Bart Simpson duikt op in grafiek van bitcoin

Het kijken naar de bitcoin koers kan soms slecht voor je hart zijn. In dat geval is het beter om even je computer uit te zetten en je televisie aan te zetten. Lekker onderuit zakken en een aflevering van the Simpsons kijken. Bakje chips erbij, heerlijk!

Maar plotseling komt het. Je krijgt een nare flashback van de bitcoin koers. Want Bart Simpson lijkt verdacht veel op de koers van afgelopen dinsdag:

Snel zet je de televisie uit en ga je een boek lezen om dit beeld uit je hoofd te krijgen. Veel veiliger.

Maar zonder gekheid, zo’n patroon zie je wel vaker bij bitcoin. Je herkent het als volgt:

  • Eerst schiet de koers hard omhoog.
  • Daarna blijft de koers een tijdje stabiel.
  • Vervolgens duikt de koers net zo hard naar beneden.

Met een beetje fantasie zie je dan het hoofd van Bart Simpson. Omgekeerde ‘bartjes’ bestaan ook, waarbij eerst de koers hard daalt en iedereen in paniek raakt. Vervolgens stijgt de koers weer naar hetzelfde niveau.

De herkomst van Bart

Maar waarom worden we opgezadeld met dit tekenfilmfiguur? Waarom stijgt en daalt bitcoin niet gewoon normaal? Volgens Su Zhu, CEO van Three Arrows Capital, kunnen we maar beter wennen aan Bart Simspon. Hij is van mening dat we dit patroon vaker gaan zien.

Volgens Zhu komen dit soort heftige prijsbewegingen door het speculeren op de derivatenmarket. In een podcast met Luke Martin vertelt hij het volgende:

“De meerderheid van alle bitcoin wordt vastgehouden buiten handelsbeurzen. Deze bitcoins worden niet gebruikt om te verhandelen. Het kleine deel van bitcoin wat wel verhandeld wordt, bepaalt de prijs.”

Hij gaat verder:

“Voor langetermijninvesteerders maakt een prijsbeweging niet veel uit. Maar wel als je een futures-handelaar bent en de prijs met 2 procent beweegt zodat je geliquideerd wordt. Zolang mensen in derivaten handelen en worden geliquideerd blijven we dit soort bewegingen zien.”

We gaan Bart Simpson dus wel vaker zien, en niet alleen op televisie.

Frank Smits heeft zijn master behaald in Communicatie- en Informatiewetenschappen. Zijn specialisme is het analyseren van de koers. Frank voorziet een grote rol voor bitcoin in de digitale samenleving. Bekend van o.a. Twinkle Magazine en Internet Marketing Unie.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.