Bitcoin analyse: beperkt aanbod voorspelt flinke stijging in november

In de herfst kan het wel eens flink gaan waaien. Maar rondom bitcoin is het de afgelopen dagen nogal stil. Te stil, eigenlijk. Afgelopen week schreven we over de Bollinger Bands-indicator, en hoe deze een grote beweging kan voorspellen. Het lijkt erop dat bitcoin op elk moment een kant kan kiezen.

Aanbod neemt af, brandstof voor bitcoin

Maar wat wordt die volgende beweging dan? Het mooie van bitcoin is alle gegevens openbaar te vinden zijn op de bitcoin blockchain.

De prijs van bitcoin is een spel van vraag en aanbod. En met het aanbod zit het wel goed, want het aantal bitcoins dat vrij verhandelbaar is daalt in rap tempo. Steeds meer bitcoins worden door investeerders vastgehouden voor de lange termijn.

Steeds meer illiquide munten

Een indicator die dat mooi weergeeft is de illiquid supply shock ratio. Versimpeld geeft deze indicator de verhouding aan tussen inactieve en actieve investeerders. Hoe hoger de lijn, des te meer investeerders hun munten vasthouden in plaats van verschuiven. Een hogere lijn duidt op een lager aanbod, omdat er meer bitcoin in handen van investeerders zijn.

Op dit moment is de illiquid supply shock ratio op het hoogste punt ooit, en de trend is nog steeds stijgend. Het lijkt een kwestie van tijd voordat de prijs ook volgt.

Investeerders halen bitcoins van beurzen

Een andere gunstige indicator is de netto positie-verandering van cryptobeurzen. Een rood balkje geeft aan dat er bij beurzen meer bitcoins uitstromen dan instromen. Investeerders slaan hun coins op in een eigen wallet, de aanname is dan dat zij op korte termijn niet van plan zijn om te verkopen.

Tijd voor beweging

Tijd om de balans op te maken. De Bollinger Bands laten zien dat er een grote beweging aankomt. Tegelijkertijd houden bitcoin-investeerders hun coins vast, en zijn er steeds minder bitcoins verhandelbaar op cryptocurrency-beurzen. Het aanbod daalt dus in rap tempo, en je zou dus zeggen dat alle ingrediënten er zijn voor een mooie stijging. Maar waar kan je dan aan denken? En wat is het andere scenario?

De grafiek hierboven toont de turbulente bitcoin koers vanaf 2021. Sinds eind juli beweegt de prijs in een kanaal, tussen de twee zwarte trendlijnen in. Op 20 oktober tikte bitcoin de allerhoogste prijs ooit aan. Dit was tegelijkertijd de bovenkant van het kanaal, het lukte bitcoin nog niet om uit te breken.

Positief

Het ontbreekt sindsdien aan een duidelijke trend, de koers beweegt vooral naar rechts in plaats van omhoog of omlaag. In de afgelopen weken bewoog bitcoin voornamelijk in de blauwe rechthoek, tussen 58.500 en 63.200 dollar. Respectievelijk gaat het dan om 50.675 euro en 54.745 euro.

Breekt bitcoin aan de bovenkant uit? Dan kijken we naar de bovenste zwarte lijn van het kanaal, rond 75.000 dollar (64.975 euro).

Negatief

Maar daalt bitcoin door de ondergrens van 58.500 dollar (50.675 euro), dan richten we ons op de onderkant van het kanaal. Die bevindt zich nu rond 53.200 dollar (46.080 euro). Dat komt overeen met de rode lijn, die tussen februari en mei een belangrijke steun was.

De komende dagen worden in ieder geval spannend. Volg de bitcoin koers in real-time en mis geen moment!


Frank Smits heeft zijn master behaald in Communicatie- en Informatiewetenschappen. Zijn specialisme is het analyseren van de koers. Frank voorziet een grote rol voor bitcoin in de digitale samenleving. Bekend van o.a. Twinkle Magazine en Internet Marketing Unie.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
  • Ik zou graag beleggen maar autom zodat ik er niks voor hoef te doen dat zie ik ook maar kan me niet aanmelden ik kan een keer 250 euro betalen en niet meer dus daar moet winst van komen

    6 november 2021