Waarom woensdag 9 maart een belangrijke dag voor Bitcoin kan worden

De Amerikaanse president Joe Biden heeft het maar druk. Naast genoeg geo-politieke zaken en interne economische strubbelingen, bereidt zijn team een uitvoerend bevel over het cryptocurrency-beleid voor.

Mogelijk woensdag 9 maart al

Reuters haalt een anonieme bron aan en die zegt dat dit nieuwe uitvoerend bevel woensdag 9 maart al getekend kan worden. Dit bevel zou neerkomen op het toewijzen van één regelgevende autoriteit om toezicht te houden op de cryptomarkt. In Nederland vallen alle crypto-bedrijven onder het toezicht van De Nederlandsche Bank.

Liever regelgeving dan verbod

Het is onderhand wel duidelijk dat de hele wereld, de Verenigde Staten incluis, meer regelgeving en toezicht wil voor de lokale cryptosector. De andere twee alternatieven zijn een verbod of helemaal geen regelgeving. Aangezien helemaal geen regelgeving niet meer tot de realiteit behoort, hebben de meeste cryptobedrijven zich neergelegd bij meer regelgeving. Alles beter dan een verbod.

“Het uitvoeringsbevel, die sinds vorig jaar in de maak is, vereist dat federale agentschappen in de hele regering later dit jaar rapporteren wat ze doen met betrekking tot digitale tokens”, aldus de anonieme bron tegen Reuters. “Het plan zal naar verwachting beginnen met het uitstippelen van rollen voor agentschappen in de hele overheid, van het ministerie van Buitenlandse Zaken tot het ministerie van Handel.”

Wie wordt verantwoordelijk?

Vorige maand vertelde Rostin Behnam, voorzitter van de Commodity Futures Trading Commission (CFTC), aan een Senaatscommissie dat zijn bureau belast wilde worden met het reguleren van de crypto-spotmarkt.

Tijdens die hoorzitting werd Benham gevraagd of er een leidende instantie voor het reguleren van crypto moest worden opgericht en hij zei dat zijn instantie, samen met de Securities and Exchange Commission (SEC), de verantwoordelijkheid zou moeten delen.

Het is ook goed mogelijk dat er een nieuwe rol gecreëerd wordt om de crypto-sector in de gaten te houden. Michael Fasanello, directeur van Blockchain Intelligence Group zei in januari dat een nieuw persoon toezichthoudende bevoegdheden zou krijgen over meerdere overheidsorganen.

Denk hierbij aan de CFTC, de SEC, het Financial Crimes Enforcement Network en het Office of the Comptroller, aldus Fasanello.

Hester Pierce van de SEC (en bekend om haar pro-bitcoin standpunten) zei juist dat een nieuwe rol alleen maar zorgt voor meer verwarring in een toch al “gefragmenteerd regelgevend systeem.”

Steeds meer regels

Sinds de bullrun begon in 2020 is er steeds meer regelgeving bijgekomen in de VS. De goede oude tijd waarin we allemaal dachten piraten of cowboys te kunnen spelen lijkt te vervagen tot een verre herinnering. Toch verschillen de regels per land. Zo hoef je in Nederland alleen maar vermogensbelasting te betalen over je crypto als deze op 1 januari meer waard is dan 50 duizend euro.

In de VS moeten traders over elke winstgevende trade belasting betalen. Beurzen moeten rapporteren bij de belastingdienst en wetgevers ademen hard en warm in de nekken van stablecoins. De waarde van stablecoins zijn over het algemeen gekoppeld aan fiat-valuta en worden hierdoor soms gezien als privaat uitgegeven dollars. En dat is uiteraard een bedreiging voor de echte dollar.

Daarnaast drong het Amerikaanse ministerie van Financiën aan op een vereiste voor individuen om transacties van meer dan 10.000 dollar aan crypto te melden bij de belastingdienst.

Op dit moment staat bitcoin vanwege andere redenen op de agenda van de Amerikanen. De hele wereld ziet hoe Oekraïners ondanks de oorlog bitcoindonaties kan ontvangen, het lijkt een kwestie van tijd voordat er voor 100 miljoen dollar aan bitcoin gedoneerd is.

Zorgen om crypto in Rusland

Daarnaast duwt vrijwel de hele wereld Rusland in een economisch en financieel isolement. Dit heeft het nare bij-effect dat Russische burgers niet meer vrijelijk geld kunnen ontvangen of verzenden naar het buitenland. Bitcoin biedt een uitweg voor deze vorm van censuur. Het lijkt erop of dit op kleine schaal gebruikt wordt door burgers. Er zijn geen berichten dat Russische bedrijven of de overheid bitcoin gebruikt om sancties te omzeilen.

Desalniettemin hebben Amerikaanse politici hun zorgen geuit over een dergelijke mogelijkheid. Voorop loopt senator Elizabeth Warren, die een brief naar het ministerie van Financiën stuurde om te informeren naar de plannen om Russisch gebruik van bitcoin en cryptocurrency te bestrijden.


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
  • Ranzig dit.

    8 maart 2022
  • Wat ik mis in jullie artikels is jullie mening of conclusie. Wat betekent bijvoorbeeld meer regelgeving voor de prijs van crypto, nu en in de toekomst? Zou mooi zijn wanneer jullie dus wat meer eigen inbreng geven in een artikel. Ik vind het namelijk voor mijzelf moeilijk om iets te duiden.

    8 maart 2022
  • “Bitcoin works to let people be more independent from government, let’s make laws”

    9 maart 2022