All time high bereikt na 4,7% stijging van Bitcoin moeilijkheidsgraad

Miners zetten steeds meer machines aan waardoor de moeilijkheidsgraad om nieuwe Bitcoins te minen op het hoogste punt ooit staat. Op zondag nam de moeilijkheidsgraad met 4,68% toe.

Bitcoin op all time high

In de grafiek hieronder zie je hoe de moeilijkheidsgraad van Bitcoin zich door de jaren heeft ontwikkeld. Elke twee weken wordt deze aangepast: als er in die periode meer computerkracht door miners geleverd is, dan gaat de moeilijkheid omhoog, en vice versa.

Bron: Coinwarz

De moeilijkheidsgraad van het minen is op blokhoogte 774.144 aangepast naar 39,35 biljoen tera hash. Dit betekende een stijging van 4,68% nadat de vorige aanpassing op 16 januari al zorgde voor een toename van 10,26%.

Word je al duizelig van deze getallen? We hebben er nog eentje voor je: vergeleken met vorig jaar is het 48% moeilijker geworden om te minen, toen bedroeg de moeilijkheidsgraad 26,64 biljoen tera hash.

Moeilijk is juist goed voor Bitcoin

Bij het woord moeilijk denk je al gauw dat het een slechte zaak is, maar in dit geval is het juist goed. Althans, voor Bitcoin. Als de moeilijkheidsgraad stijgt, dan betekent dit dat er meer miners bij zijn gekomen en dat Bitcoin met net iets meer computerkracht en energie beveiligd wordt.

Dit geldt natuurlijk ook andersom, hoe lager de moeilijkheidsgraad, hoe minder miners er zijn, des te kwetsbaarder het Bitcoin netwerk.

Een hoge rekenkracht is belangrijk om het netwerk veilig te houden. Als iemand Bitcoin wil ontregelen, dan moet die persoon 51% van de totale rekenkracht voor lange tijd beheren.

Hoe hoger de rekenkracht is, des te meer geld het kost om aan die 51% te komen, vanwege het omkopen van miners of juist om nieuwe miningmachines te kopen. En met de huidige prijzen kan je de energiekosten ook niet uitvlakken.

Bitcoin heeft een interne klok

Satoshi Nakamoto heeft ervoor gezorgd dat er gemiddeld elke 10 minuten een blok gemined wordt op Bitcoin. Dit gemiddelde kan worden gehandhaafd door de miningmoeilijkheid aan te passen aan de rekenkracht van het complete Bitcoin netwerk.

Om de 2016 geminede blokken (maal 10 minuten is ongeveer 2 weken) wordt beoordeeld of het gemiddelde van tien minuten nog gehaald wordt. Worden blokken te snel gevonden omdat de rekenkracht gegroeid is (meer miners dan 2 weken geleden)? Dan gaat de moeilijkheidsgraad omhoog.

Dat werkt ook andersom, duurt het gemiddeld langer dan 10 minuten om een blok toe te voegen aan de blockchain (minder miners dan 2 weken geleden)? Dan wordt de moeilijkheidsgraad naar beneden bijgesteld.

Bitcoin is een simpel spel

Een voorbeeld: stel je een tafel met honderd bekers voor. Onder elke beker ligt een papiertje met een getal tussen 1 tot 100. Bij de laagste moeilijkheidsgraad vraag je een miner om een getal te vinden tussen 1 en 100. Die heeft hij op zijn eerste poging al gevonden.

We maken iets moeilijker. Hij moet een getal tussen 1 en 50 vinden. Dat gaat al wat moeilijker en het duurt iets langer dan normaal. Er kom drie miners bij en met z’n vieren zoeken ze nu naar een getal tussen 1 en 50. Nu wordt het weer te makkelijk, ze vinden het getal veel te snel.

Het systeem moet reguleert zichzelf constant om ervoor te zorgen dat het getal niet te snel en ook niet te langzaam wordt gevonden.

Hoofdredacteur gezocht

Lees jij deze artikelen met plezier en wil je graag bijdragen aan onze content? Wij zijn op zoek naar een nieuwe hoofdredacteur met een vlotte pen en een gedegen kennis van de cryptomarkt. Bekijk hier onze vacature en reageer direct!


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.