Bitcoin analyse: miners maken weer winst tijdens begin nieuwe bull run

Het is nooit saai om bitcoin te volgen! Gisteren leek het een rustige dag te worden, totdat ‘s werelds bekendste cryptocurrency ineens met 4 procent zakte, in nog geen vijf minuten tijd. Wat was er aan de hand? Daarnaast kijken we in deze analyse ook naar bitcoin miners, die nu weer winst maken.

Bitcoin vult gat op van CME Group

Op internet wordt er druk gespeculeerd over de reden van de plotselinge prijsdaling. Volgens analisten van CoinTelegraph daalde bitcoin om een gat in de koers van CME Group te vullen.

Hoe zit dat? Bitcoin kan je 24 uur per dag en 7 dagen per week kopen op internationale cryptobeurzen. Maar je kan ook handelen in bitcoin futures van CME Group. Dan koop je niet echt bitcoin, maar speculeer je op het koersverloop van bitcoin.

Het verschil met de futuresmarkt van CME Group en de bitcoinhandel op beurzen is dat CME Group een sluitingstijd heeft. CME sluit haar deuren op vrijdagavond 23:00 uur, en opent weer op maandag 00:00 uur (beiden Nederlandse tijd).

Maar ondertussen beweegt de koers van bitcoin op cryptobeurzen gewoon door. En zo kan het zijn dat de slotkoers van vrijdagavond op CME Group verschilt van de openkoers van zondagnacht. Zo’n opening tussen de slotkoers en de openkoers noem je een gat, of ook wel een gap in het Engels.

Het idee van zo’n gat is dat deze altijd gevuld moet worden binnen de openingstijden van CME Group. Dat betekent dat de bitcoin koers de waarde van het gat moet opzoeken. Dat kan natuurlijk ook een self fulfilling prophecy zijn, juist omdat investeerders dit willen zien gebeurt het ook.

Bitcoin is het weekend begonnen met een stijging, en daarom was er een gap tussen 11.650 dollar (9.921 euro) en 11.770 dollar (10.020 euro). Dit gat is nu gevuld, de koers vulde razendsnel de ruimte binnen het gat.

Op de grafiek hieronder zie je beter hoe snel het ging. Elke candle op de grafiek stelt vijf minuten voor. 

Rond half 1 ‘s middags, net toen jij een broodje aan het eten was, daalde de koers met ruim 4 procent in slechts vijf minuten. Maar de prijs herstelde zich ook snel weer, rond 16:00 uur bevond de koers zich weer bijna op het oude niveau.

Of was het gewoon een terugkeer van Bart Simpsons in de koersgrafiek?

Bitcoin miners maken weer winst

Soms kan het ook goed zijn om te kijken naar de data buiten de koers. De Bitcoin Profibilaty Indicator van Charles Edwards geeft aan hoe winstgevend het is om bitcoin te minen. Volgens Edwards maken miners weer winst. Klik op de grafiek in de tweet om deze te vergroten.

De onderkant van de rode band is de minimale kostprijs om bitcoin te minen, dat zijn alleen de elektriciteitskosten. Edwards houdt hierbij rekening met een gemiddelde energieprijs van 5 cent per kWh, en kijkt naar de gemiddelde energie-efficientie van 60 verschillende miningapparaten.

De bovenkant zijn de totale kosten om bitcoin te minen, dus de energiekosten plus bijvoorbeeld afschrijving van apparatuur, salaris van personeel en huur van kantoorruimte. Dit is een schatting van Edwards op basis van meerdere bronnen, onder andere van CoinShares en BitFury.

De bitcoin prijs komt nu iets boven de band uit, dus gemiddeld kunnen alle kosten van miners gedekt worden. Volgens Edwards bevindt bitcoin zich nu in dezelfde fase als in september 2016. De bitcoin halving is voorbij en miners moesten even verlies draaien, maar die tijd is nu voorbij. Herhaalt de geschiedenis zich? Dan staat bitcoin nu aan de vooravond van een grote bull run.

Miners verkopen vandaag miner

Toeval of niet, vandaag verkopen miners ook minder dan dat zij minen. De Miner’s Rolling Inventory (MRI) van ByteTree geeft aan hoeveel miners verkopen. Een MRI van onder de 100% betekent dat miners minder verkopen dan dat ze minen. In de tabel hieronder zie je dat de MRI van vandaag 74,59% is.

In de afgelopen weken verkochten miners meer dan dat zij dolven. Maar zoals je eerder in een artikel van ons las, hoeft dat ook niet altijd erg te zijn. In een sterke markt kunnen miners meer verkopen, omdat de groeiende vraag naar bitcoin toch wel zorgt voor een stijgende prijs.

Wat kunnen we van bitcoin verwachten?

Bitcoin heeft zich knap hersteld van de fikse daling van gisteren, en ook met bitcoin miners gaat het beter. Wat kunnen we nu verwachten van de koers voor de komende dagen? Eigenlijk blijven dezelfde zones geldig als gisteren. Je kijkt hieronder naar de weekgrafiek van bitcoin.

Bullish

Stijgt de koers verder, dan is de eerste grote weerstand 13.839 dollar (11.763 euro). Dat is de groene lijn op de grafiek hierboven.

Bearish

Zakt de koers? Dan vormt 11.461 dollar (9.740 euro) de eerste belangrijke ondersteuning, de oranje lijn op de grafiek. Deze lijn werd gisteren ook bijna aangeraakt bij de daling.

Beweegt de prijs onder de oranje lijn, dan vormt 10.500 dollar (8.934 euro) het volgende grote steunpunt. Dat is de rode lijn op de grafiek hierboven.


Frank Smits heeft zijn master behaald in Communicatie- en Informatiewetenschappen. Zijn specialisme is het analyseren van de koers. Frank voorziet een grote rol voor bitcoin in de digitale samenleving. Bekend van o.a. Twinkle Magazine en Internet Marketing Unie.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.