Bitcoin presteert beter dan altcoins sinds COVID-19 uitbraak

Hoe doen altcoins het in vergelijking met bitcoin na de uitbraak van het coronavirus? Een van de manieren om daarachter te komen is door te kijken naar de dominantie van bitcoin op de cryptomarkt. De bitcoin dominantie is het percentage van de totale marktwaarde van bitcoin in vergelijking met de hele cryptomarkt. Is de bitcoin dominantie laag, dan presteren altcoins beter dan bitcoin.

Op 15 februari bereikte de bitcoin dominantie met 61,78 procent het laagste punt van 2020. Dit kwam omdat de koersen van altcoins harder stegen dan die van bitcoin. Neem bijvoorbeeld Ethereum Classic, die met 169 procent steeg. Of Zcash, dat met een stijging van 138 procent ook meer dan verdubbelde. Bitcoin kwam er toen met ‘maar’ 32 procent karig van af.

Bitcoin dominantie blijft stijgen

Sinds de week van 24 februari is het tij omgekeerd. Dat zie je op de grafiek hieronder terug. De laatste vijf balkjes laten de ontwikkeling van de bitcoin dominantie van de afgelopen vijf weken zien. Er is weer sprake van groei, op dit moment bestaat bijna 68 procent van alle waarde op de cryptomarkt uit bitcoin.

 

Bitcoin houdt beter stand dan altcoins

Dat de bitcoin dominantie sindsdien toeneemt, komt niet alleen omdat bitcoin meer stijgt, maar vooral omdat de koers minder hard daalt dan bij altcoins. Hieronder vergelijken we de koers van bitcoin (groen) ten opzichte van litecoin (blauw), ethereum classic (paars), zecash (rood) en ethereum (oranje).

Bitcoin is met dertig procent gedaald sinds 24 februari, terwijl altcoins tussen de 46 en 50 procent zijn gedaald in diezelfde periode. Tot 16 maart bewoog bitcoin nog met altcoins mee, maar we zien dat de koers van ‘s werelds eerste cryptocurrency daarna sneller stijgt dan munten zoals litecoin, ethereum en zecash.

Voorlopig lijkt bitcoin daarmee een veiligere optie om waarde te behouden dan altcoins. In deze tijden van crisis verliezen altcoins namelijk sneller hun waarde dan bitcoin. Alt season lijkt mede door de uitbraak van het coronavirus daarom verder weg. Maar in de toekomst kan dit natuurlijk zomaar veranderen.


Frank Smits heeft zijn master behaald in Communicatie- en Informatiewetenschappen. Zijn specialisme is het analyseren van de koers. Frank voorziet een grote rol voor bitcoin in de digitale samenleving. Bekend van o.a. Twinkle Magazine en Internet Marketing Unie.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.