Bitcoin analyse: bearflag op de grafiek kan neerwaartse beweging inluiden

Op de grafiek van bitcoin is de afgelopen weken niet veel beweging te zien. Stijgingen worden de kop in gedrukt en rode candles worden een halt toeroepen. De prijsactie is zijwaarts, maar toch zien we een patroon op de grafiek waarin bitcoin uitgebroken is naar beneden. Het gaat hier om een bearflag, en zoals de naam al doet vermoeden is dit een behoorlijk bearish patroon. 

In deze analyse werpen we een blik op dit patroon en zullen we het koersdoel hierbij bespreken. Daarnaast vergelijken we verschillende bearcycles met elkaar. Hierdoor kunnen we erachter komen wat een eventuele toekomstige prijsactie kan zijn en hoelang de bearmarkt kan blijven voortduren. 

Bearflag

Allereerst het patroon op de grafiek. Bitcoin is twee dagen geleden uit een patroon gebroken. De koers bewoog tussen de twee blauwe lijnen, waarbij de bovenste lijn aanzienlijke weerstand gaf en de onderste lijn ondersteuning. 

De ondersteuning bleek te zwak, en bitcoin zakte er doorheen. Gisteren liet de koers een retest zien van de blauwe lijn. Even zagen we een kleine groene candle die door de onderste blauwe lijn probeerde te bewegen, maar dit mislukte en het lijkt erop dat de koers nu verder naar beneden zal gaan bewegen. 

Zoals je misschien wel weet, is de groene box de eerstvolgende belangrijke ondersteuning. Het is cruciaal dat de koers hierboven blijft, om verdere rode candles te voorkomen. 

2018

Toch wil ik je er wel op attenderen dat een ondersteuning die vaak opnieuw getest is en waarbij de bewegingen die na deze test steeds kleiner worden, hoogstwaarschijnlijk niet lang stand zal houden. Kijk bijvoorbeeld maar naar de bearmarkt van 2018. 

Velen dachten dat de bodem bereikt was, omdat de ondersteuning (groene box) telkens sterk genoeg bleek. Maar zoals je ziet werden de bewegingen uit deze box steeds kleiner en kleiner, totdat de ondersteuning het begaf en dat resulteerde dan ook in een 50% daling. 

Tuurlijk hoeft bitcoin nu niet 50% te dalen, maar het doel van deze vergelijkingen is dat je weet dat een ondersteuning sterk is wanneer we een sterke beweging na een test zien. Worden de bewegingen steeds kleiner, dan is dit een teken van zwakte en zal de ondersteuning het hoogstwaarschijnlijk begeven. De kans is dus zeker aanwezig dat dit nu bij bitcoin gaat gebeuren. Willen we dit voorkomen, dan zou bitcoin toch echt een aanzienlijke beweging uit de box moeten laten zien en deze stijging vasthouden. 

Vergelijking

Nu hebben we al een link gelegd met de bearmarkt van 2018, maar toch is het goed om even alle bearcycles in beeld te hebben om zo de huidige cycle in perspectief te zien. 

Bron: Twitter | Benjamin Cowen

Bitcoin kent 4 bearcycles. De blauwe cycle is de bearmarkt van 2011/2012. We zien dat de koers in korte tijd vanaf de top gigantisch hard daalde. De rode cycle is 2014 en deze duurde tot nu toe het langst van alle cycles: meer dan 400 dagen.

De oranje lijn is van 2018, en de groene lijn die overblijft is de cycle waar we ons nu in bevinden. Zoals je ziet is de huidige prijsactie de afgelopen maanden bijna identiek aan de cycle van 2018. Veel zijwaartse beweging die uiteindelijk resulteerde in een daling. Momenteel zitten we 336 dagen in een bearmarkt en bij de cycle van 4 jaar geleden, was dit hét moment dat de koers de laatste dreun naar beneden kreeg. 

Het is even afwachten waar de uitbraak uit de bearflag ons gaat brengen. Hoogstwaarschijnlijk komt de koers opnieuw in de groene box en hierbij geldt het volgende: komt er geen sterke beweging naar boven, verwacht dan een sterke beweging naar beneden. 

Delen:

Alexander studeert momenteel rechtsgeleerdheid en is politiek actief op provinciaal niveau. Zijn interesse in crypto werd voornamelijk gewekt door het besef dat het huidige financiële systeem niet houdbaar is en op omvallen staat. Crypto kan verschil maken!

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
 • Echt waar
  Wat een artikel zeg

  13 oktober 2022
 • Hartelijk dank voor deze analyse en vergelijking met historische situatie. Op een belangrijk moment ook , deze week nu de nieuwe amerikaanse cpi cijfers bekend worden. Jammer dat er mensen zijn die zure reacties plaatsen zonder een verdere onderbouwing.

  13 oktober 2022
 • De huidige bear-cyclus is al 150 dagen langer bezig. Dat verandert het plaatje. En de gesuggereerde doemvergelijking met de neergang in de oranje lijn.

  Vraag het de rational root (waar is die gebleven trouwens? laat hem terugkeren!). De hoogste top (€60.000) was inderdaad november 2020, maar de eerste top, de cyclische top, was al april-mei 2020 (€55.000). Dat is de top uit de halving-cyclus.

  Dat de tweede top nu hoger kwam dan in de vorige cycli doet er niet toe. Dat was alleen door de kracht van de long term holders.

  14 oktober 2022
 • De huidige bearcylce is 150 dagen langer bezig (groene lijn). Dat verandert het plaatje, en de gesuggereerde doemvergelijking met de oranje lijn, de plotse scherpe daling.

  De hoogste top van in de huidige cyclus was inderdaad november 2021 (€ 60.000). Echter de cyclische top lag ervoor in mei 2021 (€ 55.000). Dat de tweede top dit keer wat hoger was kwam door het enthousiasme van de long term holders, dat was in vorige cycli niet het geval (ook in de vorige cylci was er een tweede top na een paar maanden, alleen wat lager dan de eerste)

  Voor vergelijkingen tussen cycli moet je de cyclische top nemen. Zo deed de Rational Root het ook. Waar is hij: vraag hem terug!

  En waarom reageren jullie niet op vragen. Blasé geworden? Of werkdruk van Blox? Is opvallend, zal kwaliteit niet ten goede komen.

  14 oktober 2022