Bitcoin analyse: indicatoren ondersteunen opwaartse beweging niet

Het is alweer een tijd geleden dat de grootste cryptomunt een significante beweging maakte in een van beide richtingen. De koers hangt al weken tussen de 18.000 en 21.000 dollar en lijkt maar geen richting te kiezen.

De afgelopen dagen zagen we iets groen op de grafiek, maar deze beweging wordt nu alweer een halt toegeroepen doordat Bitcoin weerstand ondervindt van een oplopende weerstandslijn. Deze weerstandslijn is onderdeel van een patroon waar we vandaag een blik op werpen: een bearflag. Zoals de naam al doet vermoeden is dit patroon nogal bearish. 

Het tweede onderwerp dat ik vandaag bespreek gaat over het volume. Deze indicator is een afspiegeling van alle trades tijdens een specifieke tijdsperiode. Zo kleurt de volume indicator rood zodra de verkopen de overhand hebben en groen wanneer het aantal aankopen stijgt. Zoals ik al vaker heb benoemd, is het heel belangrijk dat het volume de trend ondersteunt. De prangende vraag is daarom of dat het geval is bij de stijging van de afgelopen dagen. Hierover later meer.

Bearflag

We pakken nu eerst de dagelijkse grafiek erbij. Zoals je ziet, beweegt Bitcoin in een zijwaartse trend waarbij de groene box het meest belangrijk is. Elke opwaartse beweging hield geen stand, en zorgde dat de koers opnieuw in de groene box terecht kwam.  Ook nu weer laat Bitcoin een stijging zien vanuit deze ondersteuning, en doet het een poging om los te komen van de zijwaartse trend om nieuwe hoogtes te laten zien. 

BTC/USD 1D

Blijft de ondersteuning intact, dan kan er opnieuw een poging gedaan worden om de weerstandslijn te doorbreken. Toch moeten we niet vergeten dat een bearflag bearish is, en dat de koers bijna altijd naar beneden uitbreekt. In dat geval is de eerstvolgende ondersteuning uiteraard de bekende groene box.

Maar deze stijging lijkt halt geroepen te kunnen worden door de bearflag die tevoorschijn is gekomen. De koers maakt steeds hogere hoogtepunten en hogere dieptepunten, waarbij de twee lijnen duidelijk worden: een rode weerstandslijn en een groene ondersteuningslijn. Tot nu toe lijkt de rode lijn nog teveel weerstand te geven, en lukt het Bitcoin nog niet om uit dit patroon te breken. Het is daarom heel goed mogelijk dat de koers nu terug beweegt naar de groene lijn en deze test als ondersteuning. 

Volume

Zoals ik in de inleiding al aankaartte, is het heel belangrijk dat een trend ondersteund wordt door volume. Om de relevantie van de volume indicator in beeld te brengen, heb ik de grafiek hieronder erbij gepakt en met pijlen het een en ander aangegeven. 

BTC/USD 1D

De blauwe pijlen op de koers zijn de opwaartse bewegingen. Een opwaartse beweging moet ondersteund worden met oplopend volume, omdat dit aangeeft dat steeds meer investeerders overtuigd zijn dat de Bitcoin koers hoger zal gaan bewegen en zullen zij Bitcoin kopen. Maar zoals je ziet, heeft elke blauwe pijl aflopend volume: het volume ondersteunde de trend niet. Het gevolg hiervan zie je bij de zwarte pijlen. Geen enkele opwaartse beweging hield stand … 

Hoe zal de huidige stijging dan stand kunnen houden met zulk aflopend volume?


Alexander studeert momenteel rechtsgeleerdheid en heeft een politieke achtergrond. Zijn interesse in crypto werd voornamelijk gewekt door het besef dat het huidige financiële systeem niet houdbaar is en op omvallen staat. De blockchain-technologieën kunnen oplossingen bieden.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.