Bitcoin analyse: een grauwe herfst voor bitcoin?

Bitcoin heeft geen goede week achter de rug. De koers zakte de afgelopen week namelijk met 11% en het lijkt er niet beter op te worden. Sinds de nieuwe candle is de koers alweer gedaald met een extra 5%. Kleuren de blaadjes rood deze herfst?

Support wordt zwakker

Om te beginnen gaan we kijken naar de dagelijkse grafiek. Hier zien we dat de koers geen hoger hoogtepunt wist te maken en het resultaat was een daling naar de roze zone.

Het wordt erg spannend rond deze koers. Deze zone, die resulteert uit het hoogtepunt van 2017, moet zich wederom sterk houden. Dat wordt alleen steeds lastiger.

Hoe vaker een support geraakt wordt, des te zwakker die wordt. Een prijs schiet namelijk omhoog als er veel kopers zijn. Als de kooporders rond de support langzamerhand verdwijnen, kan de prijs alleen maar dalen.

Het is natuurlijk leuker om positief te blijven, maar met de aankomende renteverhoging van de Verenigde Staten, is het goed mogelijk dat de prijs zijn support verliest. In dat geval kan bitcoin een flinke klap krijgen.

Het worst case scenario

We moeten daarom realistisch zijn en kijken naar volgende ondersteuning als bitcoin deze niet weet te behouden. We bespraken dit scenario al uitgebreid in deze analyse. De koers kan in dat geval namelijk zakken naar 12.000 dollar. We pakken daarvoor even de wekelijkse grafiek van bitcoin erbij.

In bovenstaande grafiek staat elke candle voor één week. Bitcoin zit nog steeds in een neerwaartse beweging, maar reageerde wel op de roze zone. De marktleider moet hier een reactie geven om positief te blijven. Anders zit er haast niks anders op dan dat de koers verder zakt naar een koers van 12.000 dollar, maar waar komt deze prijs vandaan?

Waarom 12.000 dollar?

Als je ondersteunings- en weerstandpunten wil vinden, moet je kijken naar plekken waar de prijs in het verleden op reageerde. In het geval van bitcoin is dit dus op 12.000 dollar. Dit is aangegeven met de blauwe zone in de onderstaande grafiek.

De koers van bitcoin brak daar in oktober van 2020 doorheen en is daar sindsdien niet meer teruggekomen. Hopelijk hoeft dat nu ook niet te gebeuren, maar als de prijs door de roze zone zakt, is er op deze grafiek geen punt in het verleden dat al eerder support kan bieden. Het is daarom mogelijk dat bitcoin vanuit hier tweederde van zijn waarde verliest.

Als laatste: het sentiment

Gelukkig zit de koers wel nog op zijn support en hoeven we niet extra bang te worden. Pas als de koers een candle onder de roze zone maakt en daar ook sluit, is het oppassen geblazen. Zoals je kan zien in onderstaande afbeelding (Fear & Greed Index) is het sentiment van de markt nog onveranderd.

Deze index geeft een inschatting van hoeveel angst er in de markt heerst. Hoe lager het getal, des te groter de angst. Dit cijfer zit al voor een lange tijd tussen de 20 en 30 (met één kleine uitschieter naar boven), dus ondanks de daling, is men er niet extra angstig op geworden.

Kasper is een journalist met een hart voor crypto. Hij filtert het brede scala van nieuws en zorgt dat dit op een begrijpelijke manier terecht komt bij het publiek. Dit doet hij vaak met onderbouwing van technische analyses.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
  • Ik durf het bijna niet te zeggen, maar deze analyses zijn de beste

    20 september 2022
  • Kasper gaat morgen de koers weer in 1 ruk zakken. graag duidelijkheid

    20 september 2022