3 redenen waarom Bitcoin binnenkort omhoog knalt
Terwijl OMG als een raket omhoogschiet, is het rustig rondom bitcoin. Maar dat hoeft niet lang te duren, dit kan juist ook de stilte voor de storm zijn. In deze analyse kijken we kort naar afgelopen week, maar blikken we ook vooruit. Welke factoren zorgen ervoor dat bitcoin binnenkort omhoog knalt?
Op het punt van uitbraak
Eerst even een kleine recap van de koers. Maandag leek het feest, de prijs brak uit de sterke weerstand van 12.000 dollar. Maar dat duurde niet lang, en bitcoin beweegt nu opnieuw in dezelfde driehoek die sinds begin augustus geldig is. Dat zie je op de grafiek hieronder, elke candle stelt vier uur voor.
Breekt de prijs uit de driehoek? Dan is het koersdoel even groot als de opening van de driehoek aan de linkerkant. In het positieve geval betekent dit dat de prijs naar 13.300 dollar (11.230 euro) kan gaan, de groene lijn.
Maar bij een daling kan de koers 10.400 dollar (8.781 euro) opzoeken, de rode lijn op de grafiek. Daartussenin bevindt zich nog een kleine ondersteuning op 11.400 dollar (9.624 euro), de oranje lijn op de grafiek.
Verkoopdruk op beurzen daalt
Het kan alle kanten op met de koers van bitcoin, maar volgens verschillende analysebureaus zijn er genoeg positieve signalen. Uit cijfers van Glassnode blijkt bijvoorbeeld dat cryptocurrency exchanges steeds minder bitcoins vasthouden. En dat is een goed teken voor de koers op de langere termijn. Dit kan namelijk betekenen dat investeerders steeds minder traden op beurzen maar hun bitcoins langer vasthouden.
The decline of #BTC exchange balances signals reduced selling pressure.
Currently 2.6M BTC are being held on exchanges.
Significantly lower than the last time $BTC hit a local top a year ago (2.8M), and lower than before the sell-off in March (2.9M).https://t.co/JyYA4oPmDX pic.twitter.com/ab4wkJSnmD
— glassnode (@glassnode) August 19, 2020
Investeerders houden langer hun bitcoins vast
Dat investeerders langer hun bitcoin vasthouden blijkt ook uit gegevens uit de bitcoin blockchain. Hieronder zie je de bitcoin koersgrafiek door de jaren heen, maar de gele lijn eronder is belangrijker. Deze toont het percentage bitcoins wat langer dan een jaar stilstaat op de blockchain.
Op dit moment staat ruim 63 procent van de bitcoins langer dan een jaar vast, en dat is een record. Natuurlijk zitten daar ook verloren bitcoins bij, bijvoorbeeld van bitcoinbezitters die hun wachtwoord kwijt zijn geraakt. Maar een groot deel bestaat ook uit investeerders die hun bitcoins niet verkopen, hopend op een hogere prijs.
Bitcoin miners maken winst en hoeven minder te verkopen
Ook bitcoin miners hebben invloed op de koersbewegingen van bitcoin. Verkopen zij veel bitcoin, dan kan dat een negatieve impact hebben op de prijs. Gelukkig ziet de situatie er voor bitcoin miners steeds beter uit, zij maken weer bijna winst en hoeven daardoor minder bitcoin te verkopen.
Hieronder zie je de koers van bitcoin, van 2016 tot en met nu. De rode band die onder de koers loopt is de Bitcoin Production Cost indicator van Charles Edwards, fondsenbeheerder bij Capriole Investments. Deze rode band geeft de kosten aan die miners maken bij het minen van één bitcoin. De onderkant van de band zijn de kale kosten, dus alleen de elektriciteitskosten van de apparatuur. De bovenkant van de band geeft de totale kosten aan, dus ook afschrijving van de apparatuur, salaris van het personeel en de huur van gebouwen.
Bij de cirkels zie je dat de kosten voor het minen ineens omhoog springen. Dat is geen willekeurigheid, maar de invloed van de bitcoin halving. Tijdens de bitcoin halving wordt de vaste beloning voor het minen van bitcoin gehalveerd. Voor miners betekent dit dat zij dubbel zoveel elektriciteit moeten inzetten om één bitcoin te minen. Zij moeten namelijk dubbel zoveel blokken verwerken voor hetzelfde aantal bitcoins.
Daardoor hebben miners even met verlies bitcoin gemined. Maar omdat de koers is gestegen, maken miners nu minder verlies. De koers beweegt namelijk aan de bovenkant van de band. Dit is gunstig, want dan hoeven miners minder bitcoin te verkopen om hun kosten te dekken.
Dat blijkt ook uit data van CryptoQuant. Enkele dagen geleden viel dit Ki Young Ju, CEO van CryptoQuant, op. Hij merkte dat miners nu langer hun bitcoins vasthouden, volgens de Miners’ Position Index (MPI). Is de waarde lager dan 0, dan houden miners meer bitcoin vast dan zij verkopen. Dat is gunstig voor de prijs, want de verkoopdruk is daardoor lager.
People keep worrying about the great sell-off like March, but exchanges don't have as many idle Bitcoins(waiting to be sold) as that day.#BTC exchange reserve hit the year low, and miners are holding. I think it won't break the bullish trend.https://t.co/LiQO3ukV8t pic.twitter.com/Pt2D1urPVq
— Ki Young Ju (@ki_young_ju) August 19, 2020
Genoeg redenen om positief te zijn over bitcoin
Flink wat cijfers, maar er zijn dus drie belangrijke redenen waarom bitcoin binnenkort niet hard gaat zakken:
- De verkoopdruk op cryptocurrency exchanges daalt;
- Investeerders houden langer hun bitcoins vast;
- Bitcoin miners maken minder verlies en houden langer hun bitcoins vast.