Hoogste prijs 2020! 7 redenen waarom de Bitcoin bull market nu echt begint
Bitcoin heeft de hoogste koers van 2020 bereikt! Vergeleken met het dieptepunt in september is ‘s werelds grootste cryptocurrency met bijna dertig procent gestegen. Kan bitcoin dit blijven volhouden? Zeven redenen waarom de bull market eigenlijk pas net begonnen is, onder de video.
1| Bitcoin bereikt hoogste punt dit jaar
Je kijkt hieronder naar de daggrafiek. Bitcoin gaat als een raket, gisteren brak de koers met overtuiging door de weerstand van 12.000 dollar (10.123 euro). En vandaag bereikte bitcoin met 12.867 dollar (10.836 euro) de hoogste koers van dit jaar. De groene lijn stelt het vorige hoogtepunt in augustus voor. Als deze lijn een ondersteuning kan worden, is dat een enorm positief signaal.
2 | Ondersteuning op lange termijn
Bitcoin brak gisteren ook door een weerstand op lange termijn. Dat zie je hieronder op de weekgrafiek. De groene lijn stelt 11.500 dollar (9.703 euro) voor, dit niveau was tot voor kort nog een harde noot om te kraken. Lukt het bitcoin om door te stijgen of om ondersteuning te vinden op dit niveau? Dan komt de all time high van 20.000 dollar (16.866 euro) nog scherper in beeld.
3 | Vloeien altcoin investeringen naar bitcoin?
Het is een aanname, maar een mogelijke reden voor de stijging is dat altcoin investeerders overstappen naar bitcoin. Dit kan de prijs van bitcoin verder omhoog drijven. Hieronder zie je de grafiek van de bitcoin dominantie. Dit percentage geeft aan hoeveel procent van de cryptomarkt uit bitcoin bestaat.
In de periode van mei tot en met september stegen de koersen van altcoins harder dan de koers van bitcoin. Vrijwel dagelijks hoorde je over tokens die van de ene op de andere dag naar de maan gingen. Nu is het rustiger op de altcoinmarkt, en neemt bitcoin opnieuw het voortouw.
4 | Steeds minder bitcoin op exchanges
Een andere mogelijke reden voor de stijging van bitcoin is dat de bitcoin balans op cryptocurrency beurzen al sinds februari aan het dalen is. Zeker sinds begin oktober daalde het aantal bitcoins op beurzen snel. Het lijkt erop dat investeerders steeds minder geneigd zijn om te handelen met bitcoin, maar dat zij bereid zijn om hun bitcoin vast te blijven houden.
The $BTC balance on exchanges has dropped significantly after holding at $11.2k support and moving towards ~$11.9k resistance.
This #bullish tendency could see us breaking resistance soon.
Can #Bitcoin keep this momentum with the elections coming up?
Source: @glassnode pic.twitter.com/dNj1QJLsHu
— Double-U (@DoubleU_theory) October 20, 2020
En dat is alleen maar positief voor de koers van bitcoin. Het aanbod is al beperkt, en wordt nu nog kleiner. Combineer dat met een stijgende vraag, en je begrijpt waarom dit extra brandstof kan zijn voor de motor van bitcoin.
5 | Bitcoins worden langer vastgehouden
Gisteren las je al dat bitcoins steeds langer worden vastgehouden. Ruim 63% van alle bitcoins staan nu langer dan een jaar stil. Dat zijn waarschijnlijk investeerders die hopen op een hogere prijs, en bereid zijn om daar lang voor te wachten. Bij elke cyclus wordt dit percentage bitcoins wat lang vastgehouden wordt net iets hoger.
6 | Positie van miners geeft bull market aan
We moeten niet vergeten dat bitcoin miners ook invloed hebben op de koers. Miners zijn deelnemers op het netwerk die bitcoin transacties verwerken in blokken. Dat doen zij door computerkracht te leveren, en daarvoor ontvangen zij een beloning in bitcoin.
Bitcoin mining is al lang geen hobbyproject meer, maar een miljoenenmarkt. Bedrijven in Azië en Amerika hebben complete datacentra opgetuigd om bitcoins te minen. Aangezien deze miners bitcoin als beloning ontvangen, kunnen zij invloed uitoefenen op de koers. Verkopen zij in één keer een grote hoeveelheid bitcoin, dan heeft dat een negatieve impact op de prijs.
De Miners Position Index (MPI) van cryptocurrency data-analyse bureau CryptoQuant geeft aan of miners gemiddeld meer kopen of verkopen. Een waarde boven de 2 zegt dat miners hun bitcoin verkopen, en een negatieve waarde is een indicatie dat miners hun bitcoin aanhouden om de verkoopdruk laag te houden.
Op dit moment is de waarde net iets boven 0, wat betekent dat miners het weer aandurven om bitcoin te verkopen. En dat is, hoe gek het ook klinkt, alleen maar positief. In een sterke markt kunnen miners bitcoin verkopen, zonder dat dit veel invloed heeft op de koers. Dat zag je bijvoorbeeld in 2019 (Case A) in de tweet hieronder. Is dit het begin van een nieuwe bull market?
$BTC bull market began.
I expect to break 12K this time. To figure out when to sell, you should look at the 30-day moving average of MPI(Miners' Position Index).
Most of the miners failed to respond to stock market drops. In that case, we're in case B.https://t.co/X0Uf3Sxa3S https://t.co/ltjeMLPCry pic.twitter.com/RZZwaX40Uy
— Ki Young Ju 주기영 (@ki_young_ju) October 21, 2020
7 | Zwakte van de dollar is sterkte van bitcoin
En om het nog ingewikkelder te maken, speelt de relatieve sterkte (of eigenlijk de zwakte) van de dollar mee. Hieronder zie je de koers van de Dollar Currency Index (DXY) in het rood en de bitcoin koers in het blauw. De DXY is een gewogen gemiddelde van de waarde van de dollar, gemeten in een mandje valuta zoals de euro, het Britse pond en de Japanse yen.
Waarom is dit belangrijk? Al een tijd lang is een negatief verband tussen de DXY en de bitcoin koers. Daalt de DXY, dan stijgt bitcoin, en andersom. Er wordt op dit moment gesproken over een mogelijke tweede stimulus-ronde voor Amerikaanse burgers. Dat heeft impact op de waarde van de dollar, en daarmee indirect ook op de prijs van bitcoin.