Bitcoin analyse: het kan vriezen of dooien

Dit is een uitdrukking die regelmatig toepasbaar lijkt te zijn op technische analyses. Dat doen we expres; we zijn immers geen financieel adviseur. Er worden altijd meerdere situaties geschetst en er wordt gesproken over ‘kansen’. Verschillende omstandigheden (o.a. nieuws uit Rusland, onzekerheid vanuit de FED) zorgden er vervolgens voor dat de vloer drijfzand werd. Welke kant wijzen de indicatoren momenteel op? Laten we kijken naar de grafieken, met de prijs in dollar.

40.000 dollar nu plafond

In dit redelijk uitgezoomde plaatje hierboven (dagelijkse grafiek), valt als eerste de zone op met in het midden de 40.000 dollar-grens. Dit was de hierboven beschreven vloer. Omdat we er doorheen zijn gezakt, kunnen we het vanaf nu als plafond beschouwen. Ook de paarse lijn is precies in dit gebied terechtgekomen. Deze lijn is de 500 EMA (Exponential Moving Average van de afgelopen 500 candles) en ook deze lijn ligt nu boven de huidige bitcoin prijs.

De bears hebben hun best gedaan en ze zijn rond de 0.786 fibonacci lijn even tot rust gekomen. Wellicht voeren ze de druk weer op om uiteindelijk rond de 29.400 dollar uit te komen. Iets om rekening mee te houden is dat, als het sentiment nog negatiever wordt, het 23.500 dollar niveau opgezocht gaat worden (zie zwarte pijlen). Die kans is echter niet heel groot.

Terug in trendkanaal

In de grafiek waarin elke candle voor één uur staat (hierboven), zien we een rustige afdaling naar de 40.000 dollar-grens. Dan volgt er een korte stijging om vervolgens met de neus naar beneden de grens te doorboren. Hiermee is de prijs weer in het trendkanaal terechtgekomen die al vanaf de all-time high, rond begin november, een rol speelt. Een verder daling is door de bulls met veel volume (hier niet te zien) gepareerd en dat geeft toch moed. Helemaal als je de forse opleving van gisteren bekijkt.

De prijs wordt als een magneet richting de blauwe lijn getrokken; het is de MA 100 (moving average van de laatste 100 candles). Ondanks dat deze lijn slechts een weergave van een gemiddelde is, wordt er door handelaren wel degelijk rekening mee gehouden (net zoals met de hierboven beschreven paarse lijn; de EMA 200). De volgende tree ligt rond de 36.700 dollar en dáárboven het -dalende- plafond van het kanaal (zie blauwe cirkels).

Nasdaq

Tot slot nog een grafiek van de Nasdaq: een grote Amerikaanse beurs waarop voornamelijk technologie-aandelen worden verhandeld. De correlatie met bitcoin -en de andere cryptocurrencies- is steeds duidelijker te zien. Het opwaartse trendkanaal is doorbroken, met een flinke daling tot gevolg. Daarna volgde een mooie stijging. Hey.. waar hebben we dat eerder gezien? 

Momenteel – de beurs is op het moment van schrijven gesloten – ligt de prijs op een steunpunt en het lijkt erop dat het voorlopig zal houden. Dat kan ervoor zorgen dat bitcoin op adem komt en wellicht wat groene candles laat zien. Mocht er positief nieuws omtrent crypto komen, bijvoorbeeld een groot bedrijf dat crypto gaat omarmen, dan zal het de bulls kracht geven om de weerstanden te doorbreken.

Het is goed om rekening te houden met de vele onzekerheden op het wereldtoneel en een plan te maken voor als het gaat vriezen en als het gaat dooien.


Annina verdiept zich al geruime tijd in de wereld van crypto en blockchain en is vastberaden om alles te weten te komen. Daarom duikt ze regelmatig in de wereld van Bitcoin, altcoins en alles daaromheen. Haar bevindingen vertaalt ze naar begrijpelijke artikelen, zodat ook jij snel op de hoogte bent.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
  • Evergrand China krijgt een bail out, de dagen ervoor zag je het zakken want men wist niet wat China aan die 300 miljard schuld ging doen.
    Dat is nu deels wel duidelijk, dus stijgt de boel weer.

    Geeft prima aan hoeveel Chinezen er blijkbaar vuistdiep in zitten.

    25 januari 2022