Bitcoin en altcoins in het rood na beslissingen Amerikaanse centrale bank

De Amerikaanse centrale bank heeft besloten om de balans te verlagen en de rente sneller te laten stijgen. Hiermee hoopt de FED de inflatie te kunnen bestrijden. De markten reageerden meteen bij het bekend maken van deze beslissing.

Balans en renteverhoging

De Federal Reserve is van plan om elke maand de balans met 95 miljard dollar aan obligaties te laten krimpen. Daarnaast wordt de rente met stappen van 0,5 procentpunt verhoogd in plaats van 0,25 procentpunt. Dit zijn twee belangrijke signalen naar de kredietmarkt.

Uit de notulen van de vergadering van gisteren bleek dat dit noodzakelijke stappen zijn om de inflatie van 7 procent te bestrijden.

Gratis geld maakt lenen goedkoop

De centrale bankiers zijn ook van plan om een ​​deel van hun door de overheid gesteunde tegoeden te laten vervallen, hierdoor wordt de balans nog wat kleiner. De balans is op dit moment 9 biljoen dollar. Volgens de notulen wordt ook een limiet van 60 miljard dollar aan schatkistpapier en 35 miljard dollar aan door hypotheken gedekte waardepapieren afgeschaft.

De Amerikaanse centrale bank heeft sinds de financiële crisis van 2008 de markt en de economie flink geholpen door obligatieleningen op de kapitaalmarkt te kopen met gratis gedrukt geld. Dit heeft ervoor gezorgd dat geld ontzettend goedkoop werd en de rente zo laag kon worden.

De Russische invasie van Oekraïne heeft ook voor extra economische uitdagingen gezorgd, zo valt te lezen in de notulen. De grondstofprijzen zijn omhoog geschoten, “wat het wereldwijde risicosentiment schaadt en de knelpunten in de aanvoer verergert.”

Rente in Europa ook omhoog

In het Financiële Dagblad staat dat analisten van Deutsche Bank geloven dat het beleidstarief medio volgend jaar een niveau van 3,6% bereikt. Daarbij waarschuwen ze dat de Fed er in de afgelopen zeventig jaar maar twee keer in geslaagd is om de inflatie om te buigen met renteverhogingen van 300 basispunten, zonder dat dit een recessie veroorzaakte. Dezelfde analisten verwachten dat de rente in Europa tot december 2023 met 250 basispunten zal stijgen.

Wat betekent dit voor bitcoin en crypto?

Op het moment dat duidelijk werd dat de Amerikaanse centrale bank deze maatregelen zouden nemen, daalden de cryptocurrency koersen. Bitcoin en ether leverden allebei 4 procent in. Deze daling is alleen maar het schokeffect. Wat kan het laten krimpen van de balans van de FED en de renteverhoging op de lange termijn betekenen voor bitcoin?

“Ik denk niet dat de geschiedenis de opvatting ondersteunt dat de vermindering van de balans van de Fed noodzakelijkerwijs slecht is voor crypto”, zegt Jack Farley, macro-analist en host van Forward Guidance-podcast. “Het laatste (en enige) geval van kwantitatieve verkrapping door de Fed begon in oktober 2017 en bitcoin steeg vanaf dat moment met 340% tot zijn hoogtepunt in december 2017.”

Caleb Franzen tweette iets soortgelijks eind vorig jaar. Hij zegt dat de stijgende rente gepaard ging met een bitcoin bullrun die uiteindelijk uitmondde in een BTC koers van 19 duizend dollar.

Delen:

Jerrymie Marcus heeft een journalistieke achtergrond en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce en VPRO.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
  • BICOIN en Crypto? Vpkswaten en auto’s. Samsung Galaxy’s en smartphones?
    Bitcoin IS crypto stelletje noobs.

    7 april 2022
  • Vpkswaten…??

    7 april 2022