Technische analyse: Bitcoin kan terug naar 7.500 dollar of eindelijk door 10.000 breken maar is afhankelijk van Dow Jones, Nasdaq

Gisteren leek bitcoin even uitgebroken en konden we weer dromen van een koers boven 10.000 dollar (8.872 euro). De koers zakte daarna snel terug. Die beweging stond niet op zichzelf, maar lijkt te komen door de samenhang tussen bitcoin en andere markten. In deze analyse kijken we daarom niet alleen naar de koers van bitcoin, maar vergelijken we de bitcoin koers ook met die van de aandelenmarkt en van goud.

Terug bij af

Je kijkt hieronder naar de bitcoin koers van juni tot en met nu. De grafiek is uitgedrukt in dollars, elke candle op de grafiek stelt vier uur voor.

Gisteren brak de koers uit de blauwe trendlijn. Daardoor leek het alsof de dalende trend voorbij was. Maar het was een fake-out, de prijs keerde snel terug tot net boven de groene ondersteuning rond 9.000 dollar (7.980 euro).

Bitcoin staat voor grote beweging

De bitcoin prijs maakt steeds kleinere bewegingen. Na zo’n lange periode van relatieve rust volgt er vaak een grote koersbeweging. Maar welke kant gaat het op? Niet alle analisten zijn even positief. Zo verwacht trader Josh Rager dat bitcoin binnenkort flink in waarde kan gaan dalen.

Hij deelde onderstaande grafiek op Twitter met het volgende commentaar erbij: “Twee bewegingen van ongeveer 3.000 dollar tot boven 10.000 dollar. Beide bewegingen met een compressie bij de top. Wat denk je dat er hierna gaat gebeuren?”

Op de grafiek van Rager zie je dat de koers van bitcoin beweegt in een driehoek. Als de koers aan de bovenkant uitbreekt uit zo’n driehoek, is dat juist positief. Het koersdoel is dan het verschil tussen de boven- en onderkant bij de ‘opening’ van de driehoek, aan de linkerkant. Een uitbraak aan de bovenkant kan op die manier leiden tot een stijging naar 10.900 dollar (9.664 euro). Maar gaat het de andere kant op, dan daalt de koers naar 7.500 dollar (6.650 euro). 

Bitcoin nog steeds de beste activa van 2020

Maar hoe doet bitcoin het eigenlijk in vergelijking met andere markten? Dat zie je op de grafiek hieronder. Bitcoin is in het groen afgebeeld, de S&P 500 (Amerikaanse aandelenmarkt) in het zwart, en de goudkoers in het oranje. Over heel 2020 presteert bitcoin nog steeds het best. Maar bitcoin wordt op de voet gevolgd door goud, die ook stabiel prima presteert.

Kijk je over heel 2020, dan lijkt bitcoin zijn eigen weg te gaan. Maar zoomen we in naar de afgelopen maanden, dan zien we eigenlijk niet veel verschil tussen de drie markten. Zowel bitcoin als de S&P-500 en goud bewegen vrijwel hetzelfde. Vooral de eerste dagen van juli lijken de drie koersen wel erg veel op elkaar.

Hoewel we bitcoin graag omschrijven als een ongecorreleerde activa, moeten we dus ook met een schuin oog de andere markten in de gaten houden. Een onverwachte gebeurtenis, bijvoorbeeld een tweede coronagolf, kan wellicht flinke impact hebben op alle markten.

Wat gaat de bitcoin koers op korte termijn doen?

Eigenlijk beweegt de koers al sinds mei zijwaarts, het is moeilijk om een duidelijke trend te ontdekken. In de komende dagen verwachten we dat de bitcoin koers in dezelfde bandbreedte blijft bewegen. Aan welke prijzen moet je dan denken? We beschrijven twee scenario’s: bullish (positief) en bearish (negatief).

Bullish

Stijgt bitcoin? Dan vindt de prijs waarschijnlijk weerstand op 9.500 dollar (8.423 euro), de groene balk op de grafiek. Sinds medio juni is de prijs nauwelijks boven dit niveau gekomen.

Bearish

Maar als de koers onder de oranje balk op 9.000 dollar (7.980 euro) zakt, dan wordt 8.700 dollar (7.710 euro) het volgende steunpunt. Sinds mei is bitcoin nog niet onder deze prijs geweest.


Frank Smits heeft zijn master behaald in Communicatie- en Informatiewetenschappen. Zijn specialisme is het analyseren van de koers. Frank voorziet een grote rol voor bitcoin in de digitale samenleving. Bekend van o.a. Twinkle Magazine en Internet Marketing Unie.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.