Bitcoin analyse: het scheelde niet veel

Deze week begon de week niet erg positief. Na een dip op maandag wist de koers wel weer een beetje te herstellen, en de prijs bleef vervolgens net onder de 17.000 dollar hangen. Wat kunnen we de komende dagen van Bitcoin verwachten?

Dit level moet Bitcoin heroveren

Om de Bitcoin koers te analyseren, pakken we eerst de vertrouwde wekelijkse grafiek erbij. Hierin staat elke candle voor 1 week. Deze wordt gebruikt om de koers op de lange termijn te voorspellen, omdat er erg veel informatie in één candle zit. Daarnaast is het beter om van grote (wekelijkse) naar kleine (4-uurs) periodes te kijken. De lange termijn koers bevat immers meer informatie dan de korte.

Als we hiernaar kijken zien we drie belangrijke (blauwe) zones die we meerdere keren hebben behandeld. Je ziet hier dat de koers vorige week tegen de middelste blauwe zone aan was gekomen, maar de verkopers namen de overhand op dit punt. Zoals ik vertelde in de analyse van vorige week, moest dit level heroverd worden om verder omhoog gaan. Helaas werd de koers hier tegengehouden en zakte Bitcoin terug.

Lager laagtepunt gemaakt

In dezelfde analyse van vorige week sprak ik over een positief scenario wat wellicht nog kon gebeuren. Daarvoor moest Bitcoin geen nieuw laagtepunt maken. Dit is inmiddels wel gebeurd, en om dat te laten zien pakken we de 4-uurs grafiek erbij.

De koers zit weer onder de blauwe zone waar Bitcoin werd afgewezen. Dit is normaal een slecht teken, omdat er op zo’n belangrijk punt meer verkopers dan kopers waren. Het bleef ook een tijdje spannend of Bitcoin ver onder de 16.678 dollar zou komen (onderste oranje lijn). Dit is niet gebeurd, maar de schade bleef beperkt.

Om nog echt een beetje positief te blijven, zou het mooi zijn om te zien dat Bitcoin toch weer een poging gaat doen om de blauwe zone in te gaan. Het meest belangrijke hierbij is dat er een candle boven het laatste hoogtepunt komt (waar Bitcoin is afgewezen). Dit is weergegeven als de bovenste oranje lijn op een koers van 18.199 dollar.

Gaat de koers nog omhoog?

Als Bitcoin hierboven kan komen, wordt het al helemaal feest als daarmee ook de blauwe zone in zijn geheel wordt heroverd. In dit geval laat Bitcoin een mooie ondersteuning achter als het vanuit hier door zal zakken. Helaas is er op dit moment niet heel erg veel reden om dit te zien gebeuren, maar hopen mag altijd.

Tot die tijd is het weer zaak dat Bitcoin geen nieuwe laagtes maakt. Het liefste zien we een periode van zijwaartse beweging of natuurlijk een stijging. Hopelijk zijn er volgende keer dus meer kopers dan verkopers rond de 18.000 dollar.


Kasper is een journalist met een hart voor crypto. Hij filtert het brede scala van nieuws en zorgt dat dit op een begrijpelijke manier terecht komt bij het publiek. Dit doet hij vaak met onderbouwing van technische analyses.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
 • Hoi Kasper, genoeg lijntjes. wanneer gaat de koers naar 0 bewegen?:)

  21 december 2022
  • In principe nooit. Er is altijd wel iemand die wil kopen.

   21 december 2022
 • Wat een hoop gelul weer

  22 december 2022
 • helga je hebt gelijk. alle ” technische ” analisten die in een grafiek een trendkanaal menen te kunnen analyseren waarmee ze de koersontwikkeling kunnen voorspellen zijn complete randdebielen , evenals volgers die dit serieus nemen.
  alle mensen die in dit grootste en briljante piramidespel hebben geïnvesteerd kunnen enkel hopen dat er na hen nog meer hersenloze stumpers intuinen. de intrinsieke waarde is en blijft 0
  daar kan hoop, geloof en vermetel vertrouwen niets aan veranderen.

  23 december 2022