Bitcoin analyse: is deze opwaartse beweging houdbaar?

De afgelopen dagen zorgde de beweging van de bitcoin koers voor veel enthousiasme in de markt. De koers schoot omhoog en brak verschillende belangrijke weerstanden. Deze beweging leek ook ondersteund te worden door het volume.

Het volume nam toe naarmate de koers verder omhoog bewoog. Dat betekent dat veel investeerders bitcoin kochten, en overtuigd waren dat de koersbeweging een blijvend was. De grafiek laat de afgelopen uren echter weer wat rode candles zien. Het lijkt er zelfs op dat bitcoin terug is in de bearflag. 

Bearflag en 50DMA

In deze analyse wil ik inzoomen op de houdbaarheid van de opwaartse beweging die bitcoin de afgelopen dagen liet zien. Dit aan de hand van een koerspatroon, een belangrijke indicator en een terugblik in de ‘koersgeschiedenis’. 

Allereerst is het goed om de dagelijkse grafiek erbij te pakken. Zoals je ziet creëerde de koers de afgelopen weken een bearflag. Dit patroon kenmerkt zich door hogere hoogtepunten en hogere laagtepunten. En zoals u kan raden heeft een bearflag een bearish koersdoel. 

De koers liet eergisteren een uitbraak naar boven zien, wat voor veel verbazing bij investeerders zorgden. Gigantische weerstand levels werden met een paar groene candles verbroken. 

BTC/USD 1D

Ook schoot de koers door de weerstand van de 50DMA: 50 Day Moving Average. Dit is een indicator die de dagkoersen van de afgelopen 50 dagen pakt, en dan het gemiddelde neemt. Momenteel staat de 50DMA op de 22.820 dollar. 

Momenteel test de koers deze oranje lijn als ondersteuning. Het zou positief zijn wanneer bitcoin de dag-candle boven deze lijn sluit. Op die manier kunnen vanaf daar nieuwe groene candles hun weg vinden naar boven.

Toch moeten we niet vergeten dat de koers terug is in de bearflag, en dat is niet bepaald bullish. In het meest positieve geval sluit bitcoin de dag-candle boven de weerstand van deze bearflag (rode lijn). Echter, de kans hierop is niet al te groot. De rode lijn heeft de afgelopen weken namelijk bewezen behoorlijke weerstand te bieden. Wanneer de koers niet boven deze lijn uitkomt, dan is het heel goed mogelijk dat bitcoin helemaal terug beweegt richting de groene lijn (de ondersteuning). Dit betekent dat bitcoin een aantal duizend dollar in zou moeten leveren. 

Koersgeschiedenis

Laten we dan nu even uitzoomen op de grafiek en de koersgeschiedenis erbij pakken. Van geschiedenis kan je vaak veel leren. En dat geldt ook voor koersgeschiedenis bij markten zoals bitcoin. Zoals je weet zagen we de afgelopen dagen een mooie beweging naar boven, maar vergeet vooral niet dat dit van alle tijden is. 

In de afbeelding hieronder heb ik 4 andere situaties erbij gepakt waarbij precies dezelfde beweging plaats vond. De koers liet een paar mooie groene week-candles zien. Echter was dit in deze situaties van korte duur. Ongetwijfeld werden veel mensen gigantisch bullish toendertijd. Maar werden niet lang daarna teleurgesteld. 

Dit wil niet zeggen dat dit ook precies nu zo zal gebeuren. Maar de les die we hieruit kunnen leren is dat we vooral rustig en niet te enthousiast moeten worden wanneer de koers een aantal procent omhoog beweegt.

BTC/USD 1W
Delen:

Toon is hoofd Marketing & Communicatie bij BTC Direct. Zo nu en dan maakt hij er graag de tijd voor vrij om een bijdrage te leveren aan deze nieuwssite. Toon schrijft dan vooral over de opmerkelijke gebeurtenissen en zet zijn overtuigingskracht in om bitcoin onder het grote publiek bekend te maken. Hij was onder meer te gast bij de Telegraaf, Marketingfacts, Satoshi Radio, Frankwatching en Bitcoin Magazine.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
  • Btc gaat dit jaar nog tussen de 60 en 80 duizend afsluiten!

    23 juli 2022