Bitcoin begint maand met een knaller, op naar 58.000 dollar?

Bitcoin begint de maand met een knaller, de cryptocurrency is met bijna 4.300 dollar (3.583 euro) in waarde gestegen! Wat kunnen we nog meer verwachten? We duiken snel de grafieken in.

Weerstand op dagniveau

We beginnen deze analyse met de daggrafiek van de bitcoin koers. Bitcoin had gisteren een goede dag, maar het lukte nog niet om door de weerstand van 49.741 dollar (41.401 euro) te breken. Dat is de bovenste blauwe lijn op de grafiek. Lukt dat vandaag wel? Dan kan bitcoin een poging doen om de komende week de hoogste koers ooit te evenaren, rond 58.000 dollar (48.276 euro).

De groene lijn onder de koers is het exponentieel voortschrijdend gemiddelde van de afgelopen 50 dagen (de 50-dagen EMA). Dit voortschrijdend gemiddelde weegt recentere data zwaarder dan de oudere data. De prijs van 50 dagen geleden heeft daardoor minder invloed dan de data van gisteren.

Deze lijn was begin januari een belangrijke ondersteuning, en afgelopen zondag werd deze lijn ook bijna aangeraakt. Lukt het bitcoin niet om door de bovenste blauwe lijn te breken, dan kan dit opnieuw een ondersteuning worden. Dit steunpunt bevindt zich ongeveer rond 42.000 dollar (34.956 euro) en komt overeen met de weerstand van januari.

Momentum begint om te slaan

We kijken nog steeds naar de koers op dagniveau, en pakken de MACD-indicator erbij. Dit is een indicator die het momentum van de koers meet. Volgens de MACD is bitcoin nog steeds bezig met een dalende trend, maar kan deze trend binnenkort omslaan. 

De MACD bestaat uit twee onderdelen. De oranje lijn is het voortschrijdend gemiddelde van de afgelopen 12 dagen min het voortschrijdend gemiddelde van de afgelopen 26 dagen. De blauwe lijn is het exponentieel voortschrijdend gemiddelde van de afgelopen 9 dagen.

De groene en rode balken van de MACD geven de afstand tussen de oranje en blauwe lijn aan. Groene balken betekent dat de blauwe lijn zich boven de oranje lijn bevindt. In dat geval is er sprake van een positief momentum, de koers gaat omhoog.

Een rij aan rode balken betekent dat de blauwe lijn onder de oranje lijn is gedoken. In dat geval is er sprake van een negatief momentum, de koers gaat dalen.

Op dit moment kleuren de balken lichtrood, wat betekent dat het negatieve momentum van de afgelopen dagen aan het afzwakken is. De blauwe lijn beweegt langzaam richting de oranje lijn.

Wanneer de blauwe lijn boven de oranje lijn komt, spreek je van een bullish cross. Het negatieve momentum is dan omgeslagen naar een positief momentum. Vaak is dat een teken dat de koers weer voor langere periode kan stijgen. Op de grafiek hierboven hebben we eerdere bullish crosses aangegeven met de cirkels.

Wat kunnen we van de komende dagen verwachten?

Gisteren bewoog bitcoin richting de weerstand van 49.700 dollar (41.373 euro), de middelste blauwe lijn op de grafiek hieronder. Tot nu toe is het nog niet gelukt om daardoor heen te breken. Wat gaat bitcoin nu doen? We beschrijven twee scenario’s: bullish (positief) en bearish (negatief).

Bullish
Lukt het bitcoin om de dag af te sluiten boven 49.700 dollar (41.373 euro)? Dan is er weinig weerstand op weg naar de top van 58.000 dollar (48.322 euro), de bovenste blauwe lijn op de grafiek.

Bearish
Maar wat als bitcoin daalt? In dat geval kan de koers ondersteuning vinden op 42.000 dollar (34.992 euro), de onderste blauwe lijn op de grafiek. Dit komt overeen met de 50-dagen EMA.

Een verdere daling is aannemelijk, maar in dat geval kan de 100-dagen EMA steun bieden, rond 36.000 dollar (29.996 euro).

 


Frank Smits heeft zijn master behaald in Communicatie- en Informatiewetenschappen. Zijn specialisme is het analyseren van de koers. Frank voorziet een grote rol voor bitcoin in de digitale samenleving. Bekend van o.a. Twinkle Magazine en Internet Marketing Unie.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
  • Hoe zit het met de crypton munten,zoals o.a.
    ICON .

    2 maart 2021
  • Aad Louwers. jullie praten net als t weer. KAN VRIEZEN OF DOOIEN. Dan dit dan dat toekomst visie waardeloos. b itcoin staat gewoon op minimaal 70.000.e in eind 2021. doe t daar maar mee.

    6 maart 2021