Bitcoin analyse: interessante beweging op de grafiek na slecht nieuws over inflatie

Toen gisteren de inflatiecijfers van de Verenigde Staten bekend werden, zakte de bitcoin koers in enkele seconden zo’n 5%. Grotendeels was dit omdat de inflatie een stuk hoger bleek te zijn dan men verwachtte. Onverwachte wendingen hebben meestal een behoorlijke impact op de koers, en daar is gisteren een duidelijk voorbeeld van. 

Short squeeze

Zoals je hieronder op de grafiek ziet, duurde het echter niet lang voordat de koers in de uren hierna weer herstelde van de neerwaartse beweging. Met slecht nieuws over aanzienlijke hoge inflatie in de VS, zou je niet verwachten dat de koers binnen een aantal uur herstelt. Het is dus heel goed mogelijk dat het hier gaat om een “short squeeze”. Kort gezegd betekent dit dat er een sneeuwbaleffect is op de stoplosses van traders die short gegaan zijn. 

BTC/USD 5M

Allereerst: wat is short gaan? Goed om te weten is dat je bitcoin niet alleen direct kan kopen en verkopen. Net als op de aandelenmarkt is het ook mogelijk om te speculeren op de koers. Je kan bijvoorbeeld gokken op een koersstijging, in dat geval sluit je een longpositie af. Maar je kan ook gokken op een daling van de koers, en dat heet een shortpositie. Wanneer traders een short positie afsluiten, dan plaatsen de meesten ook een stoploss. Dit is een level waarbij ze ervan overtuigd zijn dat wanneer de koers boven dit level uitkomt, dat het verstandig is om de positie te sluiten om zo het verlies minimaal te houden.

Het level waarbij de traders een stoploss plaatsen wordt uiteraard bepaald aan de hand van een technische analyse. Maar wanneer veel traders dezelfde analyse maken en op hetzelfde level een stoploss plaatsen dan kan dit tot een domino effect leiden wanneer de koers op dit level komt. Dit omdat dit ervoor zorgt dat er heel veel shortposities op hetzelfde moment gesloten worden. Hierdoor beweegt de koers omhoog en zal het nog meer stoplosses triggeren. Dat zorgt weer voor meer stijging en meer shortposities die gesloten worden. Dit domino effect wordt ook wel een short squeeze genoemd. (een uitgebreide uitleg over een short squeeze kun je hier vinden)

Opwaarts kanaal

Dan is het nu tijd om iets meer uit te zoomen, en van de 5-minuten grafiek naar de 4-uurs grafiek te switchen. Bitcoin beweegt al ongeveer een maand zijwaarts tussen de rode en groene box. De rode box laat nog steeds aanzienlijke weerstand zien, en ook de groene box (de ondersteuning) is nog steeds intact. Deze zijwaartse trend noemen we de ‘beslistijd’. De kans is groot dat de koers binnen korte tijd een beslissing zal maken welke richting deze op wil gaan.

BTC/USD 4H

De kans dat we meer neerwaartse beweging gaan zien is sterk aanwezig. We zien namelijk dat de koers in een opwaarts kanaal beweegt en dat is niet de eerste keer dat dit gebeurt dit jaar. De vorige twee keren dat er een opwaarts kanaal te zien was op de grafiek, zagen we niet lang daarna de ondersteuning het begeven en kwamen er meer rode candles tevoorschijn. Is dit het geval, dan kunnen we een kleine ondersteuning verwachten rond de 16.000 dollar. (16.000 euro) Maar een echte sterke ondersteuning ligt nog een stuk lager, namelijk rond de 13.900 dollar. (13.900 euro)

Delen:

Toon is hoofd Marketing & Communicatie bij BLOX. Zo nu en dan maakt hij er graag de tijd voor vrij om een bijdrage te leveren aan deze nieuwssite. Toon schrijft dan vooral over de opmerkelijke gebeurtenissen en zet zijn overtuigingskracht in om bitcoin onder het grote publiek bekend te maken. Hij was onder meer te gast bij NOS, RTLZ, De Telegraaf, FD, Marketingfacts, BNR, Quote, Satoshi Radio en Bitcoin Magazine.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
  • Weet jij eigenlijk wel waarover hij spreekt? Als de koers zakt maken short sellers net winst in plaats van verlies. En als short sellers veel verlies zouden maken, dan worden hun posities gesloten met een buy. Dit soort fundamentele kennis zou je moeten hebben vooraleer je zulke foutieve analyses de wereld in stuurt. Als ik de hoofdredacteur was van btcdirect, dan stuurde ik je meteen wandelen.

    16 juli 2022