Bitcoin analyse: op weg naar 50.000 dollar?

Bitcoin krijgt de smaak weer te pakken! Vanaf het dieptepunt van vorige week is de cryptocurrency alweer met ruim 9.000 dollar (7.350 euro) gestegen, of ook wel een indrukwekkende 30 procent. Hebben we de bodem al gezien? In deze analyse lees je waarom zelfs 50.000 dollar (40.803 euro) weer mogelijk is in de komende dagen.

Was 30.000 dollar de bodem?

Achteraf is het altijd makkelijk praten, en dat geldt ook voor de bitcoin koers. Kijken we naar de daggrafiek, dan lijkt het erop dat we de bodem al hebben gezien. Onder de koersgrafiek zie je twee indicatoren, de Relative Strength Indicator (RSI) en de MACD.

De RSI is een indexcijfer tussen 0 en 100 die het momentum van de koers meet. Beweegt de lijn onder de paarse band? Dan is bitcoin oversold. Dat betekent dat de prijs in korte tijd hard is gedaald. Vaak volgt er daarna een herstel.

Maar dat is nog niet alles. Ook zie je divergentie tussen de bitcoin koers en de RSI. Dit betekent dat de koers en de RSI andersom beweegt: de prijs daalt terwijl de RSI stijgt. Deze vorm van divergentie geeft vaak een bodem aan, goed nieuws dus!

Onder de RSI zie je de MACD. Deze indicator is een afgeleide van verschillende voortschrijdende gemiddelden, en geeft je ook een beeld van het momentum van bitcoin.

De rode balken van de MACD-indicator kleuren lichter. Dit geeft aan dat de blauwe lijn richting de oranje lijn beweegt, en dat het negatieve momentum aan het afzwakken is. Nog een teken dat dit misschien al de bodem is geweest!

Bitcoin breekt uit

De divergentie tussen de koers en de RSI zien we nog beter wanneer we naar de vieruursgrafiek kijken. Bij de groene lijnen zie je dat de bitcoin koers daalt, maar dat de RSI juist stijgt.

Maar daarnaast is er iets belangrijkers: bitcoin is eindelijk uitgebroken uit een dalende trendlijn. Al sinds 12 mei schuurt de koers tegen deze lijn aan, en gisteren is het eindelijk gelukt om uit te breken.

Onze verwachting van bitcoin

De indicatoren en de uitbraak uit de dalende trendlijn geeft hoop voor de bitcoin koers. Maar wat verwachten we van de komende dagen? We beschrijven twee scenario’s: bullish (positief) en bearish (negatief).

Bearish
Bitcoin beweegt nu onder 41.000 dollar, een belangrijk niveau, dit was namelijk de hoogste koers in januari. Vindt bitcoin hier nu ook weerstand? Dan kan de koers weer helemaal terug naar 30.000 dollar (24.471 euro), de onderste blauwe lijn op de grafiek.

Bullish
Maar breekt bitcoin door 41.000 dollar (33.400 euro)? Dan is 50.000 dollar (40.803 euro) in de komende dagen weer mogelijk. Deze prijs was in maart tot en met mei nog een belangrijke ondersteuning, en kan nu juist als een weerstand dienen.


Frank Smits heeft zijn master behaald in Communicatie- en Informatiewetenschappen. Zijn specialisme is het analyseren van de koers. Frank voorziet een grote rol voor bitcoin in de digitale samenleving. Bekend van o.a. Twinkle Magazine en Internet Marketing Unie.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
  • Weet niet waar jullie naar kijken masr shitcoin zakt verder en verder weg. Gisteren hebben ze bewust de prijs laten stijgen opnieuwe instappers te lokken. Nu is ee val weer dicht geklapt en gaan we richting de 25K dollar

    25 mei 2021
  • Wanneer jezelf de grafieken bekijkt zie je dat dit verhaal aardig klopt. Alleen missen we hier de invloed van buitenaf. Volgens mij zijn wij begonnen met een positieve trend.

    26 mei 2021