Bitcoin analyse: de komende dagen kunnen beslissend zijn

Het begint spannend te worden op de grafiek van Bitcoin. De afgelopen dagen zien we meer rode dan groene candles, en dat zorgt ervoor dat de grafiek er steeds minder positief gaat uitzien. Toch spreken we officieel nog wel van een opwaartse beweging op de 4-uursgrafiek. Simpelweg omdat de koers steeds net iets hogere dieptepunten maakt.

In de analyse van vandaag bespreken we hoe houdbaar deze opwaartse beweging is. Hiervoor pakken we allereerst de Bitcoin grafiek erbij en bespreken we twee scenario’s. Daarnaast werpen we ook een blik op de dominantie van de stablecoin USDT. Dit is een grafiek die aangeeft hoeveel procent van de totale cryptomarktwaarde in USDT zit. Opvallend is de sterke correlatie tussen Bitcoin en de dominantie van deze stablecoin. Hier zal ik later uitgebreider op ingaan.

De opwaartse beweging van Bitcoin

Op de onderstaande grafiek zien we dat de koers telkens net iets hogere dieptepunten maakt. Na elke daling zien we een stijging die wordt afgeremd bij de rode weerstandslijn. Deze trendlijn heeft de koers de afgelopen dagen behoorlijk tegengehouden.

BTC/USDT 4H

Laten we bij het begin beginnen. De weerstand bleek te groot rond de 25.000 dollar. De koers zette vervolgens een daling in. Momenteel zien we een kleine opwaartse beweging in deze toch nog steeds neerwaartse trend. De koers kan twee kanten op:

Scenario 1: Op de grafiek hierboven zien we een bearflag. Dit is een bearish patroon dat zich kenmerkt door de steeds hogere dieptepunten en hogere hoogtepunten tijdens een neerwaartse beweging. Het resultaat van dit patroon is een veel verdere daling. Dit is een scenario dat ik zeker niet uitsluit, hoewel ik hier niet heel overtuigd van ben.

Scenario 2: De opwaartse beweging op de grafiek hierboven is het begin van een grotere stijging. Hier neig ik meer toe. Simpelweg om de reden dat bijvoorbeeld de dollarsterkte rond een weerstand beweegt. Dit is positief voor Bitcoin vanwege de omgekeerde correlatie met de dollar (zie analyse van dinsdag). Daarnaast is de S&P 500 nog steeds boven de belangrijke trendlijn. Dit is positief omdat Bitcoin vaak de trend van deze aandelenindex volgt. 

Er is nog een derde reden waarom het mogelijk is dat de koers kan stijgen – dit heeft te maken met de dominantie van USDT. Zoals eerder vermeld in de inleiding, bestaat er een omgekeerde correlatie tussen deze stablecoin en Bitcoin.

De USDT-dominantie laat dubbele top zien

Als de dominantie van USDT toeneemt, zal Bitcoin dalen en omgekeerd. Dit is eigenlijk heel logisch, omdat investeerders hun geld vaak in USDT houden als ze hun Bitcoin verkopen. Hierdoor daalt de Bitcoin koers en neemt de dominantie van de stablecoin toe. Simpelweg omdat er dan een groter percentage van de totale cryptomarktwaarde in USDT zit.

Op de grafiek zien we momenteel een duidelijke dubbele top. Dit geeft vaak aan dat de opwaartse beweging voorbij is en er een daling op komst is. Een dalende dominantie van USDT betekent een stijging van de Bitcoin koers. Zal scenario 2 dan toch werkelijkheid worden? De tijd zal het leren. 

In ieder geval is het van groot belang om bewust te zijn van de invloed van de USDT-dominantie bij het analyseren van Bitcoin. Dit is een van de vele correlaties die je meer inzage kunnen geven in een eventuele toekomstige beweging voor de grootste cryptomunt. 


Alexander studeert momenteel rechtsgeleerdheid en heeft een politieke achtergrond. Zijn interesse in crypto werd voornamelijk gewekt door het besef dat het huidige financiële systeem niet houdbaar is en op omvallen staat. De blockchain-technologieën kunnen oplossingen bieden.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
  • op naar de volgende bodem… poeh poeh

    4 maart 2023