Bitcoin en altcoin koers analyse: hoe dominant is bitcoin in vergelijking met andere cryptocurrency’s?

In de koersanalyse van dinsdag 16 juli hadden we het over de dominantie van bitcoin ten opzichte van de rest van de cryptomarkt.

Ruim 67 procent van alle waarde op de cryptomarkt wordt nu bepaald door bitcoin. Dat was wel eens anders geweest, begin 2018 waren de hoogtijdagen voor altcoins. Bitcoin vertegenwoordigde toen maar 35 procent van de cryptomarkt.

Voor de verandering kijken we in deze analyse naar de waarde van altcoins uitgedrukt in bitcoin.  Met altcoins bedoelen we iedere andere munt dan bitcoin.

We kijken naar Litecoin (LTC), Ethereum (ETH) en Ripple (XRP), en vergelijken de situatie van begin 2018 met nu. En niet schrikken, de grafieken kunnen er wat anders uitzien dan je gewend bent 😉

Litecoin houdt zich relatief goed staande

We beginnen met litecoin. In de cryptogemeenschap wordt deze cryptovaluta ook wel liefkozend het kleine broertje van bitcoin genoemd. En ergens is dat ook wel begrijpelijk. Litecoin lijkt namelijk in veel opzichten op bitcoin. Zo experimenteert litecoin net zoals bitcoin met het Lightning Network.

De koers van litecoin vertoont dan ook gelijkenissen met die van bitcoin. Toch gaat litecoin zijn eigen weg. Vergeleken met begin 2018 is litecoin met 43 procent gedaald ten opzichte van bitcoin.

Maar 2019 begon goed voor litecoin. Sinds midden december is litecoin veel harder gestegen dan bitcoin. Dit heeft waarschijnlijk te maken met de komende block halving. Na de block halving op 5 augustus wordt de toevoer van nieuwe litecoin gehalveerd.

Sinds 12 juni is litecoin flink gedaald ten opzichte van bitcoin. Gaat de block halving zorgen voor een prijsstijging? De vorige keer daalde de waarde van litecoin kort na de block halving. Of dat nu ook gaat gebeuren? Om met een cliché af te sluiten: resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst.

Lees onze LTC verwachting

Ethereum krijgt rake klappen

Ook Ethereum heeft moeite om het prijsniveau van 2018 te behouden in vergelijking met bitcoin. Ethereum is een platform voor decentrale applicaties (dApps). Het dient daarmee een net iets ander doel dan bitcoin. Misschien zeggen Cryptokitties je wel iets, dat zijn van die schattige katjes die je kan verzamelen. Het zijn verzamelobjecten op de blockchain van Ethereum.

De bijbehorende cryptomunt van Ethereum heeft ether. Ether bereikte zijn hoogste waarde ooit later dan bitcoin. Waar bitcoin op 16 december 2017 haar all-time high heeft bereikt, was dat bij ether op 12 januari. In bitcoin uitgedrukt bereikte ether zijn all-time high wat later, namelijk op 1 februari 2018.

Het altseizoen van 2017 en 2018 is een belangrijke drijfveer voor deze stijging. In 2017 en begin 2018 waren ICO’s namelijk enorm populair. Met een ICO ben je als een van de eersten in het bezit van een nieuwe cryptomunt of token. Veel van deze tokens draaien op het netwerk van Ethereum.

Om mee te doen met een ICO had je dus ether nodig. De vraag naar ether steeg enorm, en daarmee ook de prijs.

Maar sinds januari 2018 is ether met 61 procent gedaald ten opzichte van bitcoin. En sterker nog, op dit moment staat ether op hetzelfde niveau als 12 maart 2017. Net voordat de grote bullrun begon.

Krijgt ether een herkansing? Dat zou zomaar kunnen. In het komend jaar krijgt het netwerk van Ethereum een upgrade. De blockchain van Ethereum gaat dan over van Proof of Work naar Proof of Stake. Dit is een milieuvriendelijkere manier van minen. Wie weet dat deze ontwikkeling wel een zetje kan geven voor de koers van ether.

XRP de twijfelachtige ‘winnaar’ uit dit rijtje

We sluiten af met XRP. De digitale munt van Ripple heeft de twijfelachtige eer om als ‘winnaar’ uit de bus te komen in deze reeks. XRP is een munt die een brug wil slaan tussen de traditionele bankenwereld en de cryptowereld. Banken kunnen XRP namelijk gebruiken voor internationale transacties tussen verschillende valuta.

Vanaf midden december schoot de koers van XRP als een raket omhoog. Op 4 januari 2018 bereikte XRP met 2,77 euro zijn hoogste waarde ooit. Ter vergelijking, op 11 december 2017 was XRP nog slechts 18 eurocent waard.

Maar die dagen lijken nu voorbij, althans voorlopig. Sinds 1 januari 2018 is XRP met ruim 79 procent gedaald ten opzichte van bitcoin. Op dit moment staat XRP op hetzelfde niveau als 12 december 2017, net voor de vorige bull run.

Dat betekent trouwens niet dat XRP geen hoogtepunten heeft gekend tussendoor. Eind september 2018 is XRP flink in waarde gestegen na de aankondiging van het nieuwe Ripple-product xRapid.

Sluit Ripple een nieuwe samenwerking, of komen zij met een nieuw product? Dan kan de koers zomaar opnieuw stijgen.

Lees onze LTC verwachting


Frank Smits heeft zijn master behaald in Communicatie- en Informatiewetenschappen. Zijn specialisme is het analyseren van de koers. Frank voorziet een grote rol voor bitcoin in de digitale samenleving. Bekend van o.a. Twinkle Magazine en Internet Marketing Unie.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.