Categorieën: Bitcoin nieuwsKoers

Bitcoin begint aan correctie, wat kan je verwachten?

Bijna tikte bitcoin gisteren de allerhoogste waarde ooit aan, maar de cryptocurrency kwam net te kort. Hoe anders ziet de grafiek er vandaag uit, bitcoin daalde met meer dan 16 procent vanaf de top van gisteren. Wat verwachten we van de komende dagen?

Bitcoin uit parabool

De afgelopen maanden is het hard gegaan, misschien wel te hard. Begin september was bitcoin nog minder dan 10.000 dollar waard, ruim twee maanden later was het toppunt van 20.000 dollar bijna in zicht.

Op de koersgrafiek hieronder zie je dat bitcoin zich in de afgelopen maanden in een parabolische trend bewoog. De trendlijn onder de koers verloopt exponentieel, steeds steiler omhoog. Als de koers eenmaal uit zo’n lijn breekt, kan je vaak een grote correctie verwachten.

Meer ruimte om te dalen

Waar stopt de daling? Zoomen we in op de vier uurs-grafiek, dan zien we dat bitcoin nog meer ruimte heeft. De groene ondersteuning op 17.660 dollar (14.801 euro) is namelijk gebroken, en daaronder zijn twee belangrijke niveaus.

De oranje lijn geeft 15.907 dollar aan. Dat was begin november een sterke weerstand (rode pijl), en later juist een belangrijke ondersteuning (groene pijl). Deze lijn kan nu opnieuw relevant worden.

Daaronder vinden we 13.880 dollar (11.631 euro), op het eerste gezicht een willekeurige prijs. Toch is dit een erg belangrijk niveau. Dat zien we beter wanneer we uitzoomen op de grafiek. Je kijkt nu naar de maandgrafiek van bitcoin.

Eind 2017 en begin 2018 was deze lijn een sterke weerstand. En ook in 2019 zagen we deze prijs terug, het was de hoogste waarde van dat jaar. Wil bitcoin de stijgende trend op lange termijn volhouden? Dan is het essentieel dat de koers daar ondersteuning vindt.

Zien we een daling van 30 procent?

Het is geen kleine beweging, van het toppunt naar de rode lijn kan de bitcoin koers met bijna 30 procent dalen.

Dit lijkt heftig, maar ook in een stijgende markt komt een correctie zoals deze vaker voor. In 2017 werden we bijvoorbeeld ook wel eens opgeschrikt door grote dalingen. Dat zie je op de grafiek hieronder, correcties van 30 procent of meer hoorden er toen ook bij. Toch bleef bitcoin uiteindelijk in een stijgende trend.

Magneet trekt bitcoin aan

Een andere indicator die wijst op een verdere daling zien we op de daggrafiek. De groene lijn onder de grafiek is het voortschrijdend gemiddelde van de afgelopen 50 dagen, ofwel de 50-dagen moving average. Deze lijn is een ondersteuning in een stijgende trend, maar werkt ook als een magneet. Als de koers te ver van de lijn afwijkt, zoekt de prijs hem daarna weer op.

Dat zagen we in de afgelopen maanden ook gebeuren, toen de koers dipte richting deze lijn. Na een tijd van zijwaartse beweging vloog de koers daarna weer omhoog. De groene lijn beweegt in golven omhoog, de trend op lange termijn blijft stijgend. Op dit moment bevindt de 50-dagen moving average zich net iets boven 14.000 dollar (11.741 euro).

Kortom, bitcoin heeft nog steeds ruimte om te dalen. Maar voor de lange termijn is een correctie zoals deze gezond. Dit geeft de koers weer wat lucht om nieuwe records te breken.

Frank Smits

Frank Smits heeft zijn master behaald in Communicatie- en Informatiewetenschappen. Zijn specialisme is het analyseren van de koers. Frank voorziet een grote rol voor bitcoin in de digitale samenleving. Bekend van o.a. Twinkle Magazine en Internet Marketing Unie.

Bekijk reacties

Recente artikelen

Berichtenapp Signal wil experimenteren met cryptocurrency op Stellar blockchain

Volgens media outlet Platformer onderzoekt Signal, de gecodeerde berichten-app, de mogelijkheid om betalingen toe te voegen.…

1 uur geleden

Topinvesteerder Scaramucci zegt dat bitcoin net zo veilig is als obligaties en goud

SkyBridge Capital oprichter Anthony Scaramucci schreef een opiniestuk over de bullish case voor Bitcoin in…

18 uur geleden

Koningin Máxima noemt gulden allereerste stablecoin ter wereld, Bank of England zegt onwaarschijnlijk dat cryptocurrency blijft

De baas van de Bank of England vertelt tijdens een virtuele bijeenkomst van het World…

20 uur geleden

India wil niet achterlopen op China, onderzoekt behoefte naar eigen cryptocurrency

De Reserve Bank of India (RBI), de centrale bank van het land, heeft gezegd dat…

22 uur geleden

Bitcoin zakt 5 procent naar 26.206 euro, altcoins Ripple, Ethereum en Polkadot ook in het rood

De koers van bitcoin is vanochtend gestruikeld over zijn eigen benen. Vergeleken met 24 uur…

1 dag geleden

Fondsen van universiteiten Harvard en Yale kochten bitcoin en cryptocurrency

Media outlet Bloomberg suggereert dat enkele van de grootste universiteiten van Amerika cryptocurrency's zoals bitcoin…

1 dag geleden

BTC Direct introduceert BLOX! Dé alles-in-een crypto app. Nu €10,- gratis tegoed.

Check it out!