Bitcoin crasht 1.300 euro binnen dag, wat is bodem?

Bitcoin maakt het weer ouderwets spannend, de cryptocurrency daalde met meer dan 8 procent vergeleken met gisteren. Wat is de bodem? En heeft een gap bij CME Group hier misschien iets mee te maken?

Terug naar kanaal

Je kijkt hieronder naar de vier uurs-grafiek. Begin november bewoog de bitcoin koers in een kanaal, dat zijn de twee zwarte trendlijnen die omhoog lopen. Op 17 november brak bitcoin uit het kanaal, maar dat duurde niet lang. De koers zakte toen, en vond de bodem op de onderkant van het kanaal.

Op 30 november brak bitcoin opnieuw uit, maar ook deze stijging was niet houdbaar. De bovenste zwarte trendlijn werd even getest, maar helaas was deze test niet succesvol. Gisterenmorgen brak de koers uit naar beneden.

Herhaalt de geschiedenis zich? Dan vindt bitcoin nu opnieuw steun aan de onderkant van het kanaal.

Vangnet in de buurt

We zoomen iets uit, hieronder zie je de daggrafiek van bitcoin. De zwarte lijnen stellen het kanaal over waar we het net over hadden. De rode lijn onder de koers is het voortschrijdend gemiddelde van de afgelopen 50 dagen, of ook wel de 50-dagen moving average. In de technische analyse wordt deze lijn vaak gebruikt als een bewegende weerstand of ondersteuning.

In een bull markt als deze werkt de rode lijn als een soort magneet. Soms stijgt de koers hard, maar elke keer opnieuw zoekt de prijs de lijn weer op. Dat zie je aan de ovalen op de grafiek. Gebeurt dit nu opnieuw? Dan vindt bitcoin een bodem rond 16.465 dollar. Dat komt overeen met het bearish scenario wat we gisteren beschreven.

Bitcoin heeft nog zaken af te handelen

Last but not least, bitcoin heeft nog zaken af te handelen. We hebben het dan over een gat in de koers van CME Group. Dat vereist misschien nog wel wat uitleg.

Bitcoin kan je 24 uur per dag en 7 dagen per week kopen op internationale cryptobeurzen. Maar je kan ook handelen in bitcoin futures van CME Group. Dan koop je niet echt bitcoin, maar speculeer je op het koersverloop van bitcoin.

Het verschil met de futuresmarkt van CME Group en de bitcoinhandel op beurzen is dat CME Group een sluitingstijd heeft. CME sluit haar deuren op vrijdagavond 23:00 uur, en opent weer op maandag 00:00 uur (beiden Nederlandse tijd).

Maar ondertussen beweegt de koers van bitcoin op cryptobeurzen gewoon door. En zo kan het zijn dat de slotkoers van vrijdagavond op CME Group verschilt van de openkoers van maandagnacht. Zo’n opening tussen de slotkoers en de openkoers noem je een gat, of ook wel een gap in het Engels.

Gaten moeten gevuld worden

Nu is het idee dat zo’n gap altijd gevuld moet worden binnen de openingstijden van CME Group. Dat betekent dat de bitcoin koers de waarde van het gat moet opzoeken. Dat kan natuurlijk ook een self fulfilling prophecy zijn, juist omdat investeerders dit willen zien gebeurt het ook.

Links zie je de koers op CME Group en rechts die van bitcoinbeurs Bitstamp. Eind november was er sprake van een gat tussen 16.995 dollar (14.017 euro) en 18.260 dollar (15.060 euro).

Dat gat was op Bitstamp en sommige andere cryptobeurzen gevuld, maar op CME Group niet. De bovenkant van het gat is nu gevuld, maar wat als de bitcoin koers helemaal de onderkant opzoekt? In dat geval kunnen we dan een daling richting 16.995 dollar (14.017 euro) verwachten.

Lange termijn nog steeds vertrouwen

Hoe dan ook, volgens cryptocurrency analyse-bureau Glassnode hebben investeerders nog steeds vertrouwen in bitcoin op de lange termijn. Dat blijkt uit de Reserve Risk indicator. Deze indicator kijkt naar het vertrouwen van langetermijn-bezitters in verhouding met de bitcoin prijs.

Bevindt de waarde zich in de groene band, en is de prijs relatief laag? Dan is er sprake van vertrouwen in bitcoin.  Dat is historisch gezien een mooi moment om te kopen. In de rode band hebben langetermijn-investeerders minder vertrouwen, dat duidt vaak op een top. Op dit moment bevindt de indicator zich nog net buiten de groene band. De top van bitcoin lijkt daardoor nog lang niet in zicht.

Onze verwachting van bitcoin?

Samengevat, wat is onze verwachting van de bitcoin koers? Die zie je hieronder op de vier uurs-grafiek. We beschrijven een bullish (positief) en een bearish (negatief) scenario.

Bullish
Stijgt de koers vanaf hier, dan kan bitcoin de oranje lijn op 18.600 dollar (15.340 euro) opzoeken. Dit was eerder een sterke weerstand. Daarboven vinden we een weerstand op 19.500 dollar (16.082 euro), de groene lijn op de grafiek.

Bearish
Bitcoin kan ondersteuning vinden op 17.715 dollar (14.609 euro), de onderkant van het zwarte kanaal. Zakt de koers verder? Dan vinden we het volgende steunpunt op 16.465 dollar (13.578 euro), de rode lijn op de grafiek.


Frank Smits heeft zijn master behaald in Communicatie- en Informatiewetenschappen. Zijn specialisme is het analyseren van de koers. Frank voorziet een grote rol voor bitcoin in de digitale samenleving. Bekend van o.a. Twinkle Magazine en Internet Marketing Unie.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.