Bitcoin analyse: is er een bodem in zicht?

Bitcoin staat 8 dagen op een rij diep in het rood. Alleen gisteren al maakten we een gigantische smak naar beneden van meer dan 15%. Zulke langdurige en heftige dalingen zijn voor geen enkele investeerder positief, maar vooral ook voor beginnende investeerders kan het voor veel twijfel in de markt zorgen.

Gaat bitcoin ooit weer terug naar boven? Hoewel ik geen glazen bol heb, zijn er toch zeker redenen om te geloven dat we op of heel dicht bij de bodem zijn. Laten we erachter komen door de koersen erbij te pakken.

Zijwaartse trend

Allereerst zullen we gaan kijken naar de 4-uurs grafiek. Vanaf begin mei zitten we in een zijwaartse trend waarbij we tussen de groene box (de ondersteuning) en de rode box (de weerstand) bewegen. Bij de groene pijlen zie je dat we twee keer probeerden om door de rode box heen te komen en ruimte te maken voor een kleine rally, maar het bleek slechts van korte duur.

Nog geen dag later zaten we namelijk al weer in de zijwaartse trend, waar we niet lang in verbleven. Kort hierna verloren we de ondersteuning en momenteel staat 1 bitcoin gelijk aan ongeveer 23.000 dollar (22.000 euro). Laten we de wekelijkse grafiek erbij pakken voor meer informatie over bodemvorming.

Twee bodemindicatoren

Tien van de elf afgelopen weken zijn in het rood gesloten, en ook deze week staat vol in het rood. Na al die weken in een neerwaartse trend is het tijd voor een bodem zou je zeggen. Om hier meer informatie over te kunnen geven, heb ik in deze grafiek twee indicatoren aangezet.

Allereerst de rode lijn. Dit is de 200WMA: 200 Week Moving Average. Dit is een indicator die alle bitcoin weekkoersen van de afgelopen 200 weken bij elkaar optelt, en dan het gemiddelde neemt. Momenteel staat de 200WMA rond de 22.350 dollar (21.400 euro). Dit betekent dus dat de gemiddelde koers van de afgelopen 200 weken 22.350 dollar is.

200 en 300 WMA

Heel gaaf, maar wat kun je ermee? In de geschiedenis van bitcoin zien we enkele keren terug dat deze lijn als ondersteuning gebruikt wordt, maar ook cruciaal is voor bodemvorming. Zoals je in de afbeelding hierboven ziet, hebben we in 2015 maar ook in 2018 op deze lijn een bodem gevormd. De prangende vraag is dus nu ook of we dit jaar hetzelfde gaan zien.

Als dit het geval is, dan zijn we heel dichtbij een bodem voor bitcoin en kunnen we hier de komende weken een bodem zien vormen. Als we echter doorzakken naar beneden en de week sluiten onder de 200WMA, dan is het mogelijk dat we al snel naar de groene lijn gaan.

De groene lijn is de tweede indicator en dit is de 300WMA: 300 Week Moving Average. Precies hetzelfde principe als de 200WMA, maar dan de gemiddelde bitcoin koers van de afgelopen 300 weken. Deze indicator hebben we eens eerder als ondersteuning gebruikt, namelijk in 2020 tijdens de coronadip.


Toon is hoofd Marketing & Communicatie bij BLOX. Zo nu en dan maakt hij er graag de tijd voor vrij om een bijdrage te leveren aan deze nieuwssite. Toon schrijft dan vooral over de opmerkelijke gebeurtenissen en zet zijn overtuigingskracht in om bitcoin onder het grote publiek bekend te maken. Hij was onder meer te gast bij NOS, RTLZ, De Telegraaf, FD, Marketingfacts, BNR, Quote, Satoshi Radio en Bitcoin Magazine.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
  • Tip voor beleggers, doe zelf onderzoek en luister nooit naar zogenaamde analisten. Er is er niet 1 die het echt weet en de achteraf gemaakte analyses kun je op velerlei manieren uitleggen. Volg alleen de actuele “price action”, daar zit alles in verwerkt. Wil je enigsinds veilig instappen in crypto’s vergeet dan de BTC en kijk eens naar de LTC, die heeft zijn bodem reeds bereikt en die stijgt bij herstel van de markt net zo hard als de BTC. Happy Trading.

    15 juni 2022