Analyse: Bitcoin vindt steun, op weg naar 80.000 dollar in december?

Hoe snel kan het gaan. Vorige week schoten alle financiële markten in de paniekmodus en daalde bitcoin met 7%. Inmiddels is de cryptocurrency grotendeels weer hersteld. Wat verwachten we van de komende dagen?

Bitcoin koers schiet omhoog na daling. Bron: BTC Direct

80.000 dollar in december

Klinkt dit als clickbait? Misschien, maar als we naar de grafieken kijken is het zeker mogelijk. De bitcoin koers heeft zojuist namelijk steun gevonden op de onderkant van het zwarte kanaal.

En net zoals de Evergreen in het Suez-kanaal een paar maanden terug, kan bitcoin nog wel langer binnen dit kanaal blijven. In dat geval kunnen we ons richten op de bovenkant van het kanaal, rond 80.000 dollar. Omgerekend gaat het dan om grofweg 71.000 euro.

Je spreekt van een kanaal wanneer de koers zich tussen twee evenwijdige trendlijnen beweegt. In dit geval gaan de lijnen omhoog, dus de trend op lange termijn is stijgend.

Wat verder positief opvalt is de MACD-indicator onder de koersgrafiek, deze meet het momentum van de koers aan de hand van voortschrijdende gemiddelden.

De MACD is nu op weg naar een bullish cross. Dat betekent dat de blauwe lijn de oranje lijn overstijgt. Gebeurt dit, dan is dat vaak een voorbode voor een nieuwe stijgende trend. Dat zag je bijvoorbeeld ook vanaf eind september. In nog geen maand steeg de koers met ruim 25.000 dollar! Omgerekend komt dat neer op een toename van 22.185 euro.

Nog steeds angst op de markt

En hoe tegenstrijdig dit ook klinkt, het is ook een positief signaal dat er volgens de Fear & Greed Index nog steeds angst op de markt heerst. Vaak kan het namelijk voordelig zijn om tegen de markt in te bewegen. Meer hierover lees je in een eerdere analyse van ons.

Wat verwachten we van bitcoin?

Goed nieuws dus: ondanks de daling van afgelopen vrijdag vindt bitcoin nog steeds steun op de onderkant van het kanaal. De bovenkant van het kanaal ligt rond 80.000 dollar, en dat is voor de komende dagen nog een beetje ver weg. Maar wat kunnen we wel verwachten op korte termijn?

Je kijkt hieronder naar de vieruursgrafiek vanaf oktober. De zwarte lijnen stellen nog steeds hetzelfde kanaal voor, en de gekleurde lijnen geven ondersteuningen en weerstanden weer.

De blauwe lijn is ook interessant: deze dalende trendlijn was de afgelopen weken een sterke weerstand, maar bitcoin staat nu op het punt om uit te breken.

Bullish

Lukt het bitcoin om door de blauwe trendlijn te breken? Dan is 60.000 dollar (omgerekend 53.240 euro) het eerste koersdoel. Dit ronde getal werkt als een psychologische weerstand, in de afgelopen dagen lukte het bitcoin niet om hier doorheen te breken. Slaagt bitcoin hier nu wel in, dan is dat een heel positief signaal.

Daarna komt 64.000 dollar in beeld, de groene lijn op de grafiek. Dit komt neer op ongeveer 57.800 euro.

Bearish

Maar wat als bitcoin weerstand vindt op de blauwe lijn? In dat geval is de onderkant van het kanaal een eerste belangrijke steun, rond 54.000 dollar (47.900 euro).

Zakt bitcoin verder, dan breekt de koers uit de onderkant van het kanaal. Het eerste vangnet vinden we dan rond 48.800 dollar. Dat is de rode lijn op de grafiek, en dit komt neer op ongeveer 43.300 euro.

Frank Smits heeft zijn master behaald in Communicatie- en Informatiewetenschappen. Zijn specialisme is het analyseren van de koers. Frank voorziet een grote rol voor bitcoin in de digitale samenleving. Bekend van o.a. Twinkle Magazine en Internet Marketing Unie.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
 • Die analyses … Twee weken geleden zeiden ze nog 100.000 in november …

  29 november 2021
  • Ja hoor eens, je moet vóóruit kijken hè?

   Als we prognoses daadwerkelijk gaan controleren dan wordt het wel een heel negatief signaal hè.

   Het is gewoon leuk om te lezen, en natuurlijk altijd spannend of er dit keer een prognose komt met een neergaand “kanaal”

   30 november 2021
 • Tja weet wel dat hij stijgt, maar even nog niet, paar maandjes geduld en op naar de 150K. Greats hodler.

  1 december 2021
 • Die vergelijking met de Evergreen is wel heel geforceerd, haha

  1 december 2021