Analyse: Bitcoin balanceert op het randje: 60.000 dollar of 47.000 dollar?

Was gisteren dan hét perfecte buy-the-dip moment? Bitcoin is met maar liefst 3.780 dollar (3.115 euro) in waarde gestegen sinds gisterenmiddag. Is dat een voorteken voor meer vuurwerk in de komende dagen, of moeten we toch oppassen voor een daling? We duiken snel voor jou de grafieken in!

De grafieken in deze analyse zijn afgebeeld in dollar, in de tekst vind je de bijbehorende waardes in euro.

Balanceren op het randje

Bitcoin maakt het erg spannend, de stijgende trend lijkt namelijk af te zwakken. De koers is aan het koorddansen op twee voortschrijdende gemiddelden, en moet zich de komende dagen zien te herpakken.

Op de daggrafiek zie je drie verschillende voortschrijdende gemiddelden, ook wel moving averages (MA) genoemd. De groene lijn is de 50-dagen MA, de oranje lijn de 100-dagen MA en de rode lijn is de 200-dagen MA. In de technische analyse gebruik je deze lijnen als een bewegende ondersteuning of weerstand. 

De groene lijn bood vanaf december tot aan maart een sterke steun. In april dook de koers voor het eerst sinds maanden onder de lijn, om ondersteuning te vinden op de oranje lijn.

Op dit moment beweegt de koers tussen de 50-dagen MA en de 100-dagen MA. Willen we weer een sterke stijgende trend zien? Dan moet de koers weer boven de groene lijn zien uit te komen.

In het meest negatieve scenario kan bitcoin nog steun vinden op de rode lijn, de 200-dagen MA. Op dit moment bevindt die lijn zich rond 37.850 dollar (31.193 euro).

Op korte termijn stijgen

Je kijkt nu naar de uurgrafiek van bitcoin. Gisteren las je in onze analyse dat de koers beweegt in een kanaal, tussen twee stijgende trendlijnen in. Daar is nog niet veel aan veranderd: de prijs vond een bodem op de onderkant van het kanaal en is nu op weg naar de bovenkant.

We have to go deeper: op naar 60.000 dollar?

Kan het nog verder ingezoomd? Jazeker! We kijken nu naar de half-uur grafiek, waar elke candle voor een half uur staat.

Binnen het kanaal was er ook sprake van een dalende trendlijn. Bitcoin is uit die trendlijn gebroken, en heeft deze ook nog kort getest. Dat betekent dat de koers de lijn nog een paar keer aanraakt, voordat de prijs zijn weg verder omhoog vindt.

De weg is nu vrij voor een stijging naar de bovenkant van het kanaal. Dat betekent dat bitcoin zich kan opmaken voor een prijs van 60.000 dollar (49.455 euro).

Onze verwachtingen van bitcoin

Wat gaat de bitcoin koers doen de komende dagen? Er is niet veel veranderd na onze analyse van gisteren. We blijven dan ook bij dezelfde verwachtingen en schetsen twee scenario’s op basis van de niveaus van Fibonacci: bullish (positief) en bearish (negatief).

Bearish
Zakt bitcoin toch weg? Dan vinden we de eerste ondersteuning op de onderkant van het kanaal rond 54.000 dollar (44.513 euro).

Het volgende steunpunt is 51.250 dollar (42.238 euro), de rode lijn op de grafiek. Daalt bitcoin nog verder? Dan is de onderste grijze lijn op 47.014 dollar (38.730 euro) nog een laatste redmiddel.

Bullish
Het eerste niveau is dus 60.000 dollar (49.455 euro), de bovenkant van het kanaal. Net daarboven vinden we de volgende Fibonacci-weerstand op 61.246 dollar (50.455 euro).

De bovenste grijze lijn is rond 65.000 dollar (53.547 euro), de allerhoogste koers ooit. Dit kan een flinke weerstand vormen.

Het is nu nog ver weg, maar wat wordt het volgende doel wanneer die lijn wordt doorbroken? Volgens Fibonacci kunnen we dan een koers van ruim 70.000 dollar (57.653 euro) verwachten.


Frank Smits heeft zijn master behaald in Communicatie- en Informatiewetenschappen. Zijn specialisme is het analyseren van de koers. Frank voorziet een grote rol voor bitcoin in de digitale samenleving. Bekend van o.a. Twinkle Magazine en Internet Marketing Unie.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
  • Het kan dalen of stijgen. Alweer spannend!

    12 mei 2021