Bitcoin analyse: extreme angst op de markt

De weekly candle van bitcoin is matig gesloten. Er zijn nog geen sterke factoren die een voorspelling kunnen doen. Bitcoin er nog mooi uit, maar om bullish te blijven moet er nu iets gebeuren.

Er heerst angst

De markt is bang. Dit is goed te zien op de fear en greed index, een indicator die laat zien hoeveel angst of hebberigheid er is (deze is te vinden op de website van alternative.me). Afgelopen week liet deze indicator ‘normale’ angst zien, maar sinds vandaag geeft de indicator aan dat er ‘extreme’ angst heerst. Dit is een positief teken, aangezien hebberigheid meestal aan de bovenkant van een trend plaatsvindt, en angst aan de onderkant van een trend.

Doemscenario

Het allerbelangrijkste is dat de uptrend doorzet door nog een higher low te maken. Bitcoin leeft al eventjes in twijfel met een koers die op traag tempo neerwaarts beweegt. De prijs maakt lower highs op kleinere timeframes, waardoor de angst groter wordt voor een lower low.

De low van 4 december werd gezet rond 38.450 euro, en die prijs komt steeds dichterbij. Er kan al voorzichtig gekeken worden naar het resultaat als bitcoin hieronder weet te sluiten.

Stel dat bitcoin onder de 38.450 sluit, dan is het aannemelijk dat de prijs zich verder richting de gele zone beweegt. Deze zone is in het afgelopen jaar erg belangrijk geweest. Zoals te zien in bovenstaande chart, reageert de prijs erg vaak op dit gele vlak.

Dit doemscenario zal niet erg positief zijn op de crypto markt. Bitcoin moet daarvoor nog meer dan 15% zakken en zal de altcoins daarbij niet in het groen achter laten. Zoals velen al weten, neem bitcoin graag de hele markt met zich mee als hij daalt.

Een kleine uptrend kan bitcoin redden

Op grote timeframes, zoals bovenstaande afbeelding, is te zien dat de koers in een uptrend zit; er worden sinds dien nog steeds hogere highs en hogere lows gezet. Om deze trend door te zetten, moet bitcoin op dit moment wat actie ondernemen om geen lower low te maken.

Het zou mooi zijn als de volgende weekly candle wat positiever sluiten. Bitcoin laat sinds de all time high nog niet veel positieve signalen zien, dus hopelijk kan bitcoin een kleine uptrend starten, om de grote uptrend te redden.

Delen:

Kasper is een journalist met een hart voor crypto. Hij filtert het brede scala van nieuws en zorgt dat dit op een begrijpelijke manier terecht komt bij het publiek. Dit doet hij vaak met onderbouwing van technische analyses.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
  • De bear markt is over! Ik zag een groene candle!

    21 december 2021
  • Ondanks dat ik met je mee hoop op een stijging, verwacht ik van een analist dat hij/zij analyseert.

    23 december 2021

Deze site is gericht op de Nederlandse markt. Klik hier voor België.