Bitcoin analyse: herhaalt de koers 2019?

Bitcoin heeft eergisteren een kleine stijging laten zien. Het scenario waar ik in de analyse van dinsdag over sprak, leek in eerste instantie realiteit te worden. Helaas was de stijging maar een kleine korte opwaartse beweging, opgevolgd door een aantal rode candles. 

In de analyse van vandaag maken we een vergelijking tussen de huidige prijsactie en die van 2019. Toen toonde de grootste cryptomunt een vergelijkbare beweging: een bodemvorming, gevolgd door een harde stijging. Tijdens die opwaartse beweging was er ook een periode van ongeveer een maand waarin de koers zijwaarts bewoog, voordat deze naar boven uitbrak. Is de huidige koers momenteel in een vergelijkbare situatie?

Hoe staat Bitcoin ervoor?

Voordat we de vergelijking tussen het huidige moment en 2019 bespreken, bekijken we eerst de 4-uurs grafiek. Hierdoor kunnen we duidelijk zien waar de koers momenteel staat. De grafiek toont twee duidelijke bearish signalen.

Ten eerste is er een dubbele top. Bitcoin slaagde er tweemaal niet in om een candle te sluiten boven het prijsniveau van 23.800 dollar, wat resulteerde in dit bekende patroon . Dit is zeker geen bullish teken. 

Het tweede bearish signaal is het verlies van de groene ondersteuningslijn. Deze groene lijn was meer dan 19 dagen ondersteunend en er werden geen candles onder gesloten. Echter, gisteravond is dit veranderd: een rode candle brak de ondersteuning. Ook dit is geen positief teken.

Het ziet er dus alleen maar negatief uit?

Zoals eerder besproken in een van mijn analyses (bijvoorbeeld deze), verwachtte ik dat rode candles de toekomstige grafiek zouden waarschijnlijk domineren. Het verlies van de ondersteuningslijn op de grafiek kan het begin zijn van deze beweging. We moeten voorzichtig worden. De grootste cryptomunt staat er nu namelijk zwakker bij en een klein negatief nieuwtje kan de prijs honderden dollars laten dalen.

Is er ook een bullish scenario?

Het is mogelijk dat de Bitcoin koers de prijsactie van 2019 zal volgen, wat zeer positief zou zijn. Zoals eerder vermeld, bevindt de huidige koers zich op hetzelfde moment als in de eerste rode box op de grafiek hieronder.

Als de koers de beweging van 2019 herhaalt, dan staat Bitcoin op het punt om sterk te stijgen. In dit geval zou het blauwe scenario zich voltrekken en zouden prijsniveaus zoals 30.000 en 40.000 dollar in zicht komen.

De cruciale vraag is echter of geschiedenis zich op zo’n grote schaal herhaalt. In de afgelopen jaren hebben we wel gezien dat bepaalde bewegingen vergelijkbaar kunnen zijn met die uit eerdere cycli. Zo is de afwijzing van de 200 Day SMA, een indicator die het gemiddelde berekent van de laatste 200 dagkoersen van Bitcoin, een typisch teken voor het begin van een bearmarkt. Dit is in de afgelopen bearmarkten precies hetzelfde geweest. Dit zijn echter bepaalde indicaties die het begin van een bepaalde beweging inluiden. Volledige koersherhalingen gebeuren eigenlijk nooit.

Wat wil ik hiermee zeggen?

Houd er rekening mee dat elke cyclus uniek is. Als je de grafiek van de afgelopen jaren bekijkt, zul je zien dat elke bear – en bullmarkt heel verschillend zijn. In 2015 zag de bodem en de stijging er heel anders uit dan in 2019. Dit betekent dat het niet logisch is om te verwachten dat de koers de prijsactie van 2019 volledig zal herhalen. Geschiedenis herhaalt zich nooit precies, maar we kunnen er wel van leren. 

Hoofdredacteur gezocht

Lees jij deze artikelen met plezier en wil je graag bijdragen aan onze content? Wij zijn op zoek naar een nieuwe hoofdredacteur met een vlotte pen en een gedegen kennis van de cryptomarkt. Bekijk hier onze vacature en reageer direct!


Alexander studeert momenteel rechtsgeleerdheid en heeft een politieke achtergrond. Zijn interesse in crypto werd voornamelijk gewekt door het besef dat het huidige financiële systeem niet houdbaar is en op omvallen staat. De blockchain-technologieën kunnen oplossingen bieden.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
  • Elke keer zeggen jullie wat anders. Geloof je je zelf nog wel?

    9 februari 2023
  • haha koers wijzigt steeds mischien daarmee

    10 februari 2023