Bitcoin analyse: niet cryptocurrency, maar inflatie is grootste bedreiging voor economie

De wereldwijde politiek roert zich en weet zich geen eenduidige houding te geven als het om cryptocurrency’s gaat. Volgens Sir Jon Cunliffe, de plaatsvervangend gouverneur bij de Bank of England, kan crypto een onmiddellijke bedreiging vormen voor het traditionele financiële systeem.

In Australië zegt de minister van financiën Jane Hume dat “deze nieuwe technologie ertoe kan leiden dat Australië achterblijft in de cryptorace en de wereldwijde financiële revolutie.”. En dat terwijl haar landgenoot, functionaris van de Reserve Bank of Australia enkele dagen eerder nog een enorme crash op de cryptomarkt voorspelde.

Vorige week zei de voormalige minister van Buitenlandse Zaken van de VS Hillary Clinton tijdens een paneldiscussie op het Bloomberg New Economic Forum dat cryptocurrency’s “naties kunnen destabiliseren”. En zo kunnen we wel even doorgaan.

Inflatie is grotere bedreiging

Dat laatste geeft aan dat Clinton blijkbaar vindt dat cryptocurrency’s een enorm krachtige tool zijn. En zij zal dondersgoed weten dat crypto niet de grootste bedreiging voor het huidige financiële systeem is, maar inflatie; ingezet en opgevoerd door degene die het hardst schoppen tegen Bitcoin en andere crypocurrency’s.

Maar goed, wat is het effect van al deze meningen en uitspraken op het prijsverloop? Laten we beginnen met de week-grafiek, met de prijs in dollar.

De nieuwe piek (zie lichtblauwe pijl) is hoger dan de vorige (zie donkerblauwe pijl), dus dat is positief. De wick van de laatste gesloten candle (zie lichtgroene pijl) is echter net iets lager dan de swing-low van drie weken geleden (zie donkergroene pijl). Aan de laatste (nu nog rode candle) is duidelijk te zien dat we op zoek zijn naar een nieuw dal.

Als we deze week lager afsluiten dan het vorige dal, dan lijkt het sentiment op de week-grafiek te kantelen naar bearish. We zijn er heel dichtbij en we gaan dat straks beter bekijken in andere grafieken.

Eerst even de band die langs de onderkant van de candles loopt. Dat is de Bull Market Support Band; een band die is opgebouwd uit 2 lijnen die een gemiddelde van de afgelopen 20 en 21 weken aangeven; niet alleen verschilt de periode, ook zijn ze op een iets andere manier berekend (verschil EMA en SMA). Deze band heeft al vele malen aangetoond dat het als flinke vloer kan dienen.

Oftewel, de prijs zakt er zomaar niet doorheen. Als dat wél gebeurt, dan is de trend Bearish geworden. De band lijkt van elastiek want het gebeurt regelmatig dat áls de band getest wordt, dat er dan een spurt omhoog volgt. Net zoals in september gebeurd is.

Er zit nu nog ongeveer 6,5 procent tussen de prijs en de band maar de band loopt iets omhoog en de prijs kan uiteraard verder dalen. Dan zullen ze elkaar spoedig bereiken. Interessant om in de gaten te houden.

Brede banden

We zoomen iets in en gaan naar de grafiek waarbij elke candle staat voor 1 dag.

Als we de dag-grafiek over een lange periode bekijken dan valt gelijk op dat we hoog in de bergen zitten, maar dat we de weg naar de top even kwijt zijn. De twee horizontale banden heb ik al lang geleden getekend en blijken nog steeds actueel. Ze geven zones aan waar eerder veel tumult is geweest.

Dat kan je aan de linkerkant goed zien: van 10 maart tot 12 mei en aan de rechterkant de afgelopen periode: van 11 oktober tot nu. Dat gaan we even beter bekijken.

Brrrrr, en het is niet de kou

Zie hier de grafiek waarbij elke candle staat voor 4 uur.

Je kan de horizontale balken zien als een huis met één verdieping er op. Voor een redelijk lange periode heeft de vloer van de bovenverdieping zijn dienst bewezen. Rond 27 oktober nam de prijs even de trap naar beneden, maar blijkbaar was de begane grond niet interessant en al snel kwam de prijs weer boven (zie blauwe cirkel), waarna de vloer weer zo’n vijf keer getest werd.

Toen besloot de prijs naar het dak te gaan. Het schoot omhoog, kwam op het dak terecht en genoot ongeveer een week lang van het uitzicht totdat hij door de schoorsteen naar beneden viel. Zich bijna twee dagen vastklampend aan de gebroken tussenvloer viel de prijs uiteindelijk op de grond. Het is dan 19 november.

Waarom is het bovenstaande verhaal belangrijk? Wel, het laat zien dat vloeren en weerstanden gerespecteerd worden. Het laat ook zien dat als een vloer (of weerstand) vaak getest wordt, de kans groter wordt dat er doorheen gebroken wordt.

Jerome Powell blijft

Het sprongetje van gisteren kan overigens veroorzaakt zijn omdat in de VS Jerome Powell opnieuw genomineerd is als voorzitter van de Federal Reserve (centrale bank). Waarom is dat bullish voor Bitcoin? Zijn tactiek is al tijdenlang: geld bijdrukken. En geld bijdrukken betekent waardevermindering. Dat betekent weer dat mensen hun heil zoeken in onder andere Bitcoin.

As we write is de bitcoin koers weer hard op de vloer terechtgekomen. Gaan we er nu doorheen? Dat is lastig te zeggen maar op de korte termijn ziet het er redelijk positief uit. De Relative Strength Index (RSI) laat namelijk meer kracht zien en gaat omhoog. Omdat de prijs in dezelfde periode naar beneden ging is dat een tegenstelling die ‘divergentie’ genoemd wordt. In dit geval een bullish signaal.

Bij een neerwaartse doorbraak verliest men meer vertrouwen. Onder het niveau van 55.500 dollar (48.800 euro) zou dus tot meer verliezen kunnen leiden en zou de prijs kunnen dalen naar het niveau van 55.000 dollar. Nóg meer verliezen kunnen de prijs op korte termijn misschien naar de ondersteuningszone van 52.000 (46.000 euro) leiden.

Naar boven toe is in eerste instantie belangrijk dat de uberhaupt de vloer gehouden wordt, rond 55.900 dollar. Daarna kan de 58.400 dollar (52.000 euro) overwonnen worden, maar key-level is toch wel de 60.000 dollar (53.270 euro). Als dat weer een stevige vloer zou kunnen worden dan kan het dak er af!


Annina verdiept zich al geruime tijd in de wereld van crypto en blockchain en is vastberaden om alles te weten te komen. Daarom duikt ze regelmatig in de wereld van Bitcoin, altcoins en alles daaromheen. Haar bevindingen vertaalt ze naar begrijpelijke artikelen, zodat ook jij snel op de hoogte bent.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
  • Wat een mooie uiteenzetting en goed gebruik van metaforen! Dank 🙂

    23 november 2021