Bitcoin analyse: komen we weer boven de 40.000 dollar na het rentebesluit VS?

Gisteren draaide alles om een uitspraak over het rentebesluit in de Verenigde Staten. De prijzen op de grote beurzen zakte in eerste instantie in, om vervolgens, na de uitspraak, flink in het groen te eindigen. Wat zijn de gevolgen voor de prijs van bitcoin? Laten we kijken naar de grafieken, maar eerst alvast een samenvatting.

 • Op de week-grafiek zijn al vijf rode candles te zien: een zeldzaam fenomeen
 • Bitcoin is naar boven uit de falling wedge gebroken: bullish
 • Het 40.000 dollar plafond was te sterk: bearish

Minder onzekerheid

De Amerikaanse Centrale Bank (Fed) heeft gedaan wat al verwacht werd. Het verhoogde de rente met 50 basispunten. Er was angst dat er meer verhoogd zou worden. Maar tijdens de persconferentie zei Fed-voorzitter Jerome Powell dat een verhoging van de beleidsrente met 75 basispunten in één klap niet wordt overwogen. Dat heeft de onzekerheid in de markten weggehaald en dat is meestal reden voor positief sentiment. Dat was gisteren dan ook het geval. De uitspraak zette de beurzen op stevige winst. Ook de cryptobeurzen stonden dik in het groen. Is dit de aanzet tot verdere stijging of blijft het bij een opluchtingsrally?

Zeldzame reeks

Op de grafiek waarin elke candle staat voor één week zien we dat de laatste groen is. Als deze candle aanstaande zondag ook positief afsluit, dan betekent het dat er eindelijk weer een groene candle te zien is op deze grafiek. Daarvoor zijn er namelijk vijf rode verschenen en dat komt vrijwel nooit voor. De laatste keer dat het gebeurde was eind augustus 2014. Toen sloten zes candles achter elkaar in de min. Daarvoor, maart 2014, zien we vijf rode candles achter elkaar.

De kansen op een groene week-candle zijn dus groot. Maar ja, één groene candle maakt nog geen cryptozomer. De prijs kwam terecht op de grijze lijn – steun rond de 37.600 dollar (35.000 euro) – en veerde vanaf daar weer omhoog. Gelukkig, want vlak eronder ligt een rode lijn. Deze lijn markeert voor mij de grens tussen zomer en winter.

40.000 of rode lijn

De onderstaande grafiek is de dag-grafiek. Daarop zien we de grijze lijn terug. Wat we enige tijd geleden al gespot hebben is dat, terwijl de prijs daalde, de RSI ligt omhoog ging (zie pijl onderaan de grafiek). Dat zou de opmaat kunnen zijn voor verdere stijging.

Sterke weerstand ligt er rond de 40.000 dollar (37.800 euro). Dat is dan ook het plafond waar de candle van gister is gestopt. Vandaag of morgen zou een doorbraak moeten komen om bij de volgende grens te geraken: de onderkant van het blauwe, opwaartse kanaal. Als dat niet gebeurt, dan moeten we toch weer angstvallig naar de onderste rode lijn kijken. Dat zou dan ook betekenen dat we op de week-grafiek een zesde rode candle kunnen bijschrijven.

Uitbraak falling wedge

Op de 4uur-grafiek is een falling wedge zichtbaar (zie blauwe lijnen). De kans op een uitbraak naar boven is bij dit patroon groter dan naar beneden. En dat is ook gebeurd. 

Wellicht dat de prijs even pas op de plaats maakt. De kans is groot dat het rond de 39.200 dollar (37.000 euro) gebeurt. Het zou mooi zijn als vanaf daar de weer een poging wordt gedaan om de 40.000 dollar (37.800 euro) te bereiken, en te doorbreken.

De ontwikkelingen op de korte termijn zijn ietwat positief. Toch moet de afstand tussen de onderste rode lijn en de prijs nog een stuk groter worden. Pas dan weten we dat het niet alleen bij een opluchtingsrally blijft.


Annina verdiept zich al geruime tijd in de wereld van crypto en blockchain en is vastberaden om alles te weten te komen. Daarom duikt ze regelmatig in de wereld van Bitcoin, altcoins en alles daaromheen. Haar bevindingen vertaalt ze naar begrijpelijke artikelen, zodat ook jij snel op de hoogte bent.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
 • Zou deze meneer wel we eens zijn eigen verhalen lezen. En dan tot de conclusie komende dat recensenten als hijzelf vooral op de lachspieren werken? Deze man schrijft zijn blog met allemaal theorieën , een paar uur later zakt de bitcoin naar €34000. Zoals zo vaak, deze gasten vullen papier met onzin.

  5 mei 2022
  • Je hebt gelijk hij is gezakt maar blijft z’n waarde houden ?

   9 mei 2022
 • Joh, dan doen die flippo’s net alsof hun neus bloed. Hoe kan dit? FF analyseren. Zo blijven ze wel aan het werk:) Ik neem aan dat ze niet achterlijk zijn en ook zien dat dit een glijbaan is

  6 mei 2022