Top van Bitcoin dichtbij: daling van 25 procent naar 14.000 dollar?

Bitcoin dipte dit weekend naar 17.600 dollar (14.827 euro), maar inmiddels staat de teller weer duizend dollar hoger. Nadert bitcoin een top? Of gaan we deze week doorstoten naar de hoogste waarde ooit?

Bitcoin staat op uitbreken

We beginnen deze analyse met de uurgrafiek. De bitcoin koers beweegt sinds 17 november in een driehoek, en lijkt nu op uitbreken. Het koersdoel van zo’n driehoek is zo groot als de opening aan de linkerkant. In dit geval betekent dat bitcoin bij een negatieve uitbraak kan dalen naar 16.707 dollar (14.078 euro). Maar schiet de koers door de bovenste trendlijn, dan wordt het interessant. Het koersdoel wordt dan 19.983 dollar (16.841 euro), dat is de allerhoogste waarde ooit!

Maar oppassen geblazen

Toch moeten we ook voorzichtig zijn. Het is goed mogelijk dat bitcoin een (tijdelijke) top nadert. Dat zien we als we naar de funding rate op BitMEX kijken. Deze indicator vind je onder de koersgrafiek hieronder.

Hoe werkt deze funding rate? Op derivatenbeurs BitMEX kan je handelen in bitcoin futures. Daarmee speculeer je op het koersverloop van bitcoin. Je maakt dan winst als bitcoin stijgt (longpositie) of daalt (shortpositie).

Het open laten staan van een long- of een shortpositie is niet gratis. Elke 8 uur berekent BitMEX rente op de posities. Soms moet iemand met een long rente betalen aan een short, in dat geval is er sprake van positieve rente. Betaalt een short rente aan een long, dan is er een negatieve rente. BitMEX berekent deze rente om de bitcoinprijs op BitMEX in lijn te houden met de bitcoinprijs op andere platformen.

Hoe pas je dit toe in de technische analyse? Een positieve rente komt het meest voor wanneer bitcoin een top bereikt, dat zie je op de grafiek hierboven aan de rode lijnen. Elke keer als bitcoin een top bereikt, betalen de longs aan de short. Dat is nu ook het geval.

Is 14.000 dollar het doel bij een correctie?

Hoe graag we het ook willen, de koers gaat nooit recht omhoog. Er komen altijd correcties bij kijken. De prijs moet soms flink zakken, om de weg omhoog te vervolgen. In de vorige bull market van 2016 en 2017 dipte de koers meerdere malen, wel 30 tot 40 procent. Sinds corona hebben we al een correctie van 20 procent gezien, en het is goed mogelijk dat de volgende correctie ons ook staat te wachten.

In dat geval zou 14.000 dollar (11.792 euro) een mooi doel zijn, de zwarte lijn op de weekgrafiek hieronder. Dit komt neer op een daling van ongeveer 25 procent. De zwarte lijn is het hoogste punt van 2019. Maar ook een belangrijke ondersteuning tussen eind december 2017 en begin januari 2018 nog een belangrijke ondersteuning.

Wat verwachten we van bitcoin?

Je kijkt hieronder naar de uurgrafiek van bitcoin. We beschrijven een positief (bullish) en een negatief (bearish) scenario.

Bullish
Breekt de koers uit de bovenste trendlijn? Dan kan bitcoin 19.000 dollar opzoeken, de groene balk op de grafiek hierboven. Uiteindelijk is het koersdoel van 19.983 dollar (16.841 euro) zelfs mogelijk.

Bearish
Als bitcoin daalt, dan is de oranje balk de eerste ondersteuning die we in de gaten moeten houden. Dat is de eerdere weerstand van 18.300 dollar (15.240 euro). Daalt de koers daaronder? Dan komt 17.600 dollar (14.830 euro) in beeld, de rode balk op de grafiek.


Frank Smits heeft zijn master behaald in Communicatie- en Informatiewetenschappen. Zijn specialisme is het analyseren van de koers. Frank voorziet een grote rol voor bitcoin in de digitale samenleving. Bekend van o.a. Twinkle Magazine en Internet Marketing Unie.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
  • Het probleem bij bitcoin is dat deze geen tegenwaarde heeft. Ikzelf zit in aandelen en dit is een stuk van een bedrijf.

    26 november 2020
  • goed gedaan man Frank, heel knap analytisch werk van je!

    8 februari 2021