Technische analyse: Bitcoin toont veerkracht en stijgt naar 9.500 dollar

Na de fikse daling op maandag heeft de bitcoin koers zich weer wat hersteld. Op dit moment staat de teller op 9.500 dollar (8.364 euro), een stijging van 3,5 procent ten opzichte van gisteren.

Positieve divergentie zorgde voor koersstijging

Gisteren dook de koers kort onder 9.000 dollar (7.943 euro). Inmiddels heeft de prijs zich aardig hersteld, de koers bevindt zich nu op hetzelfde niveau als in het weekend. Dat zie je terug in de grafiek hieronder. De indicator eronder is de Relative Strenght Indicator (RSI), deze geeft het momentum weer van de koers.

Op de grafiek hierboven zie je dat er sprake is van divergentie, en dat is vaak een voorbode voor een stijging.  Divergentie houdt in dat de bitcoin koers anders beweegt dan de RSI. Op de grafiek zie je dat de bitcoin koers lagere bodems laat zien. De RSI laat juist licht stijgende beweging zien.

Mogelijk heeft deze stijging al plaatsgevonden, vandaag staat de prijs namelijk alweer 500 dollar hoger dan gisteren.

Driemaal is scheepsrecht?

We zoomen wat uit op de grafiek. De bitcoin koers beweegt zich al een paar maanden in een belangrijke marge. De onderkant van die marge ligt op 8.700 dollar (7.675 euro), de bovenkant op 10.000 dollar (8.827 euro). Het is al de derde keer dat bitcoin in dit gebied beweegt.

De eerste keer was kort, op 24 oktober riep de Chinese president op om meer te doen met blockchain. Toen steeg de bitcoin koers met 40 procent in één dag. Het lukte bitcoin toen niet om ondersteuning te vinden 0p 8.700 dollar.

De tweede keer was iets succesvoller. In begin 2020 deed de koers langer over een prijsstijging van 40 procent, tot aan het toppunt van 10.500 dollar (9.270 euro). Even vond de koers daarna ondersteuning op 8.700 dollar, totdat de uitbraak van het coronavirus roet in het eten gooide.

Nu beweegt de koers sinds mei in dezelfde range. Is driemaal scheepsrecht? Tussen de 10.000 dollar en 10.500 dollar bevindt zich een sterke weerstand. Lukt het bitcoin om deze weerstand te overwinnen, dan is dat een erg positief teken.

Bitcoin is aan het koorddansen

Het blijft spannend, want de prijs beweegt zich nu bijna letterlijk op het randje. Hieronder zie je de daggrafiek van bitcoin, de lijn die erdoor heen loopt is het voortschrijdend gemiddelde van de afgelopen 50 dagen. Of in andere woorden, de 50-dagen moving average.

In de technische analyse wordt de 50-dagen moving average vaak gebruikt als een soort dynamische weerstand ondersteuning. Daarnaast kan je de lijn gebruiken om de trend op langere termijn te bepalen. Erboven geeft een stijgende trend aan, eronder een dalende trend. Omdat de lijn het gemiddelde weergeeft, loopt dit gemiddelde altijd een beetje achter op de realiteit. De 50-dagen moving average wordt daarom ook wel een lagging indicator genoemd.

Gisteren zakte de koers even onder de 50-dagen moving average, maar daarna stuiterde de prijs toch weer omhoog. Voorlopig houdt de koers dus nog stand, en blijft de stijgende trend intact.

Wat gaat de koers de komende dagen doen?

De koers is de afgelopen dagen dus wat gezakt, maar dat hoeft dus nog niet het einde van de stijgende trend te betekenen. Tegelijkertijd blijft bitcoin zijn eigen ding doen, dus we houden rekening met alle scenario’s. Daarom beschrijven we een zowel een positieve (bullish) als een negatieve (bearish) uitkomst.

De grafiek hieronder laat de dagkoers van bitcoin zien, maar dan wat uitgezoomd.

Bullish
Lukt het bitcoin om met overtuiging door de oranje zone tussen 9.500 dollar (8.383 euro) en 9.600 dollar (8.487 euro) te breken? Dan komt de groene balk in zicht, tussen 10.000 dollar (8.827 euro) en 10.500 dollar (9.266 euro). In heel 2020 is het bitcoin nog niet gelukt om door deze weerstand te breken.

Bearish

Zakt bitcoin onder de 9.500 dollar en blijft de koers dalen, dan vindt de prijs waarschijnlijk ondersteuning op 8.700 dollar (7.675 euro), dat is de rode balk op de grafiek, sinds mei al een stevig steunpunt.


Frank Smits heeft zijn master behaald in Communicatie- en Informatiewetenschappen. Zijn specialisme is het analyseren van de koers. Frank voorziet een grote rol voor bitcoin in de digitale samenleving. Bekend van o.a. Twinkle Magazine en Internet Marketing Unie.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.