Analyse: Bitcoin breekt uit en is op weg naar 46.000 dollar

Bitcoin is bezig met een opmars. Februari is nog geen twee dagen oud, en de cryptocurrency is al met bijna 4.000 dollar (3.324 euro) in waarde gestegen. Kunnen we de komende dagen nog meer van bitcoin verwachten? We gaan snel over naar onze grafieken ter plaatse!

Bitcoin breekt uit

Je kijkt hieronder naar de uurgrafiek van bitcoin, van de laatste dagen van januari tot en met nu. De bitcoin koers vormde een inverse head and shoulders. Dat heeft niets te maken met omgekeerde shampoo, maar dat is een koersformatie die in de meeste gevallen leidt tot een stijging. In onze koersanalyse op YouTube hebben we het hier gisteren al over gehad.

Je herkent een inverse head and shoulders op deze manier:

  1. Eerst vormt zich een bodem. Dat is de eerste shoulder.
  2. Daarna komt een lagere bodem. Dat is de head.
  3. Ten slotte stijgt de koers naar een hogere bodem. De tweede shoulder.

De twee shoulders stuiten op een weerstandslijn waar de koers moeilijk doorheen komt. In deze formatie wordt deze weerstandslijn ook wel de neckline genoemd. De neckline is de schuine zwarte lijn op de grafiek hierboven.

Breekt de koers boven de neckline uit? Dan is het koersdoel zo groot als de afstand tussen de neckline en de head. In dit geval is het koersdoel van 36.732 dollar precies behaald.

Alle ingrediënten voor veel groene dagen

Maar ook de toekomst van bitcoin ziet er goed uit. We kijken nu naar de daggrafiek van bitcoin, van december vorig jaar tot en met nu. Daarin zien we twee dingen. Ten eerste is de koers uit een neerwaarts kanaal gebroken. Je spreekt van een kanaal wanneer de koers tussen twee evenwijdige trendlijnen beweegt. De koers is nu uit een dalend kanaal gebroken, wat het einde kan betekenen van de dalende trend van de afgelopen dagen.

Maar belangrijker nog is de MACD-indicator, die je onder de koersgrafiek ziet. Deze indicator laat voor het eerst sinds 16 december een bullish cross zien. Dit gebeurt wanneer de blauwe lijn boven de oranje lijn uit stijgt. In plaats van rode balkjes verschijnen er dan groene balkjes.

Een bullish cross is een krachtig positief signaal, en geeft vaak een stijging voor op de langere termijn aan. De vorige bullish cross zorgde voor een stijging van bijna 23.000 dollar (19.108 euro) tot aan het voorlopige hoogtepunt van 42.000 dollar (34.892 euro).

Sterke stijgende trend

We zoomen uit op de grafiek, je kijkt nu naar de dagkoers van bitcoin, van mei 2020 tot en met nu. Met uitzondering van twee korte periodes vindt de koers ondersteuning op de groene lijn. Die groene lijn is het voortschrijdend gemiddelde van de laatste 50 dagen, ofwel de 50-dagen moving average. In de technische analyse wordt deze lijn vaak gebruikt om de trend te bepalen op langere termijn.

De koers stuiterde in januari omhoog op de 50-dagen moving average en de prijs beweegt zich nu ruim boven de lijn. Nog een positief teken voor de lange termijn!

Wat verwachten we van de koers?

Je kijkt hieronder naar de vier uurs-grafiek van bitcoin. We beschrijven twee scenario’s: bullish (positief) en bearish (negatief). De koersdoelen van de scenario’s beschrijven we op basis van de reeks van Fibonacci, meer daarover lees je hier. 

Bullish
Blijft bitcoin stijgen? Dan is het volgende niveau 41.000 dollar (34.062 euro), de onderste groene lijn op de grafiek. De volgende weerstand is 46.000 dollar (38.216 euro), de bovenste groene lijn op de grafiek.

Bearish
Als bitcoin daalt is de oranje lijn op 30.000 dollar (24.925 euro) de eerste ondersteuning. Dat is een sterk steunpunt, al precies een maand houdt dit niveau stand.

Maar wat als bitcoin daaronder zakt? Dan is 26.500 dollar (22.017 euro) het eerstvolgende steunpunt. Kan bitcoin ook dit niveau niet vasthouden, dan volgt 24.165 dollar (20.077 euro).


Frank Smits heeft zijn master behaald in Communicatie- en Informatiewetenschappen. Zijn specialisme is het analyseren van de koers. Frank voorziet een grote rol voor bitcoin in de digitale samenleving. Bekend van o.a. Twinkle Magazine en Internet Marketing Unie.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.