Bitcoin gaat dippen rond verkiezingen, ruimte voor nieuwe stijging

Afgelopen weekend heeft de bitcoin koers even 14.100 dollar (10.066 euro) aangetikt, maar sindsdien begint de motor wat te sputteren. Kunnen we deze week een correctie verwachten? En is dat erg voor de lange termijn?

Kleine opmerking: dit zijn onze verwachtingen op basis van de koersgrafieken. Fundamenteel nieuws, zoals de verkiezingen of de coronacrisis kunnen de prijs van bitcoin ook beïnvloeden.

Is dit de tijdelijke top?

Je kijkt hieronder naar de daggrafiek van bitcoin, daaronder zie je de MACD-indicator.

De MACD-indicator laat het momentum van de bitcoin koers zien. De indicator bestaat uit twee lijnen die zijn afgeleid van verschillende voortschrijdende gemiddelden. Daarnaast zie je histogrammen, dat zijn de groene en rode balken.

Als de blauwe lijn onder de oranje lijn duikt, verschijnen er rode balken. Dan is er sprake van een zogeheten bearish cross. Meestal maakt de koers daarna een correctie, zoals je op de grafiek hierboven ziet.

In een sterke stijgende trend worden de bodems na elke correctie steeds hoger. Dat is nu ook het geval, de eerste bodem was 8.500 dollar (7.271 euro), daarna 10.000 dollar (8.556 euro). Deze bodems komen overeen met een vorige top, de cirkels in de bovenste grafiek.

Wordt 12.000 dollar (10.267 euro) de volgende ondersteuning bij een nieuwe correctie?

Lange termijn sterke trend

Bitcoin kan deze week dus een correctie maken, maar op lange termijn bevindt de koers zich nog steeds in een stijgende trend. Dat zie je hieronder op de weekgrafiek.

De groene lijn onder de koers is het voortschrijdend gemiddelde van de afgelopen 21 weken, of ook wel de 21-weken moving average. Dat cijfer klinkt willekeurig, maar deze moving average wordt door veel analisten gebruikt om de richting van de trend te bepalen.

Vooral in de bull market van 2016 en 2017 heeft deze lijn zijn dienst bewezen. Na elke dip vond de koers ondersteuning op deze lijn. Op dit moment bevindt de lijn zich op 10.961 dollar (9.381 euro). Een correctie tot aan dit niveau zou zelfs dus nog positief kunnen uitpakken.

Onze verwachting van bitcoin

Maar terug naar de korte termijn, wat kunnen we de komende dagen van bitcoin verwachten? We beschrijven twee scenario’s: bullish (positief) en bearish (negatief). Je kijkt hieronder naar de vier uurs-grafiek van bitcoin, van september tot en met nu. 

Bullish
De afgelopen dagen is 13.800 dollar (11.812 euro) een stevige weerstand gebleken. Dit niveau bevindt zich rond de maandslotkoers van december 2017 en de openkoers van januari 2018. Weet bitcoin deze weerstand te doorbreken, dan is dat een erg positief signaal voor de toekomst.

Bearish
Lukt dat niet? Dan vormt 13.000 dollar de eerste ondersteuning, de oranje lijn op de grafiek. Daaronder vinden we het eerste sterke steunpunt pas op 12.000 dollar (10.271 euro), de rode lijn op de grafiek.


Frank Smits heeft zijn master behaald in Communicatie- en Informatiewetenschappen. Zijn specialisme is het analyseren van de koers. Frank voorziet een grote rol voor bitcoin in de digitale samenleving. Bekend van o.a. Twinkle Magazine en Internet Marketing Unie.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
  • En hoe kijken jullie naar de alts?

    3 november 2020
  • Het orkest zet zo dadelijk een volgend plezierig deuntje in!!

    3 november 2020