Bitcoin analyse: de positieve (korte termijn) signalen

Ondank de spanningen op het wereldtoneel en de dalende trend waarin bitcoin zich al enige tijd bevindt, laten de grafieken momenteel enkele positieve signalen zien. Zit een verdere stijging er in of moeten we het hier even mee doen? Laten we gaan kijken naar de grafieken.

Kopers hebben de overhand

In de onderstaande grafiek staat elke candle voor één dag. Zoals verwacht is er flink wat weerstand geweest rond de 37.000 dollar (32.600 euro), weergeven als de onderste grens van de rode zone. De verkopers hielden het vol tot vlak boven de opwaartse trendlijn. Maar na een daling van ongeveer 18 procent kregen de kopers weer de overhand.

Dat geeft aan dat deze vloer stevig is. Ondanks dat de koers van bitcoin gevaarlijk dicht in de buurt van de lage niveaus kwam, die werden bereikt nadat de munt vanaf de all-time high meer dan de helft van zijn waarde verloor, zien kopers dit blijkbaar als een goed instapmoment. Betekent dit dat de bodem in januari is bereikt?

Nieuwe trend ingezet?

In de onderstaande grafiek kijken we per uur. Het is een kakofonie aan lijntjes, maar ze zijn allemaal relevant. Bij het verlaten van de rode zone werd tegelijkertijd de neerwaartse trendlijn doorkruist. Dat betekent op z’n minst dat de daling is afgezwakt. Er vond nog een doorkruising plaats, namelijk de rode EMA 20 doorkruiste de blauwe EMA 50 en dat is een bullish signaal. Let wel, we kijken per uur, dus het is uiterst fragiel. Maar toch; dit zou het begin van een nieuwe trend kunnen zijn.

Het geheel is wellicht ingegeven door de divergentie die al enige tijd zichtbaar was: de prijs ging naar beneden terwijl de RSI aangaf dat het momentum toenam. Dit is een bullish signaal en daar is dus mooi gehoor aan gegeven. 

De eerstvolgende vloeren en plafonds

De streepjes aan de rechterkant van de grafiek geven fibonacci-levels aan die van belang kunnen zijn. (Bij deze indicator zijn de swing high op 16 februari, 00 uur gebruikt en de swing low op 22 februari om 04 uur.) Mocht de prijs gaan zakken, wat gezien het sentiment aannemelijk is, dan zou het een positief signaal zijn als er afgeketst wordt op het onderste blauwe fibonacci-level. Daaronder dient de rode zone als vloer. Naar boven toe ligt er weerstand rond de 39.400 dollar (34.700 euro).

Bearmarketkanaal

On-chain analysebedrijf Glassnode merkte in een nieuwsbrief op dat een kenmerk van bearmarkten een gebrek aan on-chain-activiteit is. Het bedrijf zei dat de Bitcoin on-chain-activiteit van deze week ‘wegkwijnt aan de ondergrens van het bearmarktkanaal, wat niet echt kan worden geïnterpreteerd als een signaal van toegenomen interesse en vraag.’ Betekent het dat de interesse daadwerkelijk afneemt of dat men, gezien de huidige internationale onrust, de kat uit de boom kijkt? Hoe dan ook, het is geen positief gegeven.

Bulls hebben vertrouwen

Daar kan ook weer een positieve ontwikkeling tegenover gezet worden. De grafiek waarin is af te lezen hoeveel long-posities er zijn afgesloten (links) heb ik naast de grafiek gezet waarin is af te lezen hoeveel shorts er zijn afgesloten (rechts). Een long positie wordt ingenomen door iemand die ervan uitgaat dat de prijs verder zal stijgen. Bij short-gaan gaat iemand ervan uit dat de prijs gaat dalen. Elke candle staat hier voor 4 uur.

De toename van het aantal long-positief geeft een duidelijk vertrouwen aan: de bulls laten veel groen en een flinke stijging zien. De bears lijken het even niet te weten en zijn duidelijk onzeker.

Crypto’s blijven voor velen risicovolle activa en de escalatie tussen Rusland en Oekraïne zal de volatiliteit zowel op de reguliere beurzen als op crypto-beurzen waarschijnlijk hoog houden met flinke schommelingen in beide richtingen. Toch laten de korte termijn grafieken naast de groene candles ook het meeste vertrouwen zien van de bulls.

Annina verdiept zich al geruime tijd in de wereld van crypto en blockchain en is vastberaden om alles te weten te komen. Daarom duikt ze regelmatig in de wereld van Bitcoin, altcoins en alles daaromheen. Haar bevindingen vertaalt ze naar begrijpelijke artikelen, zodat ook jij snel op de hoogte bent.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.