoulder.

De twee shoulders stuiten op een weerstandslijn waar de koers moeilijk doorheen komt. In deze formatie wordt deze weerstandslijn ook wel de neckline genoemd.

Breekt de koers boven deze neckline? Dan is het koersdoel even groot als de afstand tussen de head en de neckline. In dit geval betekent het dat bitocin kan stijgen naar 9.300 dollar (8.600 euro).

Steun op gemiddelde

Ook op een ander gebied ziet de situatie er nog goed uit voor bitcoin. We hebben uitgezoomd op de grafiek, elke candle stelt nu een dag voor.

De groene lijn is het gemiddelde van de afgelopen tweehonderd dagen. In de technische analyse wordt dat ook wel de 200-dagen Moving Average (MA) genoemd. Dit gemiddelde dient vaak als een sterke weerstand of een ondersteuning. Het feit dat de lijn nu een ondersteuning is geeft hoop op een stijgende trend op lange termijn.

De rode lijn op de grafiek is de 50-dagen Moving Average. Deze lijn kijkt naar de bewegingen op kortere termijn. Je ziet dat deze lijn bijna de groene lijn overstijgt. Dat wordt een golden cross genoemd, en ook dat is een goed teken voor de langere termijn.

De vorige golden cross pakte niet goed uit voor bitcoin, maar dat kon ook te maken hebben met macro-economische factoren. De snelle uitbraak van het coronavirus zette alle financiële markten op zijn kop, en ook bitcoin ontkwam niet aan een flinke daling.

De vorige golden cross, in april 2018, leidde tot een stijging van bijna 165 procent in twee maanden. Kunnen we deze keer weer zoiets verwachten?

Onze verwachting van de koers

In aanloop van de bitcoin block halving kan je veel koersbewegingen verwachten. Sommige investeerders verwachten dat dit het begin is, en kopen bitcoin. Andere investeerders denken dat bitcoin de top voorlopig hebben gezien, en zullen veel verkopen. Daarom zal het spannend zijn wat de koers de komende uren gaat doen. We beschrijven in ieder geval twee scenario’s voor jou, bullish (positief) en bearish (negatief). Dan ben je op alles voorbereid! 

Bullish
Speelt de inverse head and shoulders uit, en wordt het gat van CME Group gevuld? Dan stijgt de koers eerst naar 9.300 dollar (8.600 euro). Maar kijken we naar de grafiek, dan kan de uiteindelijke stijging ook hoger uitkomen. De weerstand van de afgelopen weken ligt namelijk tussen 9.400 dollar (8.700 euro) en 9.500 dollar (8.775 euro). Op de grafiek geven we dat aan met de oranje balk.

Bearish
Maar wat als de koers daalt? In dat geval kan het nog wel eens hard gaan. De eerstvolgende ondersteuning vinden we namelijk pas terug op 7.800 dollar (7.200 euro), op de grafiek aangegeven met de rode balk.


Frank Smits heeft zijn master behaald in Communicatie- en Informatiewetenschappen. Zijn specialisme is het analyseren van de koers. Frank voorziet een grote rol voor bitcoin in de digitale samenleving. Bekend van o.a. Twinkle Magazine en Internet Marketing Unie.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.