Bitcoin analyse: op weg naar 53.000 euro?

Na de bitcoin crash van dinsdag is de rust weer wat teruggekeerd. Hoe staat de cryptocurrency er nu voor? Kunnen we nog meer dalingen verwachten, of was dit de bodem? Tijd om de grafieken in te duiken!

Op weg naar golden cross

Je kijkt hieronder naar de daggrafiek van de bitcoin koers. Ondanks de daling van afgelopen dinsdag, bevindt de koers zich nog steeds in een stijgende trend. Dat zien we wanneer we naar twee gemiddelden kijken. De rode lijn op de grafiek is het voortschrijdend gemiddelde (moving average) van de afgelopen 50 dagen. De groene lijn kijkt meer naar de lange termijn, dit is de 200-dagen moving average.

We komen nu bijna op het punt waarop de rode lijn de groene lijn doorkruist. Gebeurt dit? Dan is er sprake van een zogeheten golden cross. In de technische analyse is dat vaak een voorbode van een lange periode van stijgende koersen.

De vorige keer dat we een golden cross zagen steeg de koers met ruim 45.000 euro in nog geen jaar tijd. Kunnen we straks opnieuw zo’n beweging verwachten?

Maar ook negatieve signalen

De golden cross is een mooi voorteken. Maar kijken we naar een andere indicator, dan zien we een heel ander beeld. Je kijkt hieronder naar de daggrafiek met daaronder de MACD-indicator. Deze toont het momentum van de bitcoin koers.

Rechts op de grafiek zie je dat de bitcoin koers steeds hogere toppen laat zien. Maar tegelijkertijd laat de MACD een dalende lijn zien. Dit noem je ook wel divergentie: de koers beweegt anders dan de MACD.

Deze vorm van divergentie is juist een negatief signaal. De stijgende trend kan dan ombuigen in een neerwaartse trend. Dit zagen we ook in de periode van februari tot en met mei. De koers ging lekker, maar de MACD waarschuwde voor een daling.

Gaan we puur op de MACD-indicator af, dan kan de koers de komende weken nog wel even dalen.

Op het randje van stijgend kanaal

Maar wat kunnen we op korte termijn verwachten? Daarvoor gaan we naar de vieruursgrafiek. Bitcoin bevindt zich nog steeds in een stijgend kanaal, tussen de twee zwarte trendlijnen in. 

Op de grafiek zie je dat de koers tweemaal ondersteuning vond op de gestreepte middellijn. Afgelopen dinsdag kon bitcoin de middellijn niet vasthouden, de koers dook in een uur tijd naar de onderkant van het kanaal.

Nu is het spannend: blijft bitcoin binnen het kanaal? Of zakt de koers daaronder? In het eerste geval is dit misschien wel een heel mooi moment om de dip te kopen. Bitcoin heeft dan nog genoeg groeipotentie, de bovenkant van het kanaal ligt momenteel op meer dan 50.000 euro.

Wat verwachten we van bitcoin?

Conclusie: gemixte signalen dus! De golden cross en het stijgende kanaal geven hoop. Aan de andere kant heb je de divergentie op de MACD, wat een negatief voorteken is. Wat verwachten we van de komende dagen? We beschrijven twee scenario’s: bullish (positief) en bearish (negatief).

Bullish
Eerst moet bitcoin af zien te rekenen met de oranje lijn op 39.800 euro. Voorheen was dit een ondersteuning, maar nu dient deze prijs als een pittige weerstand.

Lukt het bitcoin om deze weerstand te doorbreken? Dan ligt de weg vrij voor 44.000 euro, de groene lijn op de grafiek.

De bovenkant van het kanaal is het ultieme bullish scenario. Dit komt overeen met 53.000 euro en ligt dicht bij de allerhoogste bitcoin koers ooit (tot nu toe).

Bearish
Op dit moment wordt bitcoin samengedrukt tussen de oranje lijn en de onderkant van het kanaal. Breekt de koers uit aan de onderkant van het kanaal? Dan vinden we de eerste ondersteuning rond 36.000 euro, de rode lijn op de grafiek.

Frank Smits heeft zijn master behaald in Communicatie- en Informatiewetenschappen. Zijn specialisme is het analyseren van de koers. Frank voorziet een grote rol voor bitcoin in de digitale samenleving. Bekend van o.a. Twinkle Magazine en Internet Marketing Unie.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
 • Is het mogelijk om er ook dollars bij te zetten? ik dacht dat jullie dit ook in het verleden deden maar dat mis ik nu. bvd

  10 september 2021
 • Ik hoop dat het scenario is dat er na uitbraak uit de Bollinger er deze keer wel een stijging komt en de RSI dus klopt. De MACD geeft inderdaad anders aan. Maar ik denk dat de stijging een fake zal worden en uiteindelijk heel erg moet oppassen voor een redelijke daling.

  Een serieuze retrace vooraleer we naar die 100k kunnen gaan.

  Wat denken jullie?

  10 september 2021
 • Eigenlijk is het altijd hetzelfde verhaal. Het vriezen of dooien. Daar schiet je toch niks mee op.

  10 september 2021
 • Wat een gewauwel toch allemaal, we gaan naar de 100K we gaan naar de 150K en zelfs de 200K ?? En wat doet de koers……..duikt eerder naar de 10K dan andersom, De 10K is nog steeds dichter bij dan de 100K.

  10 september 2021
 • Allemaal dikke vinger werk. We treken wat lijntjes en gaan er een interessant verhaal van maken wat kant nog wal raakt. Het zijn net weermannen en vrouwen. Ze lullen maar wat in de ruimte.

  10 september 2021
 • Positief blijven dan wordt het ook Positief.
  Succes voor allemaal.

  10 september 2021
 • Alleen maar manipulatie.. en iedereen praat alsof ze weten wat… 2 scenario’s? Dus altijd juist..
  Tijdverspilling.. om te lezen.. maar de echte inzicht is totaal anders. Maar die zetten wij niet online.. zodat Jan Klaasen het dan overneemt en pronkt met andermans veren. Jokers met woorden en interessante verhalen.

  11 september 2021
 • Altijd een hele technische analytische tekst om terug te keren bij de kop of munt.
  De wetenschap ligt gewoon bij de computers van de grote investeerders.

  12 september 2021