Waarom bevriest ‘s werelds grootste beurs Binance bitcoins van klanten?

Een zeer verontrustende ontwikkeling: Binance heeft coins bevroren van gebruikers uit Singapore. Deze klanten hebben volgens Binance in het verleden gebruik gemaakt van CoinJoin. Met deze service worden meerdere bitcoin betalingen gecombineerd tot één transactie om data beter te anonimiseren.

Privacy is een valse belofte gebleken

Binance heeft bekendheid en populariteit vergaard door juist nauwelijks regels te hebben rondom KYC/AML (soort id-plicht) en door honderden altcoins/shitcoins aan te bieden. Uiteraard is het niet ideaal dat Binance nu de kant van de regelgevers kiest. Bitcoin is een open-source gedistribueerd systeem dat geacht wordt censuurbestendige transacties mogelijk te maken. Dat kan nog steeds, mits je je eigen private keys beheert.

De afgelopen tien jaar zijn er veel nieuwe exchanges bijgekomen, die allemaal beloven zonder KYC te werken. Vervolgens wordt dit ingeperkt tot geen KYC op beperkte schaal, om vervolgens ( al dan niet onder druk van regelgevers) toch volledige KYC van hun gebruikers te eisen.

Financiële intimidatie

Bij deze exchanges kan je achteraf je geld of je coins pas opeisen als je een foto van je paspoort, een selfie, werkinformatie etc. opstuurt. De belofte waar klanten in eerste instantie voor vielen, blijkt achteraf niet waargemaakt te kunnen worden. Marty Bent zegt in zijn nieuwsbrief dat dit de privacy van een persoon ernstig aantast en kan worden gezien als een vorm van financiële intimidatie.

Ook Nederland kent deze drempels

De weg naar succes voor bitcoin is geplaveid met drempels die overheden strategisch plaatsen. De grootste opdrachtgever voor nieuwe drempels in het cryptolandschap van Nederland is Minister van Financiën Wopke Hoekstra en zijn aannemer heet de Nederlandse Bank. Hun gezamenlijk opgeworden drempel is Toezicht op aanbieders cryptodiensten. Dit zorgt er voor dat ook Nederlandse crypto bedrijven die geen KYC willen aanbieden, gedwongen worden om toch mee te bewegen.

Binance en centralisatie

Vanwege het centrale karakter van exchanges zijn dit nou eenmaal makkelijke doelwitten voor autoriteiten. Het is een mooi startpunt van waaruit zij bitcoin-gebruikers kunnen volgen.

Terug naar Binance, hieronder in een tweet van @bittlecat lees je zijn mailingsgeschiedenis met Binance.

Het lijkt of Binance bijhoudt of hun gebruikers bitcoins naar adressen sturen die waarschijnlijk deelnemen aan een CoinJoin om vervolgens hun coins bevriezen.

Maar waarom eigenlijk?

De officiële lezing van Binance is dat ze dit moeten doen, omdat ze geen gebruikers willen bedienen met verkeerde en illegale beweegredenen. Catxolotl maakte ook gebruik van Wasabi Wallet en dit deed schrijver 6102 er toe zetten om hier verder over te speculeren in een post op Medium. De schrijver concludeert dat Binance afstand moet nemen van de Plustoken scam.

“Het is mogelijk dat Binance hun personeel heeft opgedragen accounts te markeren die geld opnemen en mengen met Wasabi Wallet (in plaats van geld opnemen en CoinJoining in het algemeen) om afstand te nemen van de PlusToken scam. Binance weet ook dat er een enorme hoeveelheid bitcoins van PlusToken via Huobi ook op Binance terecht is gekomen. Dit is onderdeel van een enorme witwasoperatie.”

Blijf de baas

Maar zelfs Chainalysis, een bedrijf dat door officiële instanties wordt ingehuurd om transacties op de blockchain te achterhalen, zegt dat het grootste deel van CoinJoin gebruikers deelneemt aan CoinJoins om hun privacy te vergroten. Veel gebruikers willen simpelweg niet dat de exchanges waar ze hun coins kopen, hun transacties kunnen blijven volgen.

We kunnen dit niet vaak genoeg zeggen maar als je al een tijdje bitcoins bezit, en je weet wat je aan het doen bent en gesteld bent op je privacy, zorg er dan voor dat je baas over je coins blijft:

Not your keys, not your bitcoins.


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
  • Het lijkt er dan toch op dat het piramidespel op zijn einde loopt.
    Waarschijnlijk begin volgend jaar nog een piek richting 15 (of als er nog genoeg gelovigen zijn 25) k, en dan cashen en op naar een ander spel.

    24 december 2019