Bitcoin vannacht bijna 16.000 dollar, wat is plafond van deze stijging?

Bitcoin draait nu echt op volle toeren. Vooral gisteren, in krap 24 uur tijd steeg ‘s werelds grootste cryptocurrency met bijna 1.500 dollar (1.267 euro). Hoe komt het dat het plotseling zo hard gaat? En wat is het plafond van deze run?

Bitcoin breekt uit

Je kijkt hieronder naar de daggrafiek. Sinds mei bewoog bitcoin zich in een stijgend kanaal, tussen twee oplopende trendlijnen in. De afgelopen dagen schuurde de koers tegen de bovenkant van dit kanaal, en daarom werd er een corectie verwacht. Die kwam er niet, integendeel. Bitcoin schoot gisteren met veel geweld door de bovenste trendlijn. 

Driemaal is scheepsrecht

Maar de daggrafiek geeft je niet het volledige plaatje. Om te begrijpen waarom het nu zo hard gaat kijken we naar de maandgrafiek. De laatste sterke weerstand was 13.853 dollar (11.701 euro), de groene lijn. Dit was de hoogste slotkoers op maandniveau ooit, het eerste rode pijltje. In 2019 lukte het niet om dit niveau te breken, dat zie je aan het tweede rode pijltje. En het derde pijltje geeft aan dat het bitocin net niet lukte om de maand boven deze weerstand te sluiten.

Laatste horde richting all-time high

Waar ligt de volgende weerstand voor bitcoin? Daarvoor gaan we over op de weekgrafiek. De volgende weerstand vinden we rond 16.170 dollar (13.660 euro), de onderste groene lijn op de grafiek. Op de grafiek zie je dat deze koers een belangrijke weerstand is geweest begin 2018. En daarboven? Daar komen we al heel dicht bij de hoogste waarde van bitcoin ooit. Rond de 16.000 dollar vindt bitcoin dus de laatste echte weerstand richting de top.

Markt is extreem optimistisch

Maar voordat we bitcoin richting 25.000 dollar praten is het goed om een stap terug te doen en te kijken naar het sentiment op de markt. Volgens de Fear & Greed Index van Alternative is er op dit moment sprake van extreme hebzucht. Dit cijfer is sinds juni 2019 niet zo hoog geweest.

De Fear & Greed Index is een indexcijfer tussen 0 en 100 en geeft je informatie over het sentiment op de markt. Het cijfer is een afgewogen gemiddelde van allerlei factoren op de markt, denk aan beweeglijkheid van de koers, handelsvolume, sentiment op social media en marktdominantie van bitcoin.

Op dit moment staat de teller op 90, wat betekent dat er sprake is van enorme hebzucht op de markt. Vaak is dat een teken dat de markt even wat moet afkoelen. Voordat we een nieuwe beweging omhoog gaan maken, moet de koers een correctie maken, of een tijd lang zijwaarts bewegen.

Wat kunnen we van bitcoin verwachten?

Terug naar de daggrafiek van bitcoin. De koers beweegt zich in een stroomversnelling, alle scenario’s liggen nog op tafel. Om je op alles voor te bereiden schetsen we weer twee scenario’s: bullish (positief) en bearish (negatief).

Bullish
Doet bitcoin er in de komende dagen nog een schepje bovenop? De eerst weerstand vinden we op 16.170 dollar (13.660 euro), dat komt overeen met de weekslotkoers van januari 2018. Daarna komt 18.964 dollar (16.019 euro) in zicht, de hoogste weekslotkoers van bitcoin ooit.

Bearish
De afgelopen dagen is bitcoin hard in waarde gestegen, een correctie is daarom ook een mogelijk scenario. De eerste ondersteuning is de bovenkant van het kanaal, rond 14.600 dollar (12.331 euro). Komt er een zware correctie, dan kan bitcoin helemaal terugzakken naar 12.000 dollar (10.135 euro). Zolang de koers ondersteuning vindt op de onderkant van het stijgende kanaal, blijft de trend omhoog intact.


Frank Smits heeft zijn master behaald in Communicatie- en Informatiewetenschappen. Zijn specialisme is het analyseren van de koers. Frank voorziet een grote rol voor bitcoin in de digitale samenleving. Bekend van o.a. Twinkle Magazine en Internet Marketing Unie.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
  • Niet meer twijfelen. Kopen kopen kopen!!!

    6 november 2020
  • This is magic!!!!!

    6 november 2020