Technische analyse: moment van de waarheid breekt aan voor bitcoin

Op korte termijn lijkt het erop dat bitcoin weer door de 10.000 dollar kan breken. Maar wat als dat niet lukt? Dan is een correctie naar 8.000 dollar is mogelijk, voordat de koers een nieuwe poging kan doen om door de 10.000 dollar te breken. Maar laten we eerst kijken naar de komende dagen.

Bitcoin breekt binnenkort met 10.000 dollar

Je ziet hieronder de bitcoin koers uitgedrukt in dollars. Elke candle op de grafiek stelt vier uur voor.

Sinds het herstel van de dip van 12 maart beweegt de bitcoin koers zich tussen twee evenwijdige trendlijnen in. Of in andere woorden, de prijs beweegt in een kanaal. En gelukkig voor bitcoin is het een stijgend kanaal. De onderkant vormt een sterke ondersteuning, de koers is sinds maart nog niet uit het kanaal gebroken.

Wel blijft 10.000 dollar (8.926 euro) een sterke weerstand. Dat is de horizontale groene lijn op de grafiek. Elke poging om deze prijs te doorbreken mislukte tot nu toe. Als bitcoin binnen het stijgend kanaal blijft is het echter een kwestie van tijd voordat de koers definitief door de 10.000 dollar breekt.

Of toch eerste een correctie naar 8.000 dollar?

Maar sommige analisten zijn van mening dat deze doorbraak nog even op zich laat wachten. Een zo’n analist is Dave the Wave, die regelmatig zijn visie over de bitcoin koers deelt op Twitter. Hij analyseert vaak de koersbewegingen op de langere termijn. Dat is ook een strategie, want dan wordt je minder afgeleid door de waan van de dag.

Volgens deze analist is het goed mogelijk dat de koers van bitcoin eerst nog wat daalt. In zijn tweet pakt hij de volgende grafiek erbij. Je kijkt naar de koers van bitcoin van 2014 tot en met nu. Elke candle op de grafiek stelt een week voor.

Klik op de grafiek om hem te vergroten.

Het is bitcoin weer niet gelukt om met 10.000 dollar te breken. Dat blijkt vooralsnog een te sterke weerstand. Bitcoin is dus nog steeds niet definitief door de blauwe dalende trendlijn gebroken.

Volgens Dave the Wave kan je de koersbewegingen van nu vergelijken met die van begin 2014 tot en met 2016. Ook toen lukte het niet om door een dalende trendlijn te breken. De koers maakte toen een flinke correctie, die stopte bij het Fibonacci-niveau van 0.382. Vanaf daar vond de koers ondersteuning op de groene trendlijn. De prijs steeg, en brak uiteindelijk uit de blauwe trendlijn.

Gaat dat deze keer ook zo? Dan daalt de koers tot aan 8.000 dollar (7.141 euro). In dat geval betekent dit dat de bitcoin bull market pas echt begint in 2021. Een wat pessimistischer scenario dus, maar wel met een hoopvol einde.

Nog steeds in stijgende trend

Volgens een andere analyse van dezelfde persoon, bevindt de bitcoin koers zich op lange termijn nog steeds in een stijgende trend. Je kijkt hieronder naar dezelfde grafiek, de weekgrafiek van bitcoin uitgedrukt in dollars. De indicator eronder is de LMACD, de logaritmische variant van de MACD.

De MACD is een koersindicator die het momentum van de koers weergeeft. Het is een afgeleide van snelle en langzamere Moving Averages. Maar gebruik je de MACD op logaritmische schaal, dan is deze indicator niet duidelijk leesbaar. Daarom bestaat er ook de LMACD, die je een beter beeld geeft van het momentum op de langere termijn.

Eind 2017 bereikte bitcoin voor het laatst een absolute top. Sindsdien is de koers en het momentum gekelderd. Maar de bodem van de LMACD in 2020 was hoger dan de bodem eind 2018. Dat betekent dat er op langere termijn weer sprake is van een stijgende trend. En dat is erg positief. We weten niet hoe lang het duurt voordat de nieuwe bull markt aandient, maar dit moment komt steeds dichterbij.

Wat gaat de koers doen de komende dagen?

Maar dat is allemaal voor de langere termijn. Wat kan bitcoin deze week nog doen? Zoals altijd beschrijven we weer twee scenario’s, bullish (positief) en bearish (negatief). Je kijkt weer naar de vier-uursgrafiek van bitcoin.

Bullish
In het positieve scenario maakt bitcoin zich opnieuw op voor een stijging naar 10.000 dollar (8.926 euro), de onderste groene lijn op de grafiek. Lukt het bitcoin om dit niveau te doorbreken? Dan vormt 10.400 dollar (9.287 euro) een sterke weerstand, de hoogste bitcoinprijs van 2020. Dat is de bovenste groene lijn op de grafiek.

Bearish
Daalt de koers, dan zoekt bitcoin eerst de onderkant van het kanaal op. Deze bevindt zich nu op 9.400 dollar (8.394 euro). Breekt de prijs door deze zone, dan vindt bitcoin waarschijnlijk ondersteuning op de oranje balk, op 8.600 dollar (7.680 euro). Vanaf mei is het bitcoin nog niet gelukt om onder deze prijs te komen, dus dit kan een sterke ondersteuning zijn.


Frank Smits heeft zijn master behaald in Communicatie- en Informatiewetenschappen. Zijn specialisme is het analyseren van de koers. Frank voorziet een grote rol voor bitcoin in de digitale samenleving. Bekend van o.a. Twinkle Magazine en Internet Marketing Unie.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
  • Binnenkort 100000€!!!!

    5 juni 2020
  • Kortom… we lullen maar wat en hebben geen idee. Kan vriezen en dooien, regen of geen regen. Dit soort berichten zijn hetzelfde als in de tuin schijten en vervolgens het toilet doortrekken…Nutteloos!

    6 juni 2020