Bitcoin analyse: belangrijke indicator geeft kopzorgen

De prijsactie van Bitcoin is de afgelopen dagen ronduit saai te noemen. Dit heeft grotendeels te maken met de kerstdagen. Niet veel investeerders zijn actief op zulke dagen in het verhandelen van de grootste cryptomunt. Dit zorgt ervoor dat de Bitcoin grafiek er slordig uitziet en koers nog steeds geen duidelijke richting heeft gekozen. 

In de analyse van vandaag bespreken we de weerstand waar de koers sinds vorige week moeite mee heeft om te doorbreken. We kijken hierbij naar verschillende scenario’s, waarbij ook andere belangrijke prijsniveaus in beeld komen. Daarnaast pakken we een belangrijke indicator erbij: de 300 Week SMA. Dit is een indicator die het gemiddelde neemt van de afgelopen 300 weekkoersen. Hierbij ontstaat een lijn die in de geschiedenis van Bitcoin als goede ondersteuning functioneerde. Hier is echter verandering in gekomen …

De belangrijke weerstanden

Voordat we een blik werpen op de indicator, bespreken we eerst de weerstanden die Bitcoin de afgelopen weken tegen is gekomen. Hierbij is de meest dichtstbijzijnde en ook de meest grote weerstand te vinden op de 16.915 dollar. De koers heeft dit prijsniveau de afgelopen zeven dagen getest, maar al die keren zonder veel succes. Telkens weer bleek de weerstand te groot en bewoog de koers een paar honderd dollar lager. 

BTC/USD 4H

Wat als de koers de weerstand doorbreekt?

In dat geval hoeven we slechts 400 dollar hoger te kijken voor een nieuwe weerstand. Een kleinere weerstand dan de 16.915 dollar, maar nog steeds zeker een obstakel op de weg naar boven. Het doorbreken van dit prijsniveau zal zonder twijfel leiden tot het opnieuw testen van de 18.000 dollar. Zoals je in de grafiek hierboven ziet, leidde de vorige test tot een gigantische afwijzing. Bij een hertest moeten we ons dus zeker voorbereiden op volatiliteit. Toch zou het heel erg positief zijn om door de 18.000 dollar heen te breken, en koste wat het kost hierboven te blijven. In dat geval kan de koers namelijk vanaf daar een verdere beweging naar boven realiseren. 

Welke rol speelt de 300 Week SMA?

De 300 Week SMA is, zoals ik al aangaf in de inleiding, een lijn waarbij de afgelopen 300 weekkoersen van Bitcoin een grote rol spelen. Deze weekkoersen worden bij elkaar opgeteld, en hierbij wordt het gemiddelde genomen. Op dit moment ligt dit gemiddelde op de18.335 dollar. 

De lijn die ontstaat bij deze indicator heeft Bitcoin één keer eerder geraakt. Dit was tijdens de Covid crash (eerste zwarte pijl). In de tweede week van maart 2020 zakte de koers meer dan 50%, totdat het de 300 Week SMA raakte. Het raken van deze indicator was het startschot van een grote opwaartse beweging. 

BTC/USD 1W

Dit jaar heeft Bitcoin deze lijn niet alleen getest als ondersteuning. Nee, we zijn zelfs door de ondersteuning heen gezakt. Dit is absoluut geen positief teken. Toen de koers twee weken terug boven de 18.000 dollar schoot, raakte het ook precies deze lijn. Een grote daling volgde. Deze belangrijke indicator zijn we dus niet alleen verloren als ondersteuning, maar we hebben er een weerstand aan overgehouden. Bij een eventuele opwaartse beweging is het dus goed om rekening te houden met deze indicator. Sluit de koers meerdere wekelijkse candles boven deze lijn? Dan kunnen we verder naar boven kijken. 


Alexander studeert rechten en heeft een achtergrond in de politiek. Naast zijn interesse in de blockchain technologie, richt hij zich vooral op de koers-technische benadering van cryptomunten. Met name de cyclivorming, die we ook in veel andere aspecten van het leven tegenkomen, zoals oorlog en welvaart, vindt hij uiterst fascinerend.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
  • zéér speculatief = zéér gevaarlijk

    27 december 2022