Bitcoin breekt uit, op weg naar 55.000 dollar?

Bitcoin is inmiddels weer wat hersteld na de klap van maandag en dinsdag. Of ja klap, we moeten niet vergeten dat bitcoin eigenlijk nog net zoveel waard is als vorige week. Wat kunnen we van de komende dagen verwachten?

De grafieken in deze analyse zijn uitgedrukt in dollar, in de lopende tekst vind je het bijbehorende bedrag in euro.

Bitcoin breekt uit maar vindt weerstand

Gisteren schreven we dat bitcoin tegen een schuine trendlijn aan schuurde. Het goede nieuws is dat de bitcoin koers uit deze trendlijn gebroken is. De koers heeft de uitbraak getest, wat betekent dat de prijs nog even de trendlijn aantikt voordat bitcoin zijn weg vervolgt.

Het minder goede nieuws is dat de uitbraak nog niet echt overtuigend is. De koers vindt nog steeds weerstand rond 51.000 dollar (41.805 euro), de oranje lijn op de grafiek. Blijft bitcoin daar weerstand vinden? Dan kan de prijs de komende dagen verder zakken.

Op korte termijn stijging mogelijk

Kijken we echter naar de MACD-indicator, dan is herstel op korte termijn mogelijk. Je kijkt hieronder naar de vier uurs-grafiek van bitcoin, van begin januari tot en met nu.

De blauwe lijn van de MACD-indicator breekt door de oranje lijn. In plaats van rode balken ontstaan er dan groene balken op de histogram. Dit noem je ook wel een bullish cross. Een bullish cross is een positief teken, het is een voorbode voor een stijging.

Dat zag je ook in januari, toen de koers ook met ongeveer 25 procent was gedaald. Nadat de MACD-indicator een bullish cross toonde, maakte bitcoin een korte opleving.

Meer weten over de werking van de MACD-indicator? Lees meer in dit artikel.

Langere termijn zijwaarts

Die opleving duurt dan waarschijnlijk niet erg lang. Dat zien we beter als we naar de daggrafiek van bitcoin kijken, daaronder zie je opnieuw de MACD-indicator. Op deze grafiek zien we dat de MACD-indicator zojuist een bearish cross heeft gevormd, dat is het tegenovergestelde van een bullish cross.

De koers kan op korte termijn even omhoog, maar de komende weken is het waarschijnlijker dat bitcoin zijwaarts beweegt. Maart kan dan ongeveer hetzelfde worden als februari, met aan het einde van de maand weer een uitbraak omhoog. Bekijk het positief, dat is ook weer een goed moment om goedkoper bitcoin in te slaan.

Trend nog steeds positief

Want de dip van maandag en dinsdag lijkt groot, maar op lange termijn bevindt bitcoin zich nog steeds in een stijgende trend. Hieronder zie je de daggrafiek, van mei vorig jaar tot en met nu. De lijn die onder de koers loopt is het voortschrijdend gemiddelde van de afgelopen 50 dagen, of ook wel de 50-dagen moving average.

Deze moving average wordt vaak gebruikt om de trend op langere termijn te bepalen. Bitcoin beweegt nog steeds ruim boven deze lijn, waardoor de stijgende trend intact blijft.

Wat verwachten we van bitcoin?

Onze verwachtingen zijn eigenlijk niet veranderd ten opzichte van die van gisteren. Hieronder zie je onze twee scenario’s op de uurgrafiek van bitcoin: bullish (positief) en bearish (negatief).

Bullish
Lukt het bitcoin om door de weerstand van 51.000 dollar (41.786 euro) te breken? Dan vinden we de volgende grote weerstand pas bij 55.000 dollar (45.060 euro), de groene lijn op de grafiek.

Bearish
Bitcoin breekt uit de trendlijn, maar het nog niet erg overtuigend. Blijft bitcoin weerstand vinden op de oranje lijn op (41.786 euro)? Dan kan de koers opnieuw ondersteuning vinden op 45.000 dollar (36.870 euro).


Frank Smits heeft zijn master behaald in Communicatie- en Informatiewetenschappen. Zijn specialisme is het analyseren van de koers. Frank voorziet een grote rol voor bitcoin in de digitale samenleving. Bekend van o.a. Twinkle Magazine en Internet Marketing Unie.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.