Analyse: wanneer breekt Bitcoin door magische grens van 50.000 dollar?

Het nieuws dat Tesla in bitcoin investeert sloeg in als een bom. Bitcoin schoot direct naar nieuwe hoogtepunten. Het record staat voorlopig op 48.215 dollar, omgerekend bijna 40.000 euro! De psychologische grens van 50.000 dollar (41.326 euro) komt steeds dichterbij.. of zien we eerst nog een correctie?

Indicator zeggen omlaag

Het gaat nu goed, maar het wordt tijd om op te letten. Je kijkt hieronder naar de daggrafiek van de bitcoin koers, de indicator daaronder is de Relative Strenght Indicator (RSI). Deze geeft het momentum van de koers aan. De koers stijgt nu, maar het momentum zwakt af. Dat noem je ook wel divergentie. Deze vorm van divergentie voorspelt vaak een daling. Wat nu?

Op de grafiek hieronder zie je dat bitcoin in dit soort gevallen een correctie maakt, en daarna de weg omhoog vervolgt. Gemiddeld gaat het om een daling van ongeveer 15 procent. Komt er nu weer een daling van zo’n grootte? Dan kan het zijn dat bitcoin nog een keer het niveau rond 40.000 dollar (33.056 euro) test.

Ben je veel aan het daytraden, dan is dit een mogelijke tijdelijke top. Maar bitcoin bevindt zich nog steeds in een bull market, een periode waarin de koersen langdurig stijgen. Er kan een dip komen, maar uiteindelijk stijgt de koers weer verder.

Het grote plaatje

Hoe bepaal je eigenlijk wat belangrijke niveaus zijn op de bitcoin grafiek? Daarvoor schakelen we de hulp in van Fibonacci. Als je de Da Vinci code hebt gezien, gaat nu vast een belletje rinkelen. Fibonacci ontdekte rond het jaar 1200 een reeks natuurlijke getallen, en deze reeks wordt tot op de dag van vandaag nog steeds gebruikt. Bijvoorbeeld bij film en fotografie: de gulden snede helpt om het perfecte plaatje te schieten. Maar ook in de technische analyse is de reeks nuttig!

Om Fibonacci te gebruiken pakken we de top en de bodem van de vorige cyclus erbij. Eind 2017 bereikte bitcoin met 19.666 dollar (16.262 euro) op bitcoinbeurs Bitstamp een piek. Deze prijs krijgt het cijfer 1 in de reeks van Fibonacci. Ongeveer een jaar later vond bitcoin een bodem op 3.122 dollar (2.581 euro). Dit is de 0-lijn. Dit zijn de grijze lijnen op de grafiek hieronder.

De gekleurde lijnen zijn getekend op basis van de getallen uit de reeks van Fibonacci. Wat opvalt is dat deze lijnen perfecte weerstanden en ondersteuningen zijn. De koers vond bijvoorbeeld weerstand op de oranje lijn en dook daarna naar de rode lijn. Daar stuiterde de koers omhoog, om vervolgens door de oranje lijn te breken.

Nu wordt het spannend. Vindt bitcoin een weerstand op de groene Fibonacci-lijn? Of gaan we direct door naar de blauwe lijn?

Wat verwachten we van bitcoin?

Tijd om in te zoomen op de grafiek. Hieronder zie je nog steeds dezelfde lijnen, maar dan op de vier uurs-grafiek. Door het nieuws van gisteren brak bitcoin in één klap door de oranje weerstand op 41.000 dollar (33.910 euro). Op dit moment handelt bitcoin boven de groene Fibonacci-lijn, maar de motor lijkt een beetje te haperen. Het kan alle kanten op, en daarom beschrijven we twee scenario’s voor jou: bullish (positief) en bearish (negatief).

Bullish
Lukt het bitcoin om boven de groene lijn op 46.000 dollar (38.017 euro) te blijven? Dan kan de koers snel doorschieten naar 52.750 dollar (43.605 euro), de blauwe lijn op de grafiek.

Bearish
Maar wat als de koers zakt? In dat geval kan de eerdere weerstand van 41.000 dollar (33.892 euro) dienen als ondersteuning. Als bitcoin vanaf daar weer omhoog stuitert, is dat eigenlijk zelfs een positief teken voor de lange termijn.

Kan bitcoin deze ondersteuning niet vasthouden, dan is de rode lijn op 30.000 dollar (24.801 euro) het volgende steunpunt.


Frank Smits heeft zijn master behaald in Communicatie- en Informatiewetenschappen. Zijn specialisme is het analyseren van de koers. Frank voorziet een grote rol voor bitcoin in de digitale samenleving. Bekend van o.a. Twinkle Magazine en Internet Marketing Unie.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.