Bitcoin onderuit: dit is waarom 8.700 dollar de bodem is

Even stond bitcoin boven 10.000 dollar (8.850 euro), maar helaas was het feest al voorbij voordat de slingers waren opgehangen. De koers daalde met bijna duizend dollar in één dag, en bevindt zich nu rond de 9.375 dollar (8.289 euro). Maar het is niet alleen bitcoin dat daalt. Wereldwijd gaat het niet goed met de aandelenbeurzen, en dat heeft ook impact op bitcoin.

Aandelenmarkt trekt bitcoin onderuit

Hieronder zie je de koers van de grootste Amerikaanse aandelenindex (de S&P 500, in het rood) vergeleken met de koers van bitcoin. De rode lijn laat overigens de futuresmarkt van de S&P 500 zien, dat betekent dat de prijs 24 uur per dag beweegt, behalve in het weekend. Deze lijn laat meer informatie zien dan de reguliere S&P 500, die na kantoortijden sluit.

Het lijkt erop dat bitcoin nog veel meebeweegt met de aandelenmarkten. Rechts op het eind van de grafiek zie je dat er een eind komt aan de stijgende trend op de S&P 500. Op het moment dat de S&P-500 opent, om 15:00 uur Nederlandse tijd, maakt ook bitcoin een smak naar beneden.

Meer hierover lees je in dit artikel.

Bitcoin uit kanaal, maar bodem mogelijk dichtbij

Hieronder zie je de koers uitgedrukt in Amerikaanse dollars, elke candle op de grafiek stelt vier uur voor. Onder de koersgrafiek zie je de Relative Strength Indicator (RSI), deze geeft het momentum van de koers weer.

De afgelopen weken schreven we veel over het kanaal waarin de bitcoin koers zich beweegt. Daar is de prijs nu eindelijk uitgebroken, maar helaas wel aan de onderkant.

Maar de RSI laat zien dat de bodem mogelijk dichtbij is. De RSI is een indexcijfer tussen de 0 en de 100. Op het laagste punt was deze 26, wat erg laag is. Een lage waarde betekent dat de koers in korte tijd hard is gezakt. Dit kan juist een teken zijn dat de bodem gevonden is. De prijs heeft dan weer ruimte om te groeien.

Op de grafiek hieronder zie je dat de RSI twee keer eerder zo laag is geweest op de vieruurs-grafiek. Bij beide momenten vond bitcoin ondersteuning op 8.700 dollar (7.691 euro). Op korte termijn lijkt het er dus op dat bitcoin niet veel verder gaat zakken.

Ook andere ondersteuning

Op een ander gebied heeft bitcoin ondersteuning gevonden. Je kijkt hieronder naar de daggrafiek. De rode lijn die onder de grafiek door loopt is het voortschrijdend gemiddelde van de afgelopen vijftig dagen. Of in technische analyse-taal, de 50-dagen moving average.

Op dit moment vindt de koers ondersteuning op deze 50-dagen moving average. En dat is positief, in een bull market dient deze lijn vaker als een stevige steun.

Dat begrijpen we beter wanneer we uitzoomen op de grafiek. Je kijkt hieronder ook naar de daggrafiek van bitcoin, maar dan van 2016 tot en met nu. De rode lijn is de 50-dagen moving average, de groene lijn is de 200-dagen moving average.

In een stijgende markt zijn beide lijnen een soort vangnet. In 2016 tot en met eind 2017 was er sprake van een lange bull market, in al die tijd lukte het bitcoin nauwelijks om onder de 50-dagen moving average te breken. Maar vooral de 200-dagen moving average was een sterke ondersteuning. Blijft dit deze keer ook zo? Dan staan we nu misschien wel aan het begin van net zo’n lange bull market.

Wat gaat de bitcoin koers nu doen?

Allemaal leuk en aardig, maar wat gaat de koers de komende dagen doen? We beschrijven weer twee scenario’s: bullish (positief) en bearish (negatief). We hebben weer wat ingezoomd op de grafiek, elke candle stelt nu vier uur voor.

Bullish
Voorlopig vindt bitcoin ondersteuning op 9.250 dollar (8.180 euro), de oranje zone op de grafiek. Blijft dat zo? Dan kan bitcoin een nieuwe poging doen om 10.000 dollar (8.850 euro) te doorbreken, de groene balk op de grafiek.

Bearish
Maar als bitcoin onder de oranje balk zakt, dan wordt 8.700 dollar (7.691 euro) het volgende steunpunt. Dat is de rode balk op de grafiek.


Frank Smits heeft zijn master behaald in Communicatie- en Informatiewetenschappen. Zijn specialisme is het analyseren van de koers. Frank voorziet een grote rol voor bitcoin in de digitale samenleving. Bekend van o.a. Twinkle Magazine en Internet Marketing Unie.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.