Hoe Biden’s steunpakket van bijna 2 biljoen dollar Bitcoin kan helpen

Bitcoin breekt record na record! Gisterenavond bereikte de cryptocurrency (alweer) zijn hoogste punt ooit, met 52.640 dollar. Omgerekend is dat maar liefst 43.657 euro.

Wat kunnen we nog meer van bitcoin verwachten? En wat heeft de dollar met de grafieken van bitcoin te maken?

Dollar heeft omgekeerde relatie met bitcoin

In onze eerder analyses lees je dat de sterkte van de Amerikaanse dollar een negatieve correlatie heeft met bitcoin. Of in minder statistische taal: wordt de dollar zwakker? Dan stijgt bitcoin in waarde.

De sterkte van de dollar kan je meten met de Dollar Index, of ook wel de DXY. Dit is een indexcijfer dat de waarde van de dollar afweegt tegenover een mandje valuta. In dat mandje worden valuta’s zoals de euro, het Britse pond en de Japanse yen meegenomen.

Op de grafiek hieronder zie je deze negatieve correlatie. In het groen is de prijsbeweging van bitcoin afgebeeld, en in het rood die van de DXY.

Om de grafieken goed weer te geven zijn de y-assen verschillend. De linker y-as geeft de procentuele stijging van bitcoin aan, de rechter de daling van de DXY. Je ziet dat bitcoin sinds de coronacrisis met bijna 900 procent in waarde is gestegen, in dezelfde periode is de DXY met meer dan 8 procent gedaald.

Dollar in moeilijke positie

Hieronder zie je de grafiek van de DXY. In verhouding met andere valuta’s is de dollar in de tweede helft van 2020 in waarde gedaald. Begin dit jaar vond de DXY ondersteuning, op 89,147. Het lukte daarna niet om de weerstand van 91,565 om te zetten naar een ondersteuning.

President Biden kondigde kort geleden een stimuluspakket aan van maar liefst 1,9 biljoen dollar om de economie vooruit te helpen. Dit kan de grafiek van de DXY flink beïnvloeden.

Net als het pakket van vorig jaar, ontvangen Amerikaanse inwoners dan cheques. Zullen er deze keer ook Amerikanen zijn die hun cheques aan bitcoin uitgeven?

Verder wil Biden hiermee zorgen voor een beter vangnet bij werkloosheid. Dat is ook hoog nodig, want volgens CNBC dreigen 11 miljoen Amerikanen hun werkloosheidsvergoeding te verliezen als er niet snel opnieuw een nieuwe zak met geld komt.

Als alles volgens plan van Biden verloopt, komt er begin volgende maand een definitief wetsvoorstel voor dit stimuluspakket volgens the New York Times.

Inflatie is een risico

Het stimuluspakket is dus nodig om de economie op gang te helpen, maar is niet zonder gevolgen. Verschillende economen waarschuwen president Biden voor een verhoogde inflatie.

Er wordt nu namelijk enorm veel geld in de Amerikaanse economie gepompt, maar liefst 20% van alle dollars in omloop werd vorig jaar gedrukt. Blijft dit zo langer doorgaan, dan heeft dat mogelijk effect op de koopkracht van de dollar.

Een van de economen die Biden hiervoor waarschuwt is Michael R. Strain, werkzaam bij het American Enterprise Institute:

“Het is moeilijk om naar al die factoren te kijken en niet te concluderen dat er inflatoire druk zal zijn. Mijn zorg is dat dit de economie zo hard stimuleert, dat dit zal leiden tot oververhitting.”

De dollar kan met dit steunpakket nog zwakker worden. Voor bitcoinbezitters is dat eigenlijk juist goed nieuws. Een zwakkere dollar kan namelijk een sterkere bitcoin betekenen.

Bitcoin juist in sterke stijgende trend

Je kijkt hieronder naar de daggrafiek van bitcoin, helemaal links zie je nog de daling na de coronacrisis. De groene lijn onder de grafiek is het voortschrijdend gemiddelde van de laatste 50 dagen. Deze lijn wordt ook wel de 50-dagen moving average genoemd.

Op enkele uitzonderingen na vindt de koers ondersteuning op de 50-dagen moving average. Bitcoin bevindt zich al sinds april 2020 in een sterke stijgende trend.

Dat begint nu ook op te vallen bij institutionele partijen. Vermogensbeheerders zien de waarde van de dollar dalen, en zoeken naar alternatieve beleggingsmogelijkheden. Bitcoin kan voor hen de oplossing zijn om waardevermindering tegen te gaan.

MicroStrategy durfde vorig jaar vol in te zetten op bitcoin. Hierna volgde vele andere beursgenoteerde bedrijven en fondsenbeheerders. Zo investeerde Square van Twitter CEO Jack Dorsey 50 miljoen dollar in bitcoin, en zette verzekeraar MassMutual 100 miljoen dollar van zijn kasreserves om in bitcoin.

Maar de grote klapper kwam begin februari. Tesla investeerde 1,5 miljard dollar in bitcoin, en de prijs van bitcoin schoot in één rechte streep omhoog.

Deze bitcoin bull run is anders dan die van 2017. Voor het eerst beginnen ook bedrijven in te zien dat je met bitcoin jezelf kan beschermen tegen inflatie.

Onze verwachting van bitcoin

Maar terug naar de korte termijn, wat kunnen we de komende dagen van de bitcoin koers verwachten? Je kijkt hieronder naar de uurgrafiek van bitcoin. We beschrijven twee scenario’s: bullish (positief) en bearish (negatief).

Bullish
Stijgt bitcoin, dan is de groene lijn interessant om in de gaten te houden. Bij het overschrijden van deze lijn heeft bitcoin een totale marktwaarde van meer dan 1 biljoen dollar. In ons artikel van gisteren lees je waarom dat belangrijk is.

Bearish
De koers van bitcoin bewoog zich afgelopen dagen nog in een rising wedge. Dat zijn de twee blauwe trendlijn en die naar elkaar toe lopen. Daalt de prijs? Dan kan bitcoin ondersteuning vinden op de bovenste lijn, op ongeveer 51.000 dollar (42.258 euro).

De volgende ondersteuning is de eerdere weerstand van 50.000 dollar (41.429 euro). Dat is de oranje lijn op de grafiek. Zakt bitcoin ook daardoor? Dan is de rode lijn op 48.000 (39.772 euro) dollar nog een sterke steun.

Headerafbeelding afkomstig van Wikipedia


Frank Smits heeft zijn master behaald in Communicatie- en Informatiewetenschappen. Zijn specialisme is het analyseren van de koers. Frank voorziet een grote rol voor bitcoin in de digitale samenleving. Bekend van o.a. Twinkle Magazine en Internet Marketing Unie.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.