Bitcoin analyse: is dit de ‘crypto-winter’?

Gisteren is de week afgesloten en op de week-grafiek is er sprake van een bearish trend. Het plafond bleek te sterk en de prijs van bitcoin is door een aantal vloeren gezakt. Mijns inziens wordt deze trend door nieuws gedreven omdat er met de basis van bitcoin – en de grootste altcoins – niets is veranderd.

Uiteraard speelt de Oekraïne problematiek een hoofdrol. Vitalik Buterin (mede-oprichter van de Ethereum blockchain) heeft ondertussen het woord ‘crypto-winter’ in de mond genomen. Toch is het niet allemaal kommer en kwel. Laten we kijken naar de grafieken, met prijzen in dollars.

Positief wordt negatief

In de grafiek waarin elke candle staat voor één week zien we vanaf de top (begin november) dat de dalen die elkaar opvolgen steeds lager zijn en dat geldt ook voor de pieken. Na het dal van vier weken geleden ging de prijs omhoog, hetgeen resulteerde in twee groene candles. Maar, vorige week schreef ik over de pin bar (een candle met een smal lichaam met aan de bovenkant een lange lont waardoor het eruit ziet als een speld) die weinig goeds voorspelde. Het bleek een nieuwe piek, die lager is dan de vorige. Deze betreffende candle, plus de laatste afgesloten candle, geven aan de bovenkant afwijzing aan. Tot voor kort leek het doel nog om richting de 50.000 dollar te gaan, momenteel likken de bulls hun wonden en is de prijs zelfs door de 40.000 dollar (35.200 euro) heen gezakt.

Dubbele top uitgespeeld?

Als we iets inzoomen en kijken naar de dag-grafiek, dan zien we een flinke daling na de dubbele top. Het bearish ‘dubbele top patroon’ had een koersdoel van rond de 38.700 dollar (34.000 euro). De prijs is het afgelopen weekend zelfs iets lager gekomen en is daarbij afgeketst op de vloer (hieronder te zien als de rode balk). Als deze vloer niet houdt, dan ligt eronder een trendlijn (zwarte lijn).

Eind juli 2021 lag deze lijn op 29.300 dollar en de laatste keer dat de lijn getest werd lag de prijs op zo’n 35.000 dollar. Mocht het sentiment dusdanig negatief worden dat de prijs er doorheen zakt, dan zal het prijsniveau van eind juli 2021 weer in zicht komen.

Als de lijn wél houdt, dan is het een bevestiging dat de bodem rond 23 januari bereikt is. Interessant om in de gaten te houden!

Kopers staan klaar

Op de korte termijn, de grafiek van één uur, zien we dat de prijs heen en weer schommelt tussen twee de 50 EMA (blauw) en de 20 EMA (rood). EMA staat voor Exponential Moving Average en het is een lijn die berekening maakt van de candles ervoor, waarbij de laatste candles zwaarder meetellen. Op zich kunnen beide lijnen als steun en weerstand dienen maar gezien het negatieve sentiment zal eerder de rode lijn naar beneden toe doorkruist worden. Toch zullen er in het gebied van de rode zone ook voldoende kopers klaarstaan die vanaf 38.100 (33.540 euro) zullen instappen.

Samengevat: de algemene trend is momenteel bearish. Maar het geloof in bitcoin en vele andere cryptocurrency’s blijft sterk.

Wellicht goed om te weten is dat de twee stablecoins USDT en USDC een gecombineerde marktkapitalisatie van meer dan 130 miljard dollar hebben. Ze staan momenteel op plek 3 en 5 als de grootste cryptovaluta’s en groeien snel. Aan de ene kant komt het doordat men cryptocurrency’s verkoopt voor deze stablecoins (die dus niet worden omgeruild voor dollars of euro’s). Aan de andere kant worden er meer van deze coins gekocht. Dit kan betekenen dat investeerders aan de zijlijn zitten te wachten op een seintje om in te stappen. Als dat gebeurt, dan kan het weer snel omhoog gaan.


Annina verdiept zich al geruime tijd in de wereld van crypto en blockchain en is vastberaden om alles te weten te komen. Daarom duikt ze regelmatig in de wereld van Bitcoin, altcoins en alles daaromheen. Haar bevindingen vertaalt ze naar begrijpelijke artikelen, zodat ook jij snel op de hoogte bent.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
  • Uhm hij is alweer onder de 35500 vriend. Zo sterk is het geloof en de planfonds

    21 februari 2022
    • Jij kijkt in euro’s, vriend

      21 februari 2022
      • Ja dus, dat is ook de bedoeling jongen

        21 februari 2022
        • Hij wil dollars zien. Dan is het bedrag hoger. Hoe kun je jezelf bedotten zeg!

          21 februari 2022
  • Als de bitcoingekte over is, dan wordt de waarde zichtbaar
    Economisch gezien is bitcoin een enorme bubbel. Dat geldt ook voor vergelijkbare cryptomunten. Het is Tulpenmanie. Dat was een hausse in de tulpenhandel, die rond 1635 in Nederland speelde. Het was de eerste bubbel, zoals we die nu wel meer kennen. Op een gegeven moment was een tulp evenveel waard als een grachtenpand. Daar was geen enkele reden voor, zoals er ook nu geen enkele reden voor is dat een bitcoin zoveel geld waard is. En zoals dat ging met de tulpen, zo zal ook de waarde van de bitcoin kelderen.
    Het doet ook denken aan de internetgekte rond 2000, toen aandelen in van alles wat met communicatie en internet te maken had enorm stegen, en iedereen ging beleggen in het ‘nieuwe goud’, maar waarvan de waarde als een zeepbel uit elkaar spatte. Zelfs een aandeel van een gerenommeerd bedrijf als KPN ging bijvoorbeeld van een hoogtepunt van 43 euro in 2000 naar een dieptepunt van 1,40 euro in 2001.
    Mensen die op een laat moment instapten, raakten bijna al hun geld kwijt. Daar kunnen we eigenlijk niet mee omgaan, we zijn gewend dat een belegging een zekere waardevastheid heeft. Je huis is enigszins waardevast, en de meeste beleggingen verliezen niet zo drastisch hun waarde als een aandeel tijdens een beursgekte, zoals gebeurde met de tulp, en zoals ook bitcoin dat zal gaan doen.
    Dergelijke bubbels drijven op wat de theorie van the greater fool heet; de hoop dat er altijd wel een grotere gek is, die bereid is om meer te betalen dan jij voor het aandeel dat je zojuist hebt gekocht. En geef mensen eens ongelijk, de waarde van de bitcoin is zo ontzettend gestegen dat als je er in het begin een paar honderd euro in geïnvesteerd had, je nu je huis had kunnen afbetalen. Ook ik denk wel eens: ‘Had ik maar..’ Precies dat is de hebzucht en fear of missing out die zorgt voor de bubbel waar de bitcoin nu in zit. Mensen begrijpen niet goed wat het is, en gevoed door de succesverhalen die je overal leest en hoort, stappen ze in.
    Maar nogmaals: dat zal niet zo blijven. Een belangrijke reden daarvoor is dat bitcoin geen bruikbaar betaalmiddel is. Er worden wel oplossingen bedacht om de bitcoin als betaalmiddel interessanter te maken, maar voorlopig is het nog niet zover. Geld moet aan een aantal voorwaarden voldoen, waar bitcoin en andere cryptomunten (nog) niet aan voldoen.
    Zo moet het een zekere constantie hebben, de waarde moet niet te veel fluctueren. Als ik iets van jou koop, moet jij er zeker van zijn dat de munten die ik jou betaal, enigszins waardevast zijn. Jij moet erop kunnen vertrouwen dat dat geld de waarde blijft vertegenwoordigen van datgene dat je verkocht hebt. De enorme fluctuaties in de waarde van bitcoin, zoals regelmatig blijkt, maken wel duidelijk dat bitcoin die constantie niet heeft.
    De bitcoin is eerder te vergelijken met goud, dan met geld. Van geld kun je goud kopen, maar van goud geen producten. Je moet het goud verkopen, en van de euro’s die dat oplevert, kun je weer producten kopen. Goud heeft tenminste nog een intrinsieke waarde, voor sieraden of industrieel gebruik. Een bitcoin is alleen maar een stukje code. Als er straks geen gek meer is die jouw stukje code om wil wisselen voor euro’s, dan heb je er niets aan.
    Veel interessanter dan de bitcoin, is het systeem waar het op draait: de blockchain. Als de bitcoingekte over is, is dat de kracht die blijft. Er zijn mensen die zeggen dat waar het internet het protocol is voor communicatie, blockchain dat is voor vertrouwen. Bitcoin is eigenlijk een denkexperiment, een geldexperiment dat onderzoekt of via blockchain een decentraal betaalsysteem te bouwen is – en daarin is het zeer succesvol.
    De blockchain is de boekhoudtechnologie waar de bitcoin op draait. Het mooie van dat systeem is dat het decentraal is, er komt geen centrale toezichthouder aan te pas. Het is open source en voor iedereen inzichtelijk. In het geval van de bitcoin is er bijvoorbeeld een lijst waarop alle transacties die ooit met de valuta gedaan zijn, terug te vinden zijn.
    Gecodeerd, dus niet te herleiden tot een specifiek persoon. Zo zorg je ervoor dat er niet gefraudeerd kan worden. Er zijn echter voldoende voorbeelden dat hackers hun slag konden slaan en er met de buit vandoor gingen. Dan sta je met lege handen.
    In het geval van bitcoin draait het systeem om geld, maar het kan ook gaan om contracten, informatie over identiteiten, of een elektronisch patiëntendossier dat daadwerkelijk niet te hacken is, omdat de gegevens in verschillende blocks is opgeslagen. Daar kunnen toepassingen op gebouwd worden waarin jij zelf kunt kiezen met wie je welke gegevens deelt of niet.
    Zo word je zelf weer eigenaar van je data. Dat is de revolutionaire belofte van de blockchain, en de eigenlijke waarde van een van zijn eerste experimenten: de bitcoin.

    21 februari 2022
    • De vergelijking met de Tulpenmanie slaat nergens op, want die duurde slechts een aantal maanden

      21 februari 2022
      • Misschien terug naar school? Geschiedenis? Wel iets hoger dan de lagere school!

        21 februari 2022
        • welke school ???
          enkele maanden : eind 1636 tot mei 1637 …

          22 februari 2022
        • school ?
          Mart’s opmerking is correct…
          eind 1636 to mei 1637

          22 februari 2022
          • Kun je nagaan. Een paar maanden zorgden voor een enorme financiele chaos. Bitcoin is al jaren aan het aanmodderen. De gevolgen kunnen mogelijkerwijs nog ernstiger zijn.

            23 februari 2022
    • Beste mensen, dit is de enige en juiste analyse. Zonder afbreuk te willen maken op je post, geef ik graag nog een paar kleine aanvullingen. Bitcoinbeleggers rekenen niet alleen op een “greater fool”, maar op meerdere greater fools. Vaak wordt er gerefereerd naar het feit dat Bitcoin een vorm van piramidespel is en dat is het ook ergens. Het aantal mensen die later instappen moet steeds talrijker zijn om de rentabiliteit te waarborgen die de vorige instappers voor ogen hebben. Meer nog, nieuwe instappers (lees: greater fools) moeten exponentieel stijgen en daar heeft de mens het enorm moeilijk mee om dat correct in te schatten. Een bekend voorbeeld is “de koning en het schaakbord”. Een ander voorbeeld, veel actueler, zijn de verschillende overheden die steeds te laat reageren op de exponentieel stijgende coronacijfers en daardoor veel strengere maatregelen moeten treffen. De harde conclusie is dat het aantal greater fools niet snel genoeg zal stijgen in de toekomst. De wereldbevolking stijgt met ongeveer 1% per jaar en dan vooral in werelddelen waarin het financieel vermogen gemiddeld lager ligt. Bovendien treedt er in de westerse wereld een zekere verzadiging op. Met het argument dat crypto bij de brede bevolking nog niet gekend is, kan ik dan ook niet akkoord gaan. Alle potentiële bellegers hebben ondertussen wel van bitcoin gehoord. De marketingmachine van crypto.com bijvoorbeeld is nooit gezien: Super Bowl, F1, Hollywood-acteurs, … De laatste believers zijn er ongeveer nu wel ingestapt. Ik ga zeker niet beweren dat Bitcoin in de toekomst niet meer zal stijgen, maar ik vrees wel voor de HODLers onder ons dat men op een punt is gekomen dat de meerderheid van de beursindexen steevast een hogere jaarlijkse rentabiliteit zullen behalen. Dat beseffen trouwens de weinige vermogensbeheerders die momenteel Bitcoin aanhouden. Deze doen dan er dan ook alles aan om toch nog een zekere rentabiliteit te behalen en deinzen er niet voor terug om onrealistisch hoge prijsvoorspellingen te “onderbouwen” met bedenkelijke analyses. Dergelijke marktmanipulatie getuigt nogmaals het immoreel gedrag van sommige vermogensbeheerders. De achterliggende blockchain-technologie van Bitcoin is overigens wel veelbelovend, maar dat had poster WS al duidelijk gemaakt.

      24 februari 2022
      • @Jan Peeters: Heldere reactie. Zou zo maar kunnen dat de ”volhouders” het totaal niet met je eens zijn. Ik wel trouwens.

        24 februari 2022
  • Serieuze vraag, gaat het nog stijgen of is het over en uit met de crypto zooi

    21 februari 2022
  • Jullie artikelen zijn echt niet te volgen omdat jullie constant dollar en EUR door elkaar gebruiken, de balngrijkste cijfers in euro noemen en de app louter euro gebruikt en niet in te stellen is op dollar. Doe hier svp wat aan, anders heb ik er niks aan.

    22 februari 2022
    • Hoi Casper!

      Ik snap dat dit verwarrend kan zijn, maar dat doen we voor een reden. De crypto markt kijkt namelijk naar de dollar als het gaat om analyses. Dat komt omdat het een internationale markt is, en alleen Europeanen naar de euro kijken. Het heeft dus weinig zin om een analyse los te laten op een euro-grafiek. Vandaar dat we de analyse in dollars doen en de prijzen erbij vermelden in euro’s.

      Groet,
      Kasper Wienk

      22 februari 2022